Ga naar hoofdinhoud

Gezocht: installateurs met ballen

De installateurs die ik ken, zijn hardwerkende mannen. Zij maken lange werkdagen en verrichten elke dag opnieuw installatietechnische wonderen met hun – om in Maxim Hartman’s termen te spreken – stoere blote mannenklauwen. Echte kerels zijn het. Mannetjesputters. Mannen zonder poespas. Die liever hun handen laten spreken dan hun mond. Om misverstanden te voorkomen: het vak telt ook vrouwelijke installateurs, maar in de installatiebranche is het toch overwegend hengstenbal.

stoere manVooruitkijken

Er zijn installateurs die behalve hun handen ook hun hoofd laten werken. Zij durven vooruit te kijken en te vernieuwen. Het zijn installateurs met lef. Ze hebben ballen. We noemen dit de plus-installateur. Je hebt ook installateurs die alles liever houden zoals het is. Die niet dol zijn op verandering. Zij verzetten zich tegen technologische vooruitgang. Als het aan deze installateurs ligt, gaat vandaag nog de stekker uit internet. Om over social media en meer van die moderne fratsen maar te zwijgen. We noemen dit de min-installateur, kortweg ‘minstallateur’.

Innovatie

De installateur die in de toekomst het meeste kans van slagen heeft, is ongetwijfeld degene die optimaal meebeweegt met trends en ontwikkelingen. Die meebeweegt met de markt en zijn klanten. Deze installateur staat open voor innovaties. Die bezoekt vakbeurzen, leest zijn vakmedia, praat met vakgenoten, stelt vragen, discussieert en leert. Hij is nieuwsgierig naar trends en ontwikkelingen: in welke richting beweegt het vak, de markt, de klant?

thermostaat en telefoonInternet of things

Laatst sprak ik een installateur die zijn gal spuwde over thermostaten die via wifi met internet zijn verbonden, die door klanten kunnen worden bediend en die en signalen doorgeven die installateurs op afstand kunnen aflezen. Hij vond het maar niks: “Wie wil dat nou? Ze weten straks alles van je. Je wilt toch ook nog wat privacy!” In zijn verhaal hoorde ik iets anders: “Ik weet niet zo goed hoe dat nieuwe spul allemaal werkt en ben bang dat ik iets niet snap of fout doe. Help!” Als ik hoor dat ik zo’n slimme thermostaat op afstand via mijn smartphone kan bedienen en dat deze mijn cv-installateur helpt vroegtijdig storingen te signaleren om hierop al te anticiperen voordat de storing zich voordoet, zeg ik als klant: “Dat klinkt geweldig. Doe mij er maar een.” Als jij je openstelt voor de mogelijkheden die the internet of things jou, je bedrijf en je klanten biedt, ben je een plus-installateur.

Vindbaarheid

De installateur die klantgericht wil zijn, moet zijn waar zijn klanten zijn. Hij moet vindbaar zijn op de plaats waar zijn aankomende klanten zich oriënteren. Dat doen zij in toenemende mate online. Weet jij waar zij naar zoeken? Bied jij daar een oplossing voor? Kom jij met die oplossing op hun netvlies? En weet je ze dan ook nog te verleiden om op jouw website te komen? Als jij je openstelt voor de mogelijkheden die zoekmachine-optimalisatie en online marketing jouw bedrijf en je klanten bieden, ben je een plus-installateur.

Zichtbaarheid

Hoe blijf je in beeld bij klanten en andere relaties en vrienden van jouw installatiebedrijf? Heb je een Facebook-bedrijfspagina? Een e-mailnieuwsbrief misschien? Kom je steeds met nieuwe acties, initiatieven, tips en andere relevante berichten? Stimuleer je een onderhoudsabonnement, zodat je periodiek met je klanten in contact bent?

open 24 7Bereikbaarheid

Ben jij voor klanten telefonisch bereikbaar tijdens kantooruren? De meeste cv-installaties kunnen niet klokkijken en trekken zich van kantooruren niets aan als ze iets mankeren. Is jouw installatiebedrijf 24 uur en 7 dagen bereikbaar? Ook via Twitter, WhatsApp of Facebook Messenger?

Experimenteren

Als je iets nieuws probeert, geeft niemand je vooraf de zekerheid dat het succesvol zal zijn. Heb jij het lef te experimenteren en van je ervaringen te leren? Dan ben je een plus-installateur. Of blijf je liever zitten waar je zit en verroer je je niet? Dat kan ook. De kans is groot dat je daarmee je lot in handen legt van concurrenten die wel vernieuwen. Deze plus-installateur zal de minstallateur voorbijstreven. De minstallateur houdt vast aan wat er nu is, de plus-installateur gelooft in wat er gaat komen. De minstallateur ziet vooral de kosten, de plus-installateur ziet vooral de kansen. De minstallateur zegt: “Zuinigheid met vlijt bouwt huizen als kastelen.” De plus-installateur voegt eraan toe: “En wie zich niet verschoont, krijgt luizen als kamelen.” 

8 reacties op “Gezocht: installateurs met ballen

 • beste frans,die installateur die nu overgebleven is,moet zich of mag zich toch wel iets bovengemiddeld tellen,het “braafste” jongetje Imtech en vele andere groten hebben het veld geruimd.
  Om nu te denken dat de overgebleven vallen onder de zuingigheid met vlijt te beschouwen?
  We zullen maar zeggen frans de beste stuurlui staan aan wal of werken bij de rabobank 🙂

  1. Hi Frank, gelukkig zijn er ook plus-installateurs. Die vooruitkijken, meebewegen met de markt en hun klanten, die vernieuwen en durven investeren in de toekomst. Zij zijn de vaandeldragers voor het vak en dienen als voorbeeld voor de rest.

 • Wat een juiste wijze woorden! Wij hebben lekkere koffie die altijd klaar staat.

  Kom ook eens bij ons bedrijf een kijkje nemen. Samen met mijn enthousiaste team verzorgen wij met plezier mooie innovatieve en energiezuinige installaties.
  Of meld mij even aan
  https://www.linkedin.com/in/paul-sommers-94a34826?trk=hp-identity-name

  1. Goedemorgen Paul, je maakt me nieuwsgierig. Bedankt voor je uitnodiging, ik kom graag een keer bij je op bezoek.

 • Martijn Verspeek

  Leuke blog Frans! En ballen hebben we 🙂

  1. Goedemorgen Martijn, dank je wel. Installatiebedrijf Verspeek behoort zonder enige twijfel tot de categorie installatiebedrijven die vooruitkijken, meebewegen, vernieuwen en durven investeren. Brabanders met ballen!

 • Triggerende kop, helder verhaal. Benieuwd welke innovaties de installatiebranche de komende jaren allemaal doorvoert en wie erop inspringen.

  1. Hi Maarten, dank je wel. Er gebeurt in en rond de installatiebranche zoveel – naast technologische vernieuwing en productinnovaties denk ik ook aan de groeiende aandacht voor thema’s als veiligheid, duurzaamheid en milieu – dat je als installateur reikhalzend mag uitkijken naar wat de toekomst je gaat brengen. Blijf nieuwsgierig, veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Energiekosten loden last voor voetbalclubs

Douchewanden Sealskin naar Duka

Ontluchter riool op luchttoevoer

Nieuwe cao laat op zich wachten: loon is struikelblok

Invoering nieuwe MPG zes maanden vertraagd

Duurzame oplossingen voor tuin of klus