fbpx
Blog

De kostprijs in de installatiebranche blijft maar stijgen. In 2022 gaat ie zelfs door de grens van de 70 euro per uur, excl BTW. Onderneem je nu geen actie, dan kan dit dus flink ten koste gaan van je winst. Ik raad je daarom aan om zo snel mogelijk je uurprijs met een paar procent te verhogen. Of kijk hoe je de kostprijs kunt verlagen.

Verhogen uurtarief

Een verhoging van je uurtarief met zo’n 3 euro is heel reëel. Maar ik hoor je al denken: “We zitten nu al zo hoog.” En dat krijg je ook al van je klanten terug. Zeker in het particuliere werk. Stel, je rekent nu 60 euro per uur. Plus BTW is dat al bijna 73 euro. Met een tariefverhoging van 3 euro ga je zo richting de 76 euro per uur.

Maar dat heb je wel nodig om al je kosten te betalen. Binnen die kostprijs zitten de loonkosten, maar ook de overige bedrijfskosten zoals de huisvesting, het wagenpark en de kosten van het gereedschap. Naast je uurtarief moet je overigens ook nog marge op je materialen maken om boven je kostprijs uit te komen.

Wat mij opvalt is dat veel installatiebedrijven helemaal niet weten wat hun kostprijs per uur is. Maar dan weet je dus ook niet wat je minimaal moet vragen om winst te maken. Bij kleinere installatiebedrijven ligt die kostprijs overigens iets lager: zo rond de 65 euro per uur, excl. BTW. Maar ook dan is het goed om kritisch te blijven kijken naar de hoogte van je uurtarief. En dat je niet te weinig vraagt.

Stijgende loonkosten

De afgelopen jaren is de kostprijs in de installatiebranche telkens met zo’n 3 euro per uur gestegen. Vooral door de snel stijgende lonen. Niet alleen vanwege de cao, maar ook door de schaarste op de arbeidsmarkt. Een verhoging van het uurtarief met 3 euro is misschien zelfs nog aan de krappe kant, als je bedenkt wat er nog allemaal op ons af gaat komen. Eind september liep de cao af en op dit moment is er nog geen nieuwe cao. De verwachting is dat er in 2 jaar tijd zo’n 5 tot 7 procent bijkomt. Alleen daarom al is het goed om nu alvast met je uurtarieven voor te sorteren op wat straks komen gaat.

De volgende tip is om ook in de praktijk daadwerkelijk met die verhoogde uurtarieven te calculeren. Merk je dat je in de offertefase daardoor regelmatig opdrachten misloopt, dan kun je altijd nog kijken of je iets van de prijs afdoet. Door zo te rekenen, heb je veel sneller door wanneer het ten koste gaat van je winst. Daarom moet je dus altijd tellen en rekenen vanuit je kosten. Anders houd je jezelf voor de gek!

Kostprijs verlagen

Om je winst op peil te houden, kun je ook kijken of je de kostprijs kunt verlagen. Dat kan bijvoorbeeld door ook de uren van de projectgebonden medewerkers op kantoor door te berekenen aan de klant. Zoals die van de werkvoorbereider, tekenaar of projectleider. Je kostprijs daalt daarmee met ongeveer 10 euro per uur. Steeds meer installateurs doen dat inmiddels. Daarnaast kun je door (vergaande) automatisering ook flink wat kosten besparen. Je hebt dan doorgaans op kantoor minder personeel nodig.

De grootste valkuil bij het besparen van de kosten is overigens de kaasschaafmethode. Dat je overal een paar euro probeert af te halen, ook bij bedrijven en zzp’ers die je inhuurt. Dat kost ongelooflijk veel tijd en energie en levert vaak alleen maar frustratie op. Voordat je het weet kom je bij zo’n inlener achteraan in de rij te staan. Per saldo levert dat niks op. Ga dus niet teveel kaasschaven. Verhoog liever je uurtarief!

Stefan van Maasakkers is adviseur en vennoot bij RHM

Over Stefan Van Maasakkers

Stefan Van Maasakkers

Stefan van Maasakkers (1975) is adviseur bij Bol Adviseurs. Zijn kantoor heeft zich gespecialiseerd in de installatiemarkt en doet jaarlijks een benchmark onder zo’n tachtig installateurs.
Prikkelt graag, spreekt de taal van de installateur en draait niet om de cijfers heen. Zijn doel: installateurs naar een hoger rendement leiden! Geeft ook workshops rendementsverbetering, onder andere voor Techniek Nederland.

Bekijk alle berichten van Stefan Van Maasakkers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.