fbpx
Nieuws

Rexel koopt groothandel Wasco

Een grote overname in groothandelsland: elektrotechnische groothandel Rexel uit Frankrijk koopt de Nederlandse technische groothandel Wasco. Daarmee komt het familiebedrijf uit Twello opnieuw in buitenlandse handen.

Wasco stond al enige tijd te koop. De overname moet nog wel goedgekeurd worden door de Europese mededingingsautoriteiten, en zal de tweede helft van 2023 bekrachtigd worden. Rexel en Wasco blijven in Nederland onder eigen naam opereren.

Wasco is een van de grotere technische groothandelaren voor de installatiebranche. Het richt zich als groothandel op verwarming, sanitair, onderdelen, ventilatie en airconditioning. Wasco heeft 35 vestigingen, 2 distributiecentra, een assortiment van meer dan 500.000 producten, een eigen opleidingscentrum. Met de overname door Rexel wil Wasco verder groeien en haar klanten verder te helpen bij de transitie naar duurzame energie, stelt de groothandel. Wasco maakte de laatste 12 maanden een omzet van €540 miljoen. Hiervan wordt 60% digitaal besteld, en dat is in Europa een hoog aandeel. Ter illustratie: de totale Rexel-groep noteerde afgelopen jaar een omzet van €18,7 miljard.

Familiebedrijf

Wasco werd in 1970 door de familie van den Belt opgericht.

Wasco was tot op heden eigendom van het management, die het bedrijf in 2018 met steun van investeringsmaatschappij Gilde Equity Management (GEM) terugkochten van het Engelse Wolsely, dat in 2002 de groothandel kocht van de familie Van den Belt. Sindsdien groeide Wasco fors, onder meer door koudespecialist Aircovent over te nemen. Op dit moment bouwt Wasco in Deventer een groot nieuw distributiecentrum, dat de huidige vestiging in Twello vervangt. Het grootgoed magazijn van Wasco staat in Apeldoorn.

Totaalaanbod

Door de overname kunnen Wasco en Rexel binnen de eigen groothandelsgroep een installatiebreed assortiment aanbieden (E en W), een ontwikkeling in groothandelsland die al langer aan de gang is. Herold van den Belt, CEO van Wasco over de nieuwe samenwerking met Rexel: “De samenwerking met Rexel zal Wasco in staat stellen haar strategische doelstellingen te kunnen blijven realiseren en zorgt ervoor dat zij in nog betere positie is om haar klanten te helpen bij het transitie van gas naar duurzame energie in Nederland. Samen met GEM hebben we de organisatie verder ontwikkeld om in te spelen op de energietransitie. Met behulp van Rexel kunnen we blijven investeren in onze operatie en services, om onze klanten zo goed mogelijk van dienst te kunnen blijven zijn.”

Beursgenoteerd

Rexel Groep is elektronische groothandel die zich focust op drie markten: residentieel, commercieel en industrieel. Rexel groep heeft wereldwijd meer dan 1.900 vestigingen in 21 landen, en meer dan 26.000 medewerkers. Het afgelopen jaar realiseerde de totale groep een omzet van €18,7 miljard. De onderneming is beursgenoteerd aan de Euronext index in Parijs.

Nederlandse vestiging verdubbelt

Guillaume Texier, CEO van Rexel Groep: “De acquisitie van Wasco sluit naadloos aan bij onze strategie, die zich richt op het versterken van onze kennis op het gebied van elektrificatie en de energietransitie. Nederland is voorloper op het gebied van de energietransitie en de versnelling van gas naar duurzame initiatieven is goed merkbaar. Wasco is perfect gepositioneerd om hier op in te spelen, verder ondersteund door een sterk digitaal platform. De samenwerking van Rexel Nederland en Wasco zal voor volop mogelijkheden zorgen om ons platform te verbeteren voor de energietransitie en we zijn enthousiast om met Wasco aan de slag te gaan.” Rexel Nederland, dat haar hoofdvestiging in Zoetermeer heeft, verdubbelt in Nederland door de overname.

Wasco organiseerde afgelopen maand een groot installatiefestival op sportcentrum Papendal in Arnhem. Een verslag daarvan bekijk je hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.