fbpx
Nieuws

Hybride warmtepomp tot 40% goedkoper

De prijzen van hybride warmtepompen kunnen volgens fabrikanten fors naar beneden. Binnen 10 jaar kan de hybride tot 40% goedkoper worden. Voorwaarde is dat de productie fors opgeschaald wordt naar 300.000 verkochte hybrides in 2030. En daarvoor heeft de branche de komende 6 jaar meer steun nodig, bijvoorbeeld via extra ISDE.

‘Ketel vervangen, hybride erin’ moet het devies worden, als het aan de fabrikanten ligt. Ook moet de hybride warmtepomp door corporaties omarmd worden als verduurzamingsoptie bij ketelvervanging. Om de hybride goedkoper te maken, en flink bij te dragen aan de CO2-reductie dient over twee jaar 1 op de 4 ketelvervangingen de warmtepomp als toevoeging te hebben.

Kosten fors naar beneden

Een geïnstalleerd 4 kW warmtepompdeel van de warmtepomp/cv-ketel-combinatie kost de consument nu gemiddeld ongeveer €5380, is te lezen in het fabrikantenrapport. De prijs van de techniek is voor veel particulieren de reden om nog even af te zien van deze vorm van verduurzaming. Afgelopen jaar werden 428.000 cv-ketels vervangen.

In 2030 zeggen fabrikanten dat dit toestel door reductie van productiekosten plus hogere installatiesnelheid €3040 kan gaan kosten, dik €1300 minder. Daarbij tekenen de fabrikanten aan dat een bandbreedte van plus of min 10 procent wordt gehanteerd. De cv-ketel is niet inbegrepen, en er zijn verschillen tussen fabrikanten onderling.

In het komende nummer van vakblad Installatie alles over de kansen en uitdagingen bij hybride warmtepompen voor installatiebedrijven. Lees hier Installatie (premium)

Besparing per woningtype onderzocht

Dit is te lezen in een rapport vol doorrekeningen dat de verenigde verwarmingsfabrikanten (NVI), dat ze hebben laten valideren door bureau Berenschot. (download onderaan dit artikel) Bij de Nederlandse Verwarmingsindustrie zijn alle cv-ketel producerende bedrijven die in Nederland hybrides verkopen aangesloten. Het rapport heeft per woningtype de gasbesparing en CO2-reductie doorgerekend, wanneer woningen verduurzaamd worden met isolatie, energiebesparende maatregelen (denk aan waterzijdig inregelen) en de hybride warmtepomp. Ook het elektraverbruik van de warmtepomp en de energieprijzen zijn meegenomen in de berekeningen.

Hybride route promoten

Tekst gaat verder onder illustratie

In de komende Installatie alles over de hybride.

Doel van het rapport is onder meer om de overheid te bewegen om de subsidiekraan voor hybrides verder open te draaien en opschaling af te dwingen door de hybride warmtepomp verder op het schild te hijsen als verduurzamingsroute. Het ziet er naar uit dat dit gaat lukken: in de hoofdlijnen van het eindrapport van formateur Mariëtte Hamer, waarin een kabinet met VVD en D66 wordt verkend, staat een forsere steun voor de hybride route al expliciet vernoemd. De stapsgewijze route naar een meer duurzame en gebouwde omgeving wordt kabinetsbeleid. Er wordt hierin veel waarde gehecht aan de betaalbaarheid en praktische haalbaarheid voor woningeigenaren.

Nog 6 jaar subsidie nodig

De doorrekening van NVI, gevalideerd door Berenschot, laat zien dat de hybride warmtepomp nog ongeveer 6 jaar ondersteund zou moeten worden met een (hogere) ISDE. Op dat moment is de terugverdientijd voor particulieren gereduceerd tot onder de 8 jaar, en kan de techniek de eigen broek op houden. Op dit moment liggen de subsidies, afhankelijk van opgesteld vermogen, tussen de €1350 en €2600.

Vragen stellen aan expertes? Volg ons Installatie-webinar De hybride breekt door op 12 oktober

COP neemt toe

De fabrikanten van hybrides verwachten dat de komende 10 jaar het rendement van de warmtepompen flink gaat toenemen. Dat blijkt ook al uit het Warmtepomp Trendrapport dat ook vandaag verscheen. De hybrides hebben nu een gemiddelde COP van 3,5 tot 3,7. Door verbeteringen in de techniek, maar ook een hogere isolatiegraad van de Nederlandse woningen, moet dit over 10 jaar met een vol punt zijn toegenomen. Ook goed nieuws voor wat betreft het geluid: nu moeten maatregelen genomen worden om aan de strenge geluidseisen op de erfgrens te voldoen. Volgens de fabrikanten is dit probleem binnen enkele jaren passé door technische vernieuwingen.

