fbpx
Blog

Een opvallende uitkomst van onze jaarlijkse benchmark: goed presterende installatiebedrijven hebben lagere loonkosten dan slecht presterende. Terwijl ze hun personeel wel meer kunnen betalen! Rara, hoe kan dat?

Meer verloop

Het scheelt niet veel. Maar de lonen bij slecht presterende installatiebedrijven liggen net iets hoger dan bij goed presterende. Dat blijkt uit onze jaarlijkse benchmark. Opmerkelijk, vonden wij. Hoe dat komt? Dat heeft te maken met het verloop van het personeel. Bij slecht presterende bedrijven is er meer verloop dan bij bedrijven die het goed doen. Vaak is het daar minder leuk werken, omdat het er minder goed georganiseerd is. Met als gevolg dat ze ergens anders gaan werken. Op het moment dat je nieuwe mensen moet aannemen kost dat direct 400 tot 500 euro per maand meer. Zeker met de schaarste van nu.

Hoogte salaris

Wist je trouwens dat de hoogte van het salaris bij de meeste werknemers helemaal niet het belangrijkste is? Neem bijvoorbeeld een monteur bij een slecht presterend bedrijf. Als hij mopperend op kantoor komt – omdat het weer zo’n bende is – krijgt hij er gemakkelijk 100 euro per maand bij. Maar twee maanden later, vertrekt hij alsnog. Gewoon omdat hij het bij dat bedrijf niet meer naar zijn zin heeft.

Schouderklopje

Maar gaat het bij het personeel dan helemaal niet om het salaris? Natuurlijk wel. Dat salaris moet gewoon goed zijn. Maar inderdaad gaat het vaak om heel andere dingen. Bijvoorbeeld dat een bedrijf goed georganiseerd is, dat je mooie projecten mag maken en dat het gewoon leuk werken is. Daarnaast zijn ook nog een aantal andere factoren belangrijk. Daar is veel onderzoek naar gedaan. Bijvoorbeeld de waardering voor het werk dat je doet. Dus dat je regelmatig een schouderklopje krijgt. Maar ook vrijheid is een belangrijke factor. Geef je bijvoorbeeld een monteur de mogelijkheid om op kantoor door te groeien naar werkvoorbereider? Of is een werknemer op woensdagmiddag standaard een uurtje eerder vrij, zodat hij met zijn zoontje naar de voetbaltraining kan. Juist dat soort kleine dingen die betalen zich hard terug. En zijn voor een werknemer veel belangrijker dan een salarisverhoging!

Stefan van Maasakkers is accountant en vennoot bij accountants- en advieskantoor Rühl Haegens Molenaar, met kantoren in Uden en Venray

Over Stefan Van Maasakkers

Stefan Van Maasakkers

Stefan van Maasakkers (1975) is adviseur en vennoot bij RHM accountancy en advies. Zijn kantoor heeft zich gespecialiseerd in de installatiemarkt en doet jaarlijks een benchmark onder zo’n tachtig installateurs.
Prikkelt graag, spreekt de taal van de installateur en draait niet om de cijfers heen. Zijn doel: installateurs naar een hoger rendement leiden! Geeft ook workshops rendementsverbetering, onder andere voor Techniek Nederland.

Bekijk alle berichten van Stefan Van Maasakkers

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.