fbpx
Blog

Wees eerlijk. Hoe vaak spar jij met een collega-installateur? Bijvoorbeeld om te horen hoe hij met bepaalde offertes omgaat. Of met bepaalde personeelsproblemen. Eigenlijk doen we dat veel te weinig. Terwijl er bij collega-ondernemers heel veel kennis en knowhow zit. Waarom zouden we die kennis niet delen?

Jaren geleden ben ik met Techniek Nederland – toen nog UNETO-VNI – een studieclub voor installateurs begonnen. Eerst in Oost-Brabant en Noord-Limburg en nu ook met een club in Midden-West Brabant. Vier keer per jaar komen we met een groep van zo’n tien tot twaalf installateurs bij elkaar. De afspraak is dat het over alles mag gaan, behalve over techniek. Want daar worden we de hele dag al mee doodgegooid. Terwijl er op het gebied van bedrijfsvoering vaak nog heel veel te leren en verbeteren valt.

Aarzeling

Natuurlijk zie je bij sommige installateurs in het begin best wel een bepaalde aarzeling. Want je gaat toch niet open en bloot je problemen met collega’s bespreken? Maar na een paar bijeenkomsten zie je dat er steeds meer openheid ontstaat. Sterker nog, je hoort zelfs dat sommige installateurs ook buiten de studieclub om met elkaar bellen. Dat begint vaak met collegiale in- en uitleen, maar later ook met vragen om advies. Bij zo’n studieclub gaat het niet alleen om het delen van je successen. Voelt het vertrouwd, dan vertellen ze elkaar ook over zaken die niet goed gaan binnen hun bedrijf. Wat je ziet is dat ze daar ontzettend goede feedback op krijgen van hun collega’s. Met praktische tips en tricks van hoe het anders en beter kan. En daar leert niet alleen die ene ondernemer van, maar de hele groep.

Vaak worden er bij bedrijven allerlei dure adviseurs ingevlogen. Maar zo’n studieclub is vaak veel effectiever. Met praktische oplossingen van collega’s vanuit de praktijk. De onderwerpen die worden behandeld tijdens onze studieclubs worden door de installateurs zelf ingebracht. Thema’s waar ze zelf behoefte aan hebben. De ene keer gaat het bijvoorbeeld over offertes. Over hoe gedetailleerd je in een calculatie moet zijn. Sommige installateurs maken bijvoorbeeld eerst een soort van raming, waardoor je in de eerste offertefase veel minder tijd kwijt bent. Een andere keer gaat het weer over heel wat anders. Bijvoorbeeld hoe je personeel aan je bindt. Of over hoe je omgaat met reis- en werktijd. En of je monteurs de bus mee naar huis laat nemen of niet en of je daar dan een blackbox bij gebruikt.

Begin je eigen studieclub

Voor installateurs die zijn aangesloten bij een formule of inkooporganisatie zijn er vaak wel van dit soort studieclubjes. Maar ben je niet aangesloten bij een organisatie, dan raad ik je aan om eens contact op te nemen met één of meerdere installateurs in je omgeving. Gewoon om te kijken of je van elkaar kunt leren. Begin je eigen studieclub! Maar je kunt natuurlijk ook contact opnemen met je regiomanager van Techniek Nederland. Vraag of er zo’n studieclub van Techniek Nederland in jouw regio is. En is dat niet het geval, dan is het voor Techniek Nederland een mooie stimulans om er een te beginnen.

Goed plan?

Stefan van Maasakkers is accountant en vennoot bij accountants- en advieskantoor Rühl Haegens Molenaar, met kantoren in Venray en Uden

Over Stefan Van Maasakkers

Stefan Van Maasakkers

Stefan van Maasakkers (1975) is adviseur en vennoot bij RHM accountancy en advies. Zijn kantoor heeft zich gespecialiseerd in de installatiemarkt en doet jaarlijks een benchmark onder zo’n tachtig installateurs.
Prikkelt graag, spreekt de taal van de installateur en draait niet om de cijfers heen. Zijn doel: installateurs naar een hoger rendement leiden! Geeft ook workshops rendementsverbetering, onder andere voor Techniek Nederland.

Bekijk alle berichten van Stefan Van Maasakkers

3 reacties op “Het makkelijkste leer je van je collega’s!

  1. Arnoud G schreef:

    Leuk idee, maar de kans is levensgroot dat dit soort overlegclubjes gaan leiden tot prijsafspraken en handjeklap bij aanbestedingen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.