Lobby lijkt te slagen

Fabrikanten, maar ook installateursvereniging Techniek Nederland, pleiten al langer voor meer gewicht aan de hybride warmtepomp voor de bestaande woningen in Nederland, onder meer ondersteund door doorrekeningen van de kosten voor consumenten. Deze route moet naast het programma aardgasvrije wijken worden uitgevoerd. In dit programma wijzen gemeenten wijken aan die op termijn in één keer van het aardgas gehaald worden, en dus verwarmd gaan worden met all-electric warmtepompen of een warmtenet. Sinds 2018 mogen in nieuwbouw al geen cv-ketels meer geplaatst worden.

De Installatie Podcast over hybride warmtepompen luister je hier

Maar: hoge aantallen nodig

In het rapport is daarnaast doorgerekend dat Nederland de CO2-reductiedoelstelling voor de gebouwde omgeving voor 2030 kan halen door 1,7 miljoen hybride warmtepompen te installeren. Dit aantal is natuurlijk wishfull-thinking, maar onderstreept wel de bijdrage die de gasreducerende techniek kan leveren: In dit sommetje wordt 6,8 miljoen kuub aardgas bespaard. De rol van woningbouwverenigingen is belangrijk. Corporaties moeten volgens het rapport vol inzetten op de hybride bij ketelvervangingen. Dit is met name in binnenstedelijke gebieden nog wel een uitdaging.

Test hier je warmtepompkennis

Kanttekeningen

Bovenstaande ambitie is nogal fors: het afgelopen jaar werden er een kleine 10.000 hybrides geinstalleerd. Maar dit zijn schattingen. Het aantal verkochte cv-ketel/warmtepomp-combinaties wordt nog niet goed bijgehouden. De verwachting is dat het aantal verkochte hybrides het komend jaar verdubbelt. In het rapport gaat men al uit van 40.000 hybride warmtepompen om in 2030 om voldoende schaal te hebben voor de prijsdalingen. Ook gaan de opstellers van het rapport ervanuit dat een hybride installatie bij elke woning 60 procent van de gasrekening afsnoept. Deze besparing is weldegelijk haalbaar, sterker nog er zijn voorbeelden van nog meer besparing, maar de gemiddelde besparing ligt nu wat lager. Uiteraard is dit ook afhankelijk van aanvullende maatregelen, zoals isolatie.

Help: geen monteurs

Ook het tekort aan monteurs in de installatiewereld is een bom onder de ambities: de groei van de hybrides wordt gehaald uit het aantal ketelvervangingen (428.000 in 2020), maar de installatie van een hybride kost een monteur aanzienlijk meer tijd. En die monteurs zijn er (nog) niet. Ook dit tekort wordt veelvuldig door Techniek Nederland benoemd.

Handige links voor installateurs
Het hele rapport is hier te downloaden
Meld je hier aan voor het gratis webinar De hybride breekt door op 12 oktober
Speel hier De Grote Installatie Warmtepomp Quiz
Luister hier de Installatie Podcast over hybride warmtepompen

7 reacties op “Hybride warmtepomp tot 40% goedkoper

 1. Mick Visser schreef:

  Goedenavond,

  Foutje:
  €5380-€3040=€2340 dus dik €2300 ipv dik €1300.
  Verder een interessant artikel.

  Met vriendelijke groet,
  Mick Visser

 2. Rik schreef:

  Hallo. Wij hebben zo een systeem. Komt er ook iemand voor dit onderzoek ons meenemen in de ervaring? Dat zou fijn en transparant zijn.

 3. Sjaak schreef:

  Juist door de subsidies zijn warmtepompen in Nederland veel duurder dan de omringende landen. Bepaalde modellen kan je bijvoorbeeld in Duitsland goedkoper aanschaffen dan de subsidie die er in Nederland op zit. Pas als dat wordt rechtgetrokken zal er nog meer WP geïnstalleerd worden

  • Marc schreef:

   Sjaak is dat zo? Want het maakt nl niet uit waar je het kocht. Type is van belang en moet geïnstalleerd zijn door professional.

   Dus koop type van de rvo lijst en een installatie bewijs van installateur levert je dus win win op..

 4. Johan hoogendoorn schreef:

  Leuk artikel, maar 6,8 miljoen kuub aardgas bespaard lijkt mij 2 of 3 nullen te weinig, als je 5 kuub per apparaat bepaart gaat dit natuurlijk never nooit lukken om rendabel te maken.

 5. Wyno Peeters schreef:

  Terugverdientijd daalt door de stijgende gasprijzen (besparing op gasverbruik) en 50% hogere ISDE subsidie. Gasprijs met een variabel contract stijgt per 1-1-2022 minimaal met 60% bij de grotere energiebedrijven.
  ISDE subsidie voor een (hybride) warmtepomp stijgt vanaf 2022 met 50%.
  Info over (hybride) warmtepompen op:
  https://www.isde.nl/isde-subsidie-warmtepompen.html

 6. Clara Schippers schreef:

  Interessant. Zeker nu komend jaar omdat de subsidie nog hoger is voor warmtepompen. Je kan ook subsidie krijgen voor één isolatiemaatregel. Je kan meer lezen op: http://www.isde-subsidie.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.