fbpx
Blog

Bakken met geld

De vaste volgers van Installatie.nl is het al wel opgevallen. Er gaan veel installatiebedrijven en fabrikanten van de hand.

Nieuwe eigenaren hebben ambitieuze plannen. Groeiplannen vooral.

De schaalvergroting in de sector is niet te houden. Door een installatiebedrijf te kopen, of erin te participeren, investeer je klaarblijkelijk in een goed rendement op je centen. Want de energietransitie is vol aan. De ene installateur neemt over voor de schaarse monteurs, de andere partij doet het voor een specialisme, de ander voor regionale, nationale of zelfs internationale groei. Feit is dat er veel potentie zit in een goed georganiseerd bedrijf in deze sector. Installateurs zijn de nieuwe bitcoins.

Generatiewissel

Redenen om te verkopen zijn er ook voldoende. De generatie van de grote opkomst van installatiebedrijven vorige eeuw zwaait af. De wereld verandert; qua techniek, maar ook de rol van de installateur in de keten. De warmtepomp doet zijn intrede; de Gasketelwet en digitalisering vragen om investeringen en commitment. En er is een strijd gaande om vaklui.

Lokaal vakmanschap

Sceptici zien het klassieke plaatselijke installatiebedrijf in de verdrukking komen. Wordt het vak er leuker van? Aan de andere kant kan schaalvergroting juist weer kansen bieden voor lokaal. Het is maar net hoe vol je een glas ziet. En eerlijk: er wordt goed betaald voor een goed lopend bedrijf. Dat is wel eens anders geweest. Uiteindelijk is op lange termijn ook een shake-out gaande van bedrijven die niet mee gaan in vernieuwingen, en straks zullen ophouden te bestaan. Maar ook dat is van alle tijden.

Miljarden

Bij de fabrikanten is het niet anders. In de industrie vliegen de miljarden je al om de oren. Viessmann, Wasco, Itho Daalderop, allemaal bedrijven die voor kapitalen met heel veel nullen verhuizen naar nieuwe eigenaren. Maar ook in het uitvoerende bedrijfsleven zien we dat de top 10 installatiebedrijven om uiteenlopende redenen naarstig aan het shoppen zijn in het midden- en klein bedrijf.

Investeerders

De een shopt met eigen opgebouwd vermogen, de ander dankzij een suikeroom, de ander aan de hand van een professionele belegger. De investeerders weten meer en meer de installatiesector te vinden.

Dan lees je dus berichten als deze:
Bedrijf X haalt X miljoen op.
Private equity Y stapt in familieondernemingen.
Keten Z neemt bedrijf K over.

Schaalbaar en kopieerbaar

Private equity’s zetten vooral in op makkelijk schaalbare installatiebedrijven, die bijvoorbeeld het klantproces gedigitaliseerd hebben. Je hoeft als installateur om de hoek niet te hopen dat het Zuidas-geld voor je klaar ligt. Maar die grote regionale broer daarentegen, die kan dan weer wel interesse hebben. Alleen al omdat op het gebied van inkoop en software veel synergie te halen is. Alleen al daardoor kun je de marge behoorlijk opkrikken.

Maar wat zijn dit nu voor investeringen, wat zijn de voorwaarden en in welk perspectief moet je deze zakken geld zien? Het lijkt een zilvervloot, maar een deal zit vol haken en ogen.

In Installatie 4 een verhaal hierover. Dat kun je hier lezen. En als je geen (online) abonnee bent, schaf je het artikel aan. Voor slechts een fractie dan waarvoor je een installatiebedrijf koopt.

Over Eddy Buiting

Eddy Buiting

Eddy Buiting (1977) is hoofdredacteur van deze site en vakblad Installatie, producten van Eisma Bouwmedia. Studeerde Journalistiek en Voorlichting in Tilburg, was o.a. dagbladjournalist, en inmiddels al 22 jaar tot over de oren in de uitvoerende bouw- en installatiepers. Schrijver van natuur, maar inmiddels multimediaal. Observeert, constateert, vraagt, ervaart, presenteert en schrijft. Drievoudig vader, sportfanaat en tegelijkertijd Achterhoeker en Bourgondiër. Niet vies van een kwinkslag.

Bekijk alle berichten van Eddy Buiting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.