fbpx
Blog

Prefab, dat werkt bij ons niet. Hoe vaak ik dat niet hoor van installatiebedrijven… Maar iedereen kan prefabben. Het kan ook in het klein! Door te kijken welke werkzaamheden er sneller en eenvoudiger kunnen. En waarmee je tijdwinst en doorlooptijd bespaart. Bijvoorbeeld de installatie van een cv-ketel. Zoiets zou je meer kunnen standaardiseren. Door van tevoren pakketten samen te stellen, inclusief alle materialen!

De voordelen van prefab zijn bekend. In minder uren kun je meer werk verrichten. Dat is in deze tijd van schaarste op de arbeidsmarkt alleen maar prettig. Daarnaast is het ook nog eens goedkoper, het vermindert de kans op fouten en je hebt een snellere doorlooptijd. Vaak denken installateurs dat prefab alleen maar werkt als je veel seriematig bouwt. Maar ook als je veel particuliere klanten hebt, kun je prefabben.

Kritische blik

Kijk daarom eens kritisch naar je ‘productieproces’. Welke werkzaamheden komen er vaak terug? En hoe kun je die eenvoudiger maken en meer standaardiseren? In een eerdere blog vertelde ik over een installateur die nog maar één merk cv-ketels verkoopt. Lekker duidelijk naar de klant toe, maar ook voor je eigen productieproces. Sterker nog, als je weet welke ketel je gaat verkopen, dan kun je van tevoren ook al zogenoemde skids samenstellen. Oftewel een standaardpakket van een cv-ketel, inclusief de benodigde materialen. Je maakt op die manier ook je inkoop en facturatie nog eens een stuk makkelijker.

Voorsprong

Van tevoren pakketten samenstellen zou je ook kunnen doen bij andere producten. Het gaat erom dat je de doorlooptijd verlaagt en de productie-uren en fouten vermindert. Ten opzichte van de concurrentie bouw je zo ook een voorsprong op. Neem bijvoorbeeld die cv-ketel. Als de ketel bij een klant plotseling stuk gaat en hij belt jou, dan heb jij er al één klaarliggen, inclusief de benodigde materialen. Terwijl de concurrent hem nog moet bestellen. Belangrijk bij deze andere manier van denken is wel dat je kiest voor minder verschillende leveranciers. Of zelfs maar één. Dan is het geen probleem om er een aantal skids van op voorraad te hebben liggen. Want je weet toch wel dat je ze verkoopt!

Stefan van Maasakkers is accountant en vennoot bij accountants- en advieskantoor Rühl Haegens Molenaar, met kantoren in Venray en Uden

Over Stefan Van Maasakkers

Stefan Van Maasakkers

Stefan van Maasakkers (1975) is adviseur bij Bol Adviseurs. Zijn kantoor heeft zich gespecialiseerd in de installatiemarkt en doet jaarlijks een benchmark onder zo’n tachtig installateurs.
Prikkelt graag, spreekt de taal van de installateur en draait niet om de cijfers heen. Zijn doel: installateurs naar een hoger rendement leiden! Geeft ook workshops rendementsverbetering, onder andere voor Techniek Nederland.

Bekijk alle berichten van Stefan Van Maasakkers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.