fbpx
Blog

Het was me het installatie-jaartje wel. Eind december is altijd weer een periode om terug en vooruit te kijken. Even uitpuffen en weer opladen.

Het was een bewogen jaar. Met alle corona-perikelen, waarin de installatiebranche zich ondanks praktische beperkingen goed staande hield. Als mediabedrijf bewogen we erin mee. We interviewden om afstand, bezochten de projecten minder of met maatregelen en zagen de branchegenoten simpelweg minder. Dat is altijd een teleurstelling wanneer persoonlijk contact één van de pijlers is van je merk. Maar de beperkingen hadden ook positieve aspecten: zo organiseerden we nog nooit zoveel webinars als afgelopen jaar, we gingen extra premium-artikelen produceren, gedichten schrijven en online-quizjes en een puzzelboek maken. Beperkingen zijn namelijk ook een aanjager van creativiteit en vernieuwing.

Perspectief

Iedereen heeft het vandaag de dag over perspectief. En dat zit in de installatiebranche wel snor. Qua techniek zitten we in een hele boeiende periode. Het nieuwe kabinet gaat vol voor het forceren van de doorbraak van verduurzaming in de bestaande bouw, zodat woningeigenaren de komende jaren stevig zullen investeren in duurzame techniek. En dat is goed nieuws voor de branche. De (hybride) warmtepomp staat in de bestaande woningbouw een forse groei te wachten. De aandacht voor ventilatietechniek nam ook fors toe, mede door de rol die ventilatie in een gezond binnenklimaat is toegedicht in de coronacrisis. En hoewel er in de markt van cv-ketels nog altijd veel minder goed gaat, heb ik stellig de indruk dat er door druk van Vakmanschap CO en de Gasketelwet in ieder geval betere installaties worden afgeleverd. En ook dat is een plus. De vakman is in ieder geval trotser geworden.

Uitstel

Het is ook een jaar van uitstellen geworden. De verplichtingen rondom de Gasketelwet bijvoorbeeld. Maar veel bedrijven zullen de extra 9 maanden prima kunnen gebruiken om door de drukte in de markt en het grote tekort aan mensen, wel op tijd klaar te zijn. Nog nooit hebben we zoveel uitstelberichtjes over events moeten tikken op Installatie.nl. Het niet kunnen ontmoeten van vakgenoten op beurzen, trainingen, workshops en balie-evenementen is een groot gemis. En gezien de huidige ontwikkelingen duurt dat nog minimaal tot dik in de lente.

Ook zorgen

Het was ook een jaar waarin door de wereldwijde schaarste aan grondstoffen de materiaalprijzen fors toenamen. En dan kwamen bij de start van het stookseizoen ook nog leveringsproblemen bij een aantal grote toestelleveranciers bij. De belangrijkste uitdaging: het vinden van voldoende gemotiveerde en gekwalificeerde vakkrachten blijft ook komend jaar een heet hangijzer. Deze ontwikkelingen zijn allesbehalve gezond: juist nu er veel geoogst kan worden.

Duurzame installatietechniek wordt écht mainstream. We zien ook steeds meer bedrijven die de trends van prefabricering, industrieel bouwen, en circulariteit oppikken. Nieuwe verdienmodellen waarin het klassieke uurtje/factuurtje plaatsmaakt voor afrekening op basis van prestatie of energiebesparing. Op die manier wordt kwaliteit en vakmanschap ook écht op waarde geschat.

Installatie.nl

Dat geldt ook voor Installatie.nl. In 2021 hebben we ook niet al onze plannen uit kunnen voeren. Maar wat in het vat zit, verzuurt zeker niet. We blijven installatieland ook in 2022 vakkundig, trots en kritisch voor jullie volgen. En dit blijven we delen in print, digitale nieuwsbrieven en via onze webinars, video’s, podcast en socials. Heeft u tips hiervoor. Creatieve ideeën, mooie projecten, interessante koersen?  Schroom niet ons te contacten.

Voor nu dank ik de duizenden lezers van ons magazine, de miljoenen klikkers op onze sites, de tienduizenden kijkers van onze webinars voor het vertrouwen in Installatie. 2022 wordt wederom een mooi jaar voor de installatiebranche. Hele fijne dagen, en alle gezondheid en geluk voor jullie en je naasten in het komend jaar.

Over Eddy Buiting

Eddy Buiting (1977) is hoofdredacteur van deze site en vakblad Installatie, producten van Eisma Bouwmedia. Studeerde Journalistiek en Voorlichting in Tilburg, was o.a. dagbladjournalist, en inmiddels al 20 jaar tot over de oren in de uitvoerende bouw- en installatiepers. Schrijver van huis uit, maar inmiddels multimediaal. Observeert, constateert, vraagt, ervaart en schrijft. Drievoudig vader, sportfanaat en bourgondiër. Niet vies van een kwinkslag.

Bekijk alle berichten van Eddy Buiting

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.