fbpx
Blog

Ketel-feestje

Ketel-feestje

Op uitnodiging van ketelfabrikant Intergas toog ik vorige week vrijdag naar Coevorden. Een nieuw pand van één van Nederlands grootste cv-ketelfabrikanten, dat moest gevierd worden.

 

“Als je aankomt”, zo zei Ed Nijpels, die de opening verrichtte, “denk je dat het een nieuw stadhuis is, of het provinciehuis, verplaatst is vanuit Assen.”  De aankomst is inderdaad indrukwekkend. Een prachtig gebouw met een mooie architectuur. Bij de entree een mooie waterpartij en een hele rij genodigden vanuit het hele land die de opening in het “verre Noord-Oosten” van het land niet willen missen. We worden keurig ontvangen. Na het handen schudden loop ik met een aantal gasten mee op door het gebouw. Alles zit er strak en glad uit.

 

Productiehal

De gigantische productiehal is nog niet eens voor de helft ingevuld. Er is rekening gehouden met productie uitbreiding voor de toekomst. Waar mijn oog opvalt is het feit dat om één ketel te produceren, testen en inpakken gebeurt in één rechte lijn van nog geen 35 meter productiestraat. Ongelooflijk, hoe ‘lean and mean’ zo’n productieproces eruit ziet. Mogelijke buffers en ruis zijn uit het productieproces gehaald. Als de Nederlandse bouwsector onder deze omstandigheden woningen zou bouwen, zouden de faalkosten kelderen. De kracht zit hem in de eenvoud. Wat nou moeilijk doen? Wat nou alternatieve energievormen?

 

Toespraak

 Ed Nijpels, boegbeeld voor de duurzaamheid, was uitgenodigd om de opening te verrichten. Hij wees in zijn toespraak op de komst en het belang van het Energielabel, én het feit dat een verwarmingsketel daarin een essentieel element is. Hij gaf aan dat er nog zo’n kleine 2 miljoen ketels, die verouderd zijn, vervangen dienen te worden. Er ligt dus nog een hele markt open voor fabrikanten van HR-ketels. Er zijn nog heel wat doelstellingen te behalen.

 

Maar een korte rekensom zegt mij dat dit voor de Nederlandse markt 5 jaar betekent. Er gaan tenslotte jaarlijks zo’n 400.000 stuks cv-ketels de Nederlandse markt in. En als we daarbij richting 2020 onze doelstellingen dienen te behalen, is de cv-ketel dan nog het belangrijkste element? De tijd zal het uit gaan wijzen. De rol van de HR-ketel in de verduurzaming van de woningvoorraad is belangrijk. Maar hij kan het dus ook niet alleen.

 

Praktijk

Onze gastheer van vandaag heeft een doelstelling neergezet en is een weg ingeslagen die vol overtuiging wordt nagestreefd. Een huidige jaarlijkse productie van 150 duizend stuks die nu met gemak uitgebreid kan worden naar 350 duizend stuks. Niet alleen voor de Nederlandse markt maar ook voor (ver) daarbuiten. De Nederlandse ketel is in het buitenland succesvol. Dat zegt ook wat over onze standaard.

 

Triest 

Het trieste daar in tegen is de markt zelf. De met name aanwezige corporatiewereld denkt na zo’n middag dat ze nog steeds te veel betalen voor een ketelvervanging. Sec de vervangingsprijs blijft nog steeds leidend, en niet de afschrijving op termijn, de energieprestatie en het comfort van hún klanten. Ze hebben dan een prachtig toestel wat warmwater produceert en het gebouw lekker verwarmd. Maar de rest eromheen blijft toch mensenwerk, en dát bepaalt de mate waarin een installatie écht rendeert.

Over Erik Bek

Erik Bek (1970) is directeur van E&B Engineering en Bouwbegeleiding. Was monteur, installateur, adviseur, projectleider. Is werktuigbouwkundig ingenieur. Nu helemaal into duurzaam. Grote passie voor duurzame renovatie, pleitbezorger van Meer Met Minder en veelgevraagd spreker over dit onderwerp. Geen blad voor mond.

Bekijk alle berichten van Erik Bek

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.