fbpx
Nieuws

Rendement warmtepompen stijgt hard

Buitenunit

Warmtepompfabrikanten verwachten een flinke verbeterslag te maken in de komende jaren. Het rendement van hun toestellen zal de komende jaren met sprongen omhoog gaan, zo blijkt uit het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 2021.

Het rendement wordt uitgedrukt in SCOP, Seasonal Coefficient of Performance, een gewogen gemiddelde van de prestaties gedurende het hele seizoen. Een elektrische CV-ketel, of elektrische radiatoren halen één kWh warmte uit één kWh elektriciteit en hebben daarom een SCOP van 1. Warmtepompen gebruiken hun elektriciteit om warmte uit een duurzame bron (lucht, bodem) te halen en bereiken dus veel hogere SCOP’s. Een SCOP van 3 betekent bijvoorbeeld dat voor één kWh elektriciteit, drie kWh warmte wordt geproduceerd.

In het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 2021 – vandaag gepresenteerd op de Warmtepomp Business Day – werd producenten gevraagd naar de SCOP van hun warmtepompen in 2020 en hun verwachting voor 2023. Onderzoeksbureau Dutch New Energy Research, dat het rapport opstelde, heeft vervolgens het gemiddelde genomen van die verwachtingen.

Bodemwarmtepompen steeds beter

Vooral de SCOP van bodemwarmtepompen met gesloten bronsysteem zal de komende jaren fors toenemen, zo is de verwachting. Was die in 2020 nog 4,5, in 2023 zal de SCOP al op 5,2 liggen (zie figuur). Dat is een groei van 16 procent. Ook andere warmtepomptypen laten verbeteringen zien, zij het iets minder spectaculair. Zo zal de luchtwaterwarmtepomp naar verwachting 5 procent beter gaan presteren (SCOP in 2023 van 4,4) en warmtepompen met een PVT-systeem 12 procent (SCOP in 2023 van 5,5). Airco’s die ook kunnen verwarmen laten de grootste groei zien; die zullen over twee jaar 27 procent beter presteren.

Bron: Nationaal Warmtepomp Trendrapport 2021

In het rapport wordt niet duidelijk waarop de fabrikanten hun verwachtingen precies baseren en hoeveel fabrikanten de enquête invulden. De hogere SCOP kan te maken hebben met verbeterde technologie, maar ook is het mogelijk dat woningen beter geïsoleerd worden, waardoor de aanvoertemperaturen naar beneden kunnen en warmtepompen beter renderen.

Afvlakking groei

Het totale aantal warmtepompen in Nederland stijgt dit jaar tot boven de 330.000, dankzij een recordaantal van meer dan 70.000 nieuw geïnstalleerde systemen. Fabrikanten zien de groei vanaf 2025 echter afvlakken, zo blijkt uit recente cijfers van het Vereniging Warmtepompen.

“De afgelopen vijf jaar is het totale aantal warmtepompen telkens met meer dan 25 procent gestegen,” aldus Rolf Heynen van Dutch New Energy Research. “Juist wanneer de overheid meer huizen van het gas af wil halen, zien fabrikanten de groei echter stokken. Zij denken dat er in 2030 nog maar 900.000 warmtepompen zijn geïnstalleerd, fors minder dan de 1,3 miljoen die het Klimaatakkoord beoogt.”

Het trendrapport is te downloaden op https://www.duurzaamverwarmd.nl/trendrapport/

2 reacties op “Rendement warmtepompen stijgt hard

  1. bant schreef:

    dat de subsidie alleen nog maar wordt betaald als de installatie wordt gedaan door een bedrijf gaat ook niet helpen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.