fbpx
Nieuws

Helft meer subsidie op (hybride) warmtepomp

Het kabinet is overstag: de ISDE-subsidie voor warmtepompen gaat fors omhoog. Woningeigenaren ontvangen vanaf komend jaar de helft meer subsidie op een (hybride) warmtepomp. Hiervoor wil het kabinet de komende drie jaar €282 miljoen extra uittrekken.

Dat staat in de brief staatsecretaris Dilan Yeşilgöz-Zegerius van Economische Zaken, Klimaat en Energie aan de Tweede Kamer stuurt. De hoogte van de subsidie is op dit moment gekoppeld aan de investering en het vermogen van een warmtepomp. Particulieren die een warmtepomp voor huishoudelijk gebruik kopen krijgen tussen de €500 en €2500 van hun investering terug. De Tweede Kamer moet nog wel akkoord gaan met dit voorstel.

800 euro extra op een hybride

Als het aan het kabinet ligt, wordt niet langer 20% maar 30% van de investeringswaarde gesubsidieerd, zo schrijft de staatsecretaris. We gaan even rekenen: voor een populaire 4 kW hybride ( nu €1600 ISDE), zal dit betekenen dat er vanaf volgend jaar drie jaar lang €2400 wordt uitgekeerd, dus €800 meer. Een warmtepomp met een hoger vermogen kan zelfs €3750 aan ISDE-subsidie ontvangen.

Ook all-electric profiteert

Het voorstel komt voort uit het kabinetsvoornemen om de hybride warmtepomp extra te stimuleren. Dit werd vorige maand op Prinsjesdag uitgesproken. Van deze forse verhoging van de ISDE profiteert ook de all-electric warmtepomp: het kabinet maakt in dit voornemen geen onderscheid. Met de extra stimulering komt het kabinet tegemoet aan de wens van installatiesector en fabrikanten. Extra subsidie dicht volgens fabrikanten het gat die de komende jaren nodig is om de productie dusdanig op te schalen, dat een hybride warmtepomp over 10 jaar tot 40% goedkoper kan worden. Dit schrijven de gemeenschappelijke fabrikanten in dit rapport.

Monteurscapaciteit

Grote bottleneck van de verwachte populariteit van de hybride is de installatiecapaciteit. Installatiebedrijven hebben een oplopend tekort aan vakbekwame monteurs. Daarnaast moeten veel technici nog aanvullend opgeleid worden tot warmtepompmonteur. Volgens branche-organisatie Techniek Nederland komen techniekbedrijven structureel 20.000 arbeidskrachten tekort om aan de vraag te kunnen voldoen.

ISDE-pot fors vergroot

De ISDE-pot bestaat naast de warmtepompsubsidie ook uit de isolatie-subsidie. Dit jaar bestaat het ISDE-budget uit €124 euro. Hier komt volgend jaar dus jaarlijks €94 miljoen bij. Ook het Nationaal Isolatie Programma vormt een onderdeel van dit pakket aan extra stimuleringsmaatregel. Hierover gaat de minister de Kamer later informeren. Op dit moment gaat het grootste aandeel ISDE-subsidie dat is toegekend aan particulieren op aan isolatie. De warmtepompverkoop blijft nog achter bij de verwachtingen.

Verkoopcijfers stijgen

Vorig jaar werden er in woningen bijna 60.000 lucht/water-warmtepompen en bodemwarmtepompen geïnstalleerd. Dat is 38% meer dan een jaar eerder. In zes jaar tijd is het aantal warmtepompen bijna vertienvoudigd. Ter vergelijking: in ditzelfde jaar werden er 428.000 gasgestookte cv-ketels geplaatst. Die markt is al jaren stabiel.

Publiekscampagne

Naast het op deze wijze aantrekkelijker maken van de aanschaf van een (hybride) warmtepomp wordt volgend jaar € 3 miljoen uitgetrokken voor een begeleidende publiekscampagne, als onderdeel van het actieplan hybride warmtepomp. 

Meer informatie

26 reacties op “Helft meer subsidie op (hybride) warmtepomp

 1. Stijn Otten schreef:

  hi iedereen, ik ben Stijn, één van de oprichters van HeatTransformers (en degene die zichzelf 2 keer ziet in dit artikel, wat enigszins ongemakkelijk is…).

  Dit bericht is natuurlijk supermooi nieuws voor de mooie installatiebranche en voor de (duurzame) energietransitie in Nederland in brede zin. Hybride warmtepompen breken nu duidelijk door.

  Laten we samenwerken. Ben jij een installateur of een installatiebedrijf dat aan de slag wilt met (hybride) warmtepompen of je wilt nog meer doen. Wij kunnen helpen. Van het opleiden (incl f-gassen) tot samen mooie installaties maken. We werken inmiddels met vele partners (mede-installateurs) samen. Mail, bel, app gerust direct.

  Stijn Otten – stijn@heattransformers.com – 0647122682

  • De Bree schreef:

   Dat super mooi bericht van u, is natuurlijk bedoeld voor uw branche. De subsidie is eigenlijk bedoeld voor de koper, maar verdwijnt drie maal in de zakken van de installateur. 9.300 euro offerte aanleggen lg 9 kw, zelf aangelegd met twee linkse handen, 4.000 euro. Een paar stukjes pijp een buffervat en boiler. Niks gesertificeerd f gassen. Net een omgedraaide koelkast, die elke vrouw aan sluit. Het pijpje op het dak loopt wat scheef, oeioei. Ruim 5.000 euro verdient op 1.5 dag. Dat is pas een mooi bericht. Toch hartelijke groeten meneer.

