fbpx
Blog

Dat de jeugdwerkloosheid een ‘veelkoppig monster’ is, lezen we niet alleen dagelijks in de krant, we constateren het ook op een willekeurige doordeweekse middag op de Grote Markt in Den Haag.

 

Altijd is het bal, zeker als de zon schijnt. Honderden jongeren maken het gezellig op het terras van beroemde stadscafés als De Boterwaag, September en De Zwarte Ruiter.

 

Ik kom er dagelijks langs. Om de een of andere reden heb ik de indruk dat de kids de laatste tijd in plaats van frappuccino en verse muntthee steeds vaker bier en wijn drinken, en daar nog eens vroeger mee beginnen ook. Gelukkig heb ik het ultieme bewijs nog niet kunnen vinden. Ik volsta met de even voorzichtige als onwrikbare conclusie dat ze geen werk hebben.

 

Jeugdwerkloosheid, wat kunnen we eraan doen? Kijk eens hier. Interessant is ook de vraag hoe het zover heeft kunnen komen. Volgens FNV Metaal zijn er een aantal factoren die de arbeidsvoorwaarden in de metaalsector onaantrekkelijk hebben gemaakt en de werkvreugde een fikse domper hebben bezorgd:

 

  1. Beloning. Werkgevers zijn continu bezig eenzijdig verslechteringen aan te brengen in werktijden en afspraken als ploegentoeslagen en (on)kostenvergoedingen.
  2. Contractsoort. Het aantal mensen dat nog beloond wordt volgens een cao of bedrijfsregeling neemt jaarlijks af, omdat meer en meer gebruik gemaakt wordt van uitzendkrachten.
  3. Onzekerheid. De metaalsector heeft altijd al een flexibele schil gekend, maar die wordt dikker en dikker. Een schatting? Op vijf uitzendkrachten één vaste werknemer.
  4. Perspectief. In het verleden kregen vaklieden een loopbaan (inclusief waardering) in het bedrijf aangeboden op grond van toenemend vakmanschap. Dat is langzaam maar zeker aan het verdwijnen.
  5. Begeleiding van leerlingen. Werkgevers denken steeds meer in korte termijn-rendement en productiviteit. Dat gaat ten koste van gezondheid, werkplezier en kennisoverdracht on the job.
  6. Jeugdlonen. Nog steeds is het in de metaalsector normaal dat leerlingen volgens lage jeugdlonen worden betaald. FNV Metaal vindt dit leeftijdsdiscriminatie. Jongeren zouden niet op basis van leeftijd maar op basis van vakmanschap beloond moeten worden.

 

Biertje?

 

Over Ton Verheijen

Journalist Ton Verheijen (48) schrijft voor Installatie en Sanitair over ondernemen, kennisoverdracht, en personeelsbeleid en -strategie van installatiebedrijven. Verder schrijft Ton over lifestyle en (informatie)technologie voor onder anderen Bright, De Ingenieur en Twinkle. Zijn blogs gaan over out-of-the-box-denken en inspiratie vinden door over de schutting te kijken. Bij de buren heeft het gras een ander kleurtje.

Bekijk alle berichten van Ton Verheijen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.