fbpx
Blog
Slimme allianties zo gek nog niet

Over (mislukte) samenwerking tussen bedrijven zijn bibliotheken vol geschreven. Toetsen loont.

 

Op de beurs ICT & Logistiek sprak ik hoogleraar Walther Ploos van Amstel, verbonden aan de Vrije Universiteit. Markante kerel. Boeiend ook. Dat deze Ploos van Amstel in zijn vrijetijd lijkt op een drummer van een foute Noorse metalband, maakt hem geschikt voor een blog. De visie van de hoogleraar is recht voor z’n raap, tegendraads en confronterend.

 

walther ploos van amstelEen van zijn stokpaardjes: samenwerken loont. Bij meer schaalgrootte, zo vindt Ploos van Amstel, zijn inkoopkortingen te bedingen, kan personeel beter worden ingezet en kunnen nieuwe concepten makkelijker kleinschalig worden getoetst. Dit zijn de basislessen van Walther Ploos van Amstel:

 

Levert het geld op? 

Levert de samenwerking een substantiële strategische waarde op in marktpositie, kostenbesparing of het buiten de deur houden van nieuwe spelers? Kun je die voordelen onder aan de streep wellicht ook bereiken door de samenwerking te beperken tot enkele product/markt-combinaties of bedrijfsprocessen zoals ICT en logistiek? Te vaak gaan partners eindeloos door op een veel te breed pad. Ze verliezen elk contact met de realiteit uit het oog.

 

Informatie delen: meer service en minder voorraad

Samenwerking kan alleen als partners bedrijfsgegevens open en transparant delen. Dit vergt naadloze informatiesystemen, afstemming van data en het samen maken van planningen. Samenwerking betekent: meer afhankelijkheid. Maak dus goede afspraken over het verdelen van gemeenschappelijke investeringen en inventariseer regelmatig behaalde resultaten. Het delen van verkoop- en voorraadinformatie met leveranciers moet tot meer service en minder voorraden leiden.

 

Managementskills

Bij samenwerking gaat het erom dat alle ketenpartners elke dag weer beslissingen nemen die voor ‘het geheel’ het beste zijn. Dat klink simpel maar elk willekeurig managementspel toont de gevolgen van opportunistisch gedrag van beslissers. Iedereen kan over elkaars schouder meekijken  en het zorgvuldig opgebouwd vertrouwen kan snel verdampt zijn. Samenwerking vergt leiderschap van de betrokken managers en het continu cultiveren van samenwerkingsvaardigheden.

 

Kijk voor meer informatie over leiderschap op https://www.ted.com/topics/leadership

Over Ton Verheijen

Journalist Ton Verheijen (48) schrijft voor Installatie en Sanitair over ondernemen, kennisoverdracht, en personeelsbeleid en -strategie van installatiebedrijven. Verder schrijft Ton over lifestyle en (informatie)technologie voor onder anderen Bright, De Ingenieur en Twinkle. Zijn blogs gaan over out-of-the-box-denken en inspiratie vinden door over de schutting te kijken. Bij de buren heeft het gras een ander kleurtje.

Bekijk alle berichten van Ton Verheijen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.