fbpx
Blog
prefab risicoanalyse

Steeds meer bedrijven in de technische installatiesector spelen in op de toenemende vraag naar prefab-oplossingen. Daarmee verschuiven veel werkzaamheden van de bouwplaats naar de eigen locatie van bedrijven. Voor installateurs, assemblagebedrijven en installatieproducenten dienen de volgende vragen zich aan: hoe breng je alle nieuwe risico’s die er uit voortvloeien in kaart? En hoe dek je ze vervolgens verzekeringstechnisch onder de juiste voorwaarden af?

Voor wie voornamelijk werkzaamheden op eigen locatie uitvoert, is een goede brandverzekering een solide basis. Deze verzekering dekt bij brand, storm of waterlekkages schades aan het eigen bedrijfspand, de inventaris en ook de waarde van voorraden die verloren zijn gegaan. Maar let op! Het gaat dan om de kostprijs van opgeslagen goederen, niet om de commerciële verkoopwaarde ervan.

Prefab-voorraad en onderhanden werk

Tot zover is het eenvoudig. Maar het verhaal wordt ingewikkelder als het gaat over de assemblage van volledige besturings- en regelingsunits, de productie van kant-en-klare installatiecombinaties en de prefabricage van complete plug-and-play skids. Dan neemt de te verzekeren waarde van voorraden, materialen, installatiecomponenten en onderhanden werk fors toe. Bovendien zitten er in die geprefabriceerde voorraad al flink wat arbeidsuren: de extra waarde die u toevoegt aan uw prefab halffabricaat of eindproduct.

Voorkom onaangename verrassingen

We gaan nog een stap verder. Want wordt door brand, storm of lekkage de eigen locatie ernstig beschadigd of verwoest? Dan moet er óók gerekend worden met hoger liggende herstel-, nieuwbouw- of herbouwkosten, als gevolg van sterk gestegen grondstof- en materiaalprijzen. En met trage levertijden en gebrek aan bouwpersoneel, waardoor mogelijk langere tijd niet meer op de eigen locatie kan worden gewerkt en geprefabriceerd. Intussen lopen de vaste lasten gewoon door, komt de productie stil te liggen, valt er omzet weg en zijn extra kosten voor een tijdelijke locatie om naar uit te wijken niet ondenkbaar. Ook nieuwe voorraden aanleggen kan lastig zijn, als gevolg van de actuele schaarste aan materialen en componenten.

Vaak is een uitgebreide bedrijfsschadeverzekering een oplossing om risico’s, vaste lasten en nettowinst af te dekken. Dat vraagt om nauwkeurig maatwerk in de polisvoorwaarden. Transport- en montagerisico’s moeten overigens ook tegen de juiste waarde worden verzekerd. Dat is mogelijk met een transport-montage polis of CAR-verzekering (Construction All Risk).

Risicomanagement en verzekeringsoplossingen

Als prefab-ondernemer heeft u dus te maken met een complex geheel aan bekende en nieuwe risico’s. Hét moment om met een ervaren, onafhankelijk meedenkende partner in gesprek te gaan voor een uitgebreide analyse van al uw risico’s. Om vervolgens te komen tot verzekeringsoplossingen waarmee u onaangename verrassingen voorkomt.

Fabienne Koolen
Senior accountmanager Bouw & Installatie
Meijers Assurantiën

Meijers is een van Nederlands grootste onafhankelijke assurantiemakelaars. Met onze expertise, ervaring én betrokkenheid geven we u graag advies over het voorkomen, managen en afdekken van risico’s. Zodat u altijd zeker verder kunt.

risicoanalyse prefab

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.