 2. g van dijk schreef:

  jammer dat die pompen nog steeds herrie maken

  • andre schreef:

   Geluid is met ontwerp en installatie een aandachtspunt. Beter een beetje geluid wat acceptabel is dan € 2,- voor een m3 gas betalen. Als een warmtepomp goed ontworpen is met de installatie, dan valt het geluid heel erg mee. Een lucht/water warmtepomp die maakt gering lawaai, maar een bodem gebonden (water/Water) warmtepomp maakt minder lawaai dan mijn Nefit Ecomline uit 2003

  • Ben schreef:

   Zolang de wp niet op veren staat blijft het probleem

  • Stijn Otten schreef:

   Bij HeatTransformers hebben wij bij minder dan 1% van al onze installaties na oplevering vragen / overlast van geluid. Als die er zijn, dan kunnen wij ze altijd oplossen. Kwestie van goed adviseren en af en toe ook “nee” verkopen als wij denken dat het niet kan.

 3. Hartstikke goed nieuws allemaal, maar er zijn nu al door de vele aanvragen forse levertijden op de warmtepompen.

  Wat betekent dat de aanvragen vanaf dit bericht waarschijnlijk worden uitgesteld tot volgend jaar met als resultaat nog meer aanvragen en weinig handjes om te maken.

  Gelukkig gaat de subsidie pot nog een paar jaar door dus hopelijk gaan de fabrikanten en groothandels zorgen voor voldoende voorraad.

 4. David schreef:

  Voor wie geldt deze subsidie? Ook wanneer je nu in een duurzaam nieuwbouw huis investeert? Daar ben ik erg benieuwd naar

  • Frank schreef:

   Nee ISDE is alleen bestaand bouw, geen nieuwbouw

  • ChristJan schreef:

   Geachte heer, bij nieuwbouw investeren in goede isolatie, goede kierdichtheid en ventilatie, betaald zich uit in het verloop van de tijd door minder hoge vaste lasten. Lage energiekosten en een comfortabele woning. Hiermee kunnen kosten voor energieverbruik tot t prijs niveau van jaren geleden leiden.

 5. Jeroen schreef:

  Wat mooi nieuws. Halverwege november wordt er hier een hybride warmtepomp geïnstalleerd. Binnen een half jaar na plaatsing moet je subsidie aanvragen. Als ik in januari aanvraag heb ik dan recht op de €2400 of slechts de €1600 omdat het in november 2021 geïnstalleerd is? (Wat telt, installatiedatum of aanvraagdatum?)
  Anders ga ik de installatiedatum verzetten naar januari, die €800 scheelt te veel.

 6. Patjuhh2233 schreef:

  De fabrikant is blij, maar waarom kunnen ze dezelfde warmte pomp in zuid europa velen malen goedkoper verkopen, ik voel me bedonderd als belasting betaler!

  • Andre schreef:

   Zoals de Bree al schreef. De subsidie wordt ingecalculeerd in de offerteprijs en verdwijnt in de zakken van de installateur. Zo gaat het meestal bij subsidie-regelingen in Nederland. Als de subsidie stopt gaan de prijzen naar concurrerend niveau. Andersom werkt ook, de basisprijs van auto’s was in Nederland jaren laag tov omliggende landen omdat de bmp hier zo hoog is.

  • Ben schreef:

   In buitenland kopen

 7. Jonny schreef:

  Offertes voor hoge temperatuur lucht/water warmtepomp. Kwam op €16.000,- hoe hoger de subsidie hoe duurder ze worden. De installateur steekt de subsidie in zijn zak. Met de huidige tekorten op grondstofmarkt en leverproblemen heeft hij een goed excuus om de prijs een beetje extra op te drijven. Vindt u het te duur? Geeft niets hoor, dan gaan we door naar een ander die niet goed op de hoogte is en eea wel betaald.
  Het apparaat gaat ten hoogste 15 jaar mee en met een beetje geluk heeft u hem dan net terugverdiend.
  Ik wil heel graag maar niet op deze manier.

 8. Sjoerd schreef:

  Wel erg jammer dat in verhouding met buitenland alles wat subsidie krijgt in NL exact zoveel duurder is.

  Panasonic, Mitsubishi, LG enz. lucht-water warmtepompen kosten in Duitsland of Spanje (online te bestellen, exact zelfde type) €2500-3000 minder. Bestel je in NL kost het dit dus extra. Leuk die subsidie, maar verdwijnt in de zakken van de verkoper in NL, niet naar de particulier.

  Overigens mag je ook in andere EU landen bestellen voor de subsidie, ibstallatiekosten betaal je apart net als normaal.

 9. Sander schreef:

  Ik hoor meneer Otten helemaal niet meer……..

  • Stijn Otten schreef:

   Hi Sander, ik was druk bezig met (hybride) warmtepompen adviseren en installeren. Ik ga nu even reageren waar ik denk een bijdrage te kunnen leveren.

 10. Joost schreef:

  Jonny. Dit is mijn ervaring ook. Dubbel glas idem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.