fbpx
Blog
Kun je niet beter gewoon gaan werken?

Het was Verspeek sr. die het maar onzin vond, social media. “Kun je niet beter gewoon gaan werken?” zei hij meerdere malen tegen me… Inmiddels weet ook hij beter.

 

Drie jaar geleden had ik mijn pols gebroken, waardoor ik 3 maanden aan het bureau en computer gekluisterd zat. Een bevriende uitgever van een lokale glossy vroeg me aan de telefoon waarom ik niks met Facebook en Twitter deed. Ik lachte: dat is meer voor de hippe mensen en bedrijven, niet voor de normale loodgieter uit Valkenswaard.

 

Niet-super-hip 

Toch ging ik loeren, en maakte een twitteraccount aan. Af en toe poste ik een tweet, en het viel me op dat ik reacties kreeg. Van collega-installateurs, streekgenotenen zelfs van mogelijk nieuwe klanten. Het werd zowaar interessant, én leuk. Ook voor een ‘niet super hip’ bedrijf als de onze.

 

Ik besloot om iedere dag een tip te plaatsen, onze kennis wilde ik gaan delen! Onder het motto “Verspeek Tip Van De Dag #VTVDD” stond er elke dag om 10 uur een tweet die iedereen kon gebruiken. Van het aftappen van de buitenkraan bij vorst, het door midden doen van een blokje voor de vaatwasser of wat te mensen zelf konden doen bij een storing. Samen met buddie Paul Kuijpers verzonnen we elke dag een andere tip… Af en toe een knipoog, maar vooral ook praktisch en functioneel!

 

#Teundebeun 

En het werkte… Het twitteraccount groeide als kool, het werd leuk en het werd gedeeld. Particulieren gingen ons volgen, ondernemers uit de streek, en collega-installateurs uit het land. Als we –door drukte- te laat waren met onze “Tip”, kregen we direct een tweet of er iets aan de hand was, ze hadden immers nog geen tip gezien 😉 Tussendoor postte ik foto’s van installatiefouten die we tegenkwamen in het veld, zoals ze ook op deze site staan. #teundebeun werd een hit, en heeft nu zelfs een eigen account (volgtip, @teundebeun). (En even voor de trouwe volgers… Nee, wij zitten niet achter dit account!)

 

Cowboy en lasso 

Maar het werd steeds gekker. Om te vieren dat we een grote opdracht bij een paardenhouderij hadden binnen gehaald, verlootte we een Aquaspot-kokend waterkraan van Inventum op onze Facebook-pagina. De opdracht was onder andere: maak een filmpje met een cowboy en een oude waterkoker… Zie hier één van de inzendingen. Of deze. bij social media blogVolwassen mensen gingen als cowboy verkleed met een lasso een waterkoker vangen en ook de kinderen werden ingezet. Door al het “gelike” en “gedeel” van deze gekkigheid werd Verspeek sr.  er wel door de directie van Inventum aangesproken op een beurs. Humor en social media blijkt een geweldig middel om je netwerk te binden en te vergroten, en op de voorgrond te komen bij potentiële klanten.

 

 

Stick to the bone 

Het delen van ervaringen, van ons werk, en van onze visie werd een onderdeel van de bedrijfsvoering, zonder dat het wezenlijk veel tijd kostte. Waarom? Omdat we dicht bij onszelf blijven. Het geven van de tips, het maken van instructievideo’s voor bijvoorbeeld het bijvullen van de ketel, en bovenal vakmanschap, plezier en verbondenheid met de doelgroep uitstralen. Het moet in je zitten, maar het vormt een wezenlijk onderdeel van modern ondernemerschap. En zo komt het dat we inmiddels een case zijn in het nieuwe boek Online Marketing in de Bouw, van Inge Sijpkens en Sascha Murk. Iets waar we apetrots op zijn, als klein ‘niet-hip’ installatiebedrijf. Klik hier voor onze case.

 

Ook aan de slag? Tips! 

Om in de tipsfeer te blijven: hier acht tips voor wie vandaag aan de slag wil #VTVDD

-Puur. Blijf dicht bij jezelf en je de kernwaarden en cultuur van je bedrijf

-Lach. Gebruik humor, wees origineel

-Deel. Zoek actieve collega-bedrijven op en help elkaar

-Focus. Wees niet te commercieel, wees geen reclamefolder, maar richt je op de inhoud

-Praktisch. Laat zien wat je werkt toevoegt aan ieders bestaan (ieder beroep is boeiend)

-Gun. Deel kennis waar je doelgroep wat aan heeft

-Pronk. Wees trots op je veren, maar leer ook van anderen

-Durven en doen! De belangrijkste: gewoon doen!

 

Terwijl sommige collega’s zich nog steeds afvragen “of we niet beter gewoon kunnen gaan werken?”  is zelfs Verspeek sr. er nu van overtuigd… Het goed gebruiken van social media hoort intussen net zo bij onze bedrijfsvoering als vakwerk leveren.

 

Over Martijn Verspeek

Martijn Verspeek

De eigengereide Martijn Verspeek (1980) runt met 20 medewerkers Installatiebedrijf Verspeek vanuit Valkenswaard. Een klassiek, maar ook modern allround installatiebedrijf, dat zich vooral wil onderscheiden op het gebied van extreme klantvriendelijkheid. Martijn Verspeek is op dit vlak een boegbeeld voor installerend Nederland. Zijn medewerkers zijn goeie gasten en goeie vrouwkes, zijn klanten zijn fans. Denkt in oplossingen en in toegevoegde waarde. Blogt over alles wat hem bezig houdt. Gek van social media en het delen van vakkennis. Jonge vader en een passie voor fietsen.

Dit is zijn LinkedIn

 

Bekijk alle berichten van Martijn Verspeek

2 reacties op “Kun je niet beter gewoon gaan werken?

  1. Jan Marijnissen schreef:

    Doe je vader Jan de groeten, zijn allereerste klus als zelfstandige was de aanleg van de verwarmingsinstallatie half jaren 80 in onze woning te Bladel,
    Doe hem en je moeder vooral de groeten, hopelijk gaat het goed met ze!

  2. Martijn Verspeek schreef:

    Jan! Ik heb mijn vader en moeder de groeten van je gedaan…Ze vonden het erg leuk, dat je had gereageerd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.