fbpx
Blog

Het gat dat je achterliet

In dit blog riep ik al vaker op om kieren te dichten. Veel kieren zijn lastig op te sporen en alleen vindbaar met een blowerdoortest met rook.

Maar geregeld kom ik in mijn adviespraktijk “kieren” tegen waar je je arm doorheen kunt steken. En monteurs in de installatiebranche moeten ze echt wel dagelijks tegenkomen, dat kan niet anders. De vraag is: wat doe je als vakman met dit gegeven.

Ik wil het met jullie even hebben over vier gaten die vaak vlak bij elkaar zitten.

1. Dakdoorvoer afvoer ventilatiebox

Manchetten.

Dit gat is een bedoeld gat, er moet een buis naar buiten. Maar rondom dit gat zit vaak veel ruimte in het dakbeschot.

Wijs je klant hier op en adviseer een rubber manchet om deze doorvoer luchtdicht op het dakbeschot aan te laten sluiten

2. Dakdoorvoer rioolbeluchting 

Zelfde verhaal als voor de ventilatiedoorvoer.

Geïsoleerde meterkastsparingen.

Wel een beetje bijzondere deze, het is eigenlijk een PVC pijp waarmee je koude buitenlucht in je riool systeem toelaat. Deze buis wordt dan ook koud in de winter. Passiefhuispuristen isoleren deze buis zelfs, het schijnt zo’n 10 kWh aan warmte te schelen.

3. De aan-afvoer combinatie van de CV-ketel 

Concentrische rookgasafvoer met manchet

De grootste van de drie, en meestal ook de zwaarst belastte. Ook deze kan met een rubber manchet op het dakbeschot aangesloten worden. Deze doorvoer is een bron van ellende gezien de horrorfoto’s die we vaak langs zien komen op dit platform. Dus goede reden er met je klant over in gesprek te gaan als de ketel vervangen wordt.

‘Het’ gat

En nu we het daar toch over hebben….. ooit is de VR-ketel vervangen en kwam de noodzaak van een open luchtverbinding naar buiten voor luchtaanvoer voor de ketel te vervallen. Dit gat, meestal zo’n 20×20 centimeter is niet meer nodig na de plaatsing van de HR-ketel.

Waarmee ik bij mijn verzoek aan de branche kom: kunnen jullie alsjeblieft een stapeltje 30×30 multiplex plankjes en een purspuit in de bus leggen? Dan kan je, als je weer eens een VR-ketel mag vervangen, de bewoner een goede dienst bewijzen door het gat dat nodig was voor de aanvoer van verbrandingslucht voor de oude VR-ketel netjes dicht te maken. Ik deed het vandaag weer eens op mijn rondje kieren jagen. Het kostte me 5 minuten en ik dichtte een gat dat in zijn eentje zomaar de helft van alle gaten in een woning bij elkaar opgeteld kan zijn.

Kieren dichten: een verdienmodel

Foto: Celdex

De installatiebranche in het algemeen en de ketelonderhouders in het bijzonder is de enige club in Nederland die nog geregeld bij de mensen thuis over de vloer komen. Juist jullie kunnen met kleine ingrepen serieus helpen met grote kieren in kaart te brengen en ze eenvoudig (en betaald natuurlijk) te dichten! 

Het zou trouwens zomaar een nieuw verdienmodel kunnen zijn : ketelonderhoudsbeurt, kierdicht-service plus blowerdoortest erna. De voorrijkosten kan je dan uit je kostprijs schrappen waardoor het voor de klant best een interessante deal kan zijn. Win-win-win.

Over Lars Boelen

Lars Boelen

Huisfluisteraar Lars Boelen (1968) blogt al sinds 2012 over "Everything Sustainable”. Hij maakte in 2015 een carrière-switch van IT-architect naar integraal duurzaamheidsadviseur.
Door vele keukentafelgesprekken ontdekte hij wat mensen drijft in hun wens voor zonnepanelen of warmtepomp. Hij helpt zijn klanten in zuidelijk Nederland met inzicht te krijgen in stappen die het wooncomfort verhogen door energie te besparen en de woning voor te bereiden op iets anders dan aardgas. Want dat is volgens hem de zonnige toekomst. In 2019 lanceerde hij samen met Felix van Gemen het Paris Proof plan dat alle kennis en stappen bundelt tot een logisch geheel.

Lars blogt op Installatie.nl over zijn ervaringen.

Bekijk alle berichten van Lars Boelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.