fbpx
Blog

Te light bevonden

Te light bevonden

Light of geen light. That’s the question. Het gaat over het Energielabel dat per 2013 verplicht zou moeten worden.

 

Nog voordat de Tweede Kamer überhaupt knopen heeft doorgehakt over het verplicht stellen van het Energielabel voor bestaande woningbouw, duiken er via diverse kanalen berichten op over de te volgen rekenmethodiek. Minister Spies twijfelt zelf over de te volgen koers. Vervolgens pleit besparingsinitiatief Meer Met Minder voor een light-variant, waarbij vrij eenvoudig op basis van bouwjaar, woningtype en oppervlak, en verwarmingsysteem een berekening kan worden gemaakt. De boodschap: de verplichting moet niet te ingewikkeld zijn om succesvol te zijn. Keep it simple and stupid. Helder. Waarvan akte.

 

Actie is reactie

Dit bericht was nog geen dag de wereld in of branche-organisatie Uneto-VNI –nota bene participant in Meer Met Minder- nam hier afstand van onder meer middels de cryptische quote: “De grootste bedreiging voor een goed plan is een beter plan.” Corporatiekoepel Aedes volgde, en nu mengt ook ISSO zich, gewapend met cijfers, zich in de discussie. “Er wordt in de methode geen rekening gehouden met het type ventilatiesysteem, tapwatersysteem en nieuwe technieken zoals warmtepompen”, aldus de rekenmeesters. Waarvan akte. De bewering van MMM, dat de light-variant in 90 procent van de berekeningen zou kloppen, slaat volgens ISSO kant noch wal. Light is té light. Ja, mensen, al buitelend krijgen we de redactionele kolommen wel volgetikt deze dagen.

 

Gespuis

Dat het Energielabel een kans is, staat buiten kijf. Energiebesparing wordt meer dan ooit een item bij huiseigenaren en dat levert de branche omzet op. Duidelijk. Wat het ook oplevert, is een wildgroei aan zogenaamde zelfbenoemde adviseurs en ander gespuis dat met dollartekens in de ogen de markt bestookt, zonder technische kennis van zaken. De gevolgen kan iedereen invullen. Maar dat terzijde. Over de rekenmethode, kwaliteitscontrole, handhaving etc. zijn weldegelijk heel wat boompjes op te zetten.

 

Ingewikkeld

De light-discussie binnen de eigen gelederen maakt het voor uitvoerende partijen allemaal niet makkelijker op alles te begrijpen, zeker wanneer een branchevereniging moet (re)ageren op een afwijkend standpunt van het landelijk convenant waarin zij zelf deelneemt. Of vice versa. Het is maar net hoe je het bekijkt en interpreteert. En terzijde: dat convenant dat al afgelopen is, nog actief is, al wel aangekondigd verlengd, maar nog niet daadwerkelijk verlengd is. Leg dat allemaal maar eens uit aan een leek.

 

Zeker in een tijd waar een branche van politiek duidelijkheid en daadkracht verlangt –en dit lang niet altijd krijgt- zou het op zijn minst een streven moeten zijn dat branchepartijen eendrachtig en duidelijk hun doelgroep informeren. Zo krijgt de discussie toch weer de zweem van een ongeregeld circus met vele stemmen en belangen, voordat de meest primaire beslissing –verplichten of niet- gemaakt is. We zullen zien hoe het verder loopt.

 

Update 15 juni: De soep blijkt minder heet te worden gegeten dan hij is opgediend, getuige de nuancering die Meer Met Minder aanbrengt in haar communicatie. En ook ISSO neemt haar stellingname binnen een paar dagen terug. We zijn het een aantal persberichten verder weer met elkaar eens, wel zo prettig vlak voor het weekend.

Over Eddy Buiting

Eddy Buiting (1977) is hoofdredacteur van deze site en vakblad Installatie, producten van Eisma Bouwmedia. Studeerde Journalistiek en Voorlichting in Tilburg, was o.a. dagbladjournalist, en inmiddels al 20 jaar tot over de oren in de uitvoerende bouw- en installatiepers. Schrijver van huis uit, maar inmiddels multimediaal. Observeert, constateert, vraagt, ervaart en schrijft. Drievoudig vader, sportfanaat en bourgondiër. Niet vies van een kwinkslag.

Bekijk alle berichten van Eddy Buiting

2 reacties op “Te light bevonden

  1. stef bouwman schreef:

    Afstand nemen, inbinden, communiceren, niet-communiceren, het weeer eens zijn. Het lijken de Toppers wel. Vermoeiend hoor.

  2. Wim van der vegt schreef:

    Het energielabel kan een stap vooruit zijn voor installatiebedrijven maar ik vraag me serieiuws of mensen het doen. Als kopers het niet vragen kunnen we wel vanalles verplichten maar dan nog.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.