fbpx
Blog

Een absolute beursklassieker, die Installatie Vakbeurs in Hardenberg. Deze editie zuchtte onder de nazomerhitte, maar tussen de zweetdruppels door, zagen we veel moois voor de branche. Een verslagje met een knipoog.

Pluspunt

Marktdekking; met dik 300 standhouders, in nagenoeg identieke stands, heeft Hardenberg prima aanbod op het gebied van verwarming, klimaat en installatiematerialen. Geen geschreeuw, wel wol. Het gemis van enkele grote namen voelt in ieder geval minder pijnlijk dan op de VSK. Groothandel is actief, en altijd veel regionale spelers; MKB blijft een belangrijke innovatiemotor.

Pluspuntje

20160915_160232Sanitairaanbod. Was bij vorige edities bar gesteld. Nu ontstaat zowaar een aardig pleintje, met meer evenwicht. Partijen vinden zich blijkbaar. Ook de grossiers dragen hier aan bij. Maar ik blijf erbij: voor een marktdekkend overzicht is het verstandiger een groothandelshow of buitenlandse beurs te bezoeken.

Warm van (1)

De mensen. Hartelijkheid, laagdrempeligheid. Parkeren en gewoon naar binnen lopen. Wat drinken, wat eten. Geen gedoe, geen getrek.  Word je bij veel andere evenementen helemaal krankjorum ‘gemarketeerd’: in Hardenberg gewoon een praktijkman, met een dito verhaal. Soms wat 1.0-gepresenteerd, maar wel puur en op de inhoud.

Teleurstelling

Het klassieke Hardenberg-publiek wil standje struinen, netwerken en bekenden opzoeken. Klassieker krijg je het bijna niet. Toch zie je het publiek harder vergrijzen dan bijvoorbeeld een VSK. De pogingen om de beurs inhoudelijk te laden met kennissessies is nobel, maar het publiek liep er niet bepaald warm voor: heel veel lege stoelen. Die indruk heb ik ook met de dating-app, voor het installatie-publiek een mispeer.

Introducties

20160915_145032Heel veel, zo vlak voor het stookseizoen want de grote merken hebben veel te melden, en doen dit steeds vaker op dit podium. De volgend jaar geïntroduceerde Nefit ketel heeft een naam gekregen, Remeha doopte officieel haar utiliteitstoestel, veel watergevoerde warmtepompen, hybride combi-mogelijkheden, nieuw leidingsysteem bij Rehau, rookgasafvoernieuws bij Cox Geelen, nieuw beheertool voor drinkwater bij De Melker en nog heel veel meer.  Genoeg om de komende tijd met u te delen op dit podium en in ons printvakblad, en dus de moeite van de kilometers zeker waard.

Warm van (2)

Zie pluspunt 1:ook  technisch loopt het beursaanbod steeds beter in de pas met de markt. Natuurlijk heeft de traditionele techniek nog een stevige vinger in de pap, maar warmtepompen, biomassa, slimme leidingsystemen, vernuftige regeltechniek; we zagen het allemaal, en nog up-to-date ook nog.

Culinair

In Hardenberg worden geen Michelin-sterren uitgedeeld. Dat hoeft ook niet. Dus weer gewoon de kale hamburger uit de au-bain-marie. Het drijvende balletje en de nasi met atjar en kroepoek; allemaal present, en gewaardeerd. Gewoon geen fratsen. Nieuw was een wrap met een gehakt-samenstelling. En volle dienblaadjes ijskoud water vanwege de zomerse omstandigheden.

Warm van (3)

20160915_161511Het erbarmelijke binnenklimaat. Met temperaturen tot 29 graden op de beursvloer zuchtte de beurs onder de zomerhitte. Dat is deels domme pech. Als dan ook koeling bij beursaanvang verzaakt (verdampingskoeling uit, hoge luchtvochtigheid, en deuren open bij opbouw), en met kunst en vliegwerk de warmte ’s nachts uit de hallen moet worden geventileerd, dan is een goede barterdeal met een koelingsleverancier op de beursvloer de beste tip die je kunt geven dan wel ontvangen. En anders: contracteer een deodorant-fabrikant. De uitzonderlijke zomerse omstandigheden en het binnenklimaat zijn zeker van invloed geweest op het aantal bezoekers en de duur van dat bezoek.

Funest voor je image: met klotsende oksels een gesprek voeren over onderwijskwaliteit en het belang van frisse scholen. Pluspunt: wat je consumeert, zweet je ook weer uit: per saldo Nul-op-de-Meter, en dat is hartstikke hip.

Verrast door

20160915_164349Groothandel Rensa kondigde de opening van een pop-up café aan. Niks nieuws. Maar dat deed de groothandel wel karaktervol: mooi bruin café, de eigen receptioniste Carina achter de toog. Aankleding met subtiele installatiedetails. Lokale Huttenkloas van de tap. Klassieke ‘Hardenberg-beleving’, maar dan net een tikje stijlvoller.

Warm van (4)

Zeker bij een platform waar duurzaamheid wordt gepropageerd, vraag je af waarom al die mensen nog onder een halogeenlamp staan te zweten. Wat LED je? Gelijk aanpakken met het binnenklimaat, en wellicht wat daglichttoetreding. Dank u.

Volgend jaar

20160915_140218Gewoon weer gaan, want na al die jaren ben ik er toch een beetje van gaan houden. De kunst is het bestaande Hardenberg-gevoel te koesteren, en binnen die kaders te innoveren om het jongere publiek te winnen. Klinkt misschien niet echt ‘future-proof’, maar toch geloof ik er wel in.

 

Over Eddy Buiting

Eddy Buiting

Eddy Buiting (1977) is hoofdredacteur van deze site en vakblad Installatie, producten van Eisma Bouwmedia. Studeerde Journalistiek en Voorlichting in Tilburg, was o.a. dagbladjournalist, en inmiddels al 22 jaar tot over de oren in de uitvoerende bouw- en installatiepers. Schrijver van natuur, maar inmiddels multimediaal. Observeert, constateert, vraagt, ervaart, presenteert en schrijft. Drievoudig vader, sportfanaat en tegelijkertijd Achterhoeker en Bourgondiër. Niet vies van een kwinkslag.

Bekijk alle berichten van Eddy Buiting

2 reacties op “Hardenbergs hartelijke hitte

 1. Martin Zomers schreef:

  Ook Wöhler Technik GmbH met haar innovatieve (meet)gereedschap kijkt met een warm gevoel terug op de afgelopen beurseditie in Evenementenhal Hardenberg.

  Toch spijtig dat naast het warme nazomerweer gelijktijdig nog een volledig Champions League en Europa League voetbalprogramma werd afgewerkt.

  Over het binnenklimaat valt zeker de eerste beursdag nog te klagen gezien de hoge luchtvochtigheid, maar het CO2 percentage is in hal 5 op stand 522 volgens onze Wöhler CDL 210 CO2-datalogger niet boven de 600 ppm CO2 geweest.

  Daar is gezien het aantal enthousiaste studenten op de eerste beursdag in ieder geval niets mis mee.

  Groeten namens het Wöhler Team

  Martin Zomers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.