fbpx
Blog
In de klas geweest?

Terwijl we voor het komend nummer van Installatie en Sanitair een boeiend interview met MBO-raad voorzitter Jan van Zijl naar de drukker loodsen, passeren ook de woorden van TechniekTalent.nu-voorzitter André van der Leest de revue.

 

“Het predicaat ‘beste basisschool’ is eenzijdig gebaseerd op doorstroom naar HAVO/VWO. De Cito-toets discrimineert alleen op taal en rekenen, en geeft een onvolledig beeld. De keuze voor vervolgonderwijs is vooral gebaseerd is op schoolkeuze en niet op arbeidsmarktperspectief. Techniek staat wel  al jaren in de kerndoelen, maar er is geen verplichting in het curriculum van het basisonderwijs. Misschien moeten we van die vrijblijvendheid af.” Waarvan akte.

 

Jammeren

Tot zo ver het pleidooi vanuit het perspectief van het onderwijsaanbod en de keuzes die ‘het onderwijs’ hierin maakt. Daar mag iedereen wat van ‘vinden’, belangrijk is om als lokale ondernemer energie te steken in dingen die je zélf wél kunt veranderen. De installatiebranche jammert al jaren over het gebrek aan handjes. De argumenten en wederargumenten kennen we inmiddels. Vroeger was alles beter, en het vakmanschap gaat verloren.

 

Wat doen we zelf?

Elke ondernemer die hierover begint, stel ik de wedervraag: ‘wat doet u er zelf aan?’ Verschuilen achter wetgeving, onderwijsaanbod of onderwijsinstellingen die dure technieklokalen sluiten of geld verkwisten met opleidingen voor de werkloosheid is makkelijk. Maar zeg eens op: heeft u wel eens een basisschool bezocht? In samenwerking gastlessen verzorgd? Een rondleiding op een bouwplaats geregeld, of anderszins actief de jeugd gemotiveerd tot een kijkje in uw keuken?

 

We dagen u uit…

Passief toekijken en enkel klagen, komt in ieder geval niet in míjn woordenboek voor. Het installatiebedrijf dat op lokaal niveau dit wél actief en concreet bij de kop pakt, zetten wij graag vol in de spotlight. Omdat het kan, maar bovenal omdat het moet. Onze mailbox staat open voor uw initiatief, want eerlijk is eerlijk, tot op heden loopt de branche in mijn beleving nog niet over van inventiviteit en creativiteit op dit front. Of toch..?

Over Eddy Buiting

Eddy Buiting

Eddy Buiting (1977) is hoofdredacteur van deze site en vakblad Installatie, producten van Eisma Bouwmedia. Studeerde Journalistiek en Voorlichting in Tilburg, was o.a. dagbladjournalist, en inmiddels al 22 jaar tot over de oren in de uitvoerende bouw- en installatiepers. Schrijver van natuur, maar inmiddels multimediaal. Observeert, constateert, vraagt, ervaart, presenteert en schrijft. Drievoudig vader, sportfanaat en tegelijkertijd Achterhoeker en Bourgondiër. Niet vies van een kwinkslag.

Bekijk alle berichten van Eddy Buiting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.