fbpx
Blog

Tegenslagstrategie

Tegenslagstrategie

Het verhaal áchter een faillisement is een wijze les voor elke ondernemer in de installatiebranche. Maar hoe weerstaat de gemiddelde installateur tegenslagen?

 

De aanblik van bijvoorbeeld deze url is een keiharde bevestiging dat ondernemen in de bouw voor veel mkb’ers op dit moment een strijd is van leven of dood.

 

Ontslagen, faillisementen en surceances; in de bouw is het dagelijkse koek. Het verhaal hierachter; de oorzaak en de gevolgen voor ondernemer, werknemers en hun naasten, leveranciers en onderaannemers, intrigeren me net zo veel als de successtory’s.  Zoals Joris Linssen in Hello Goodbye zijn items maakt met Schiphol-bezoekers, is een gesprek met zo’n ondernemer een verhaal vol levenslessen dat nuance brengt in het kille overlijdensbericht in de krant of op de website.

 

Oogkleppen of domme pech 

Is het mismanagement, is het blinde pech? Ondernemersrisico? Was het ‘the only way out’, een ‘bewussie’ of een bittere strijd met langzame dood tot gevolg? Waar ging het mis? Aan de oppervlakte lijken ze allemaal op elkaar. Onder het kille bericht van curator of rechtbank hangt een menselijk verhaal; van ambitie, van geluk en ongeluk, van oogkleppen, van vrienden en vijanden, en van kruispunten en afslagen met wisselende resultaten. De route naar succes die een doodlopende straat werd. De sloopkogel. Meegesleurd, afgedankt, of ingehaald door de tijd en trends in de markt.  Wel of geen zelfreflectie, vermogen om te leren, ongelijk te erkennen of nieuwe wegen in te slaan.

 

Onder het ‘topje gevallen bedrijven’ bevindt zich een ijsberg van ondernemers in zwaar weer. Die op dezelfde kruispunten staan, en met of zonder visie keuzes moeten maken om te overleven, voor überhaupt weer succesvol te kunnen zijn. Die kunnen leren van successtory’s, maar óók van de mislukkingen.

 

Overwinnen 

Het liefst bruist elke branche van positiviteit. De ware ondernemer is echter ook degene die opstaat na een linkse directe, of hij daar nu zelf schuldig aan is of niet. Tegenslagen overwinnen, is misschien zelfs waardevoller dan ze voorkomen. Het zijn niet de fraaiste verhalen om te vertellen, wél om van te leren.

 

In het komend nummer van Installatie en Sanitair  (verschijnt 17 mei) een artikel hierover. Over het taboe, de misvattingen en de beeldvorming rondom dit fenomeen. Met de toch wel opmerkelijke conclusie: bij heel veel bedrijven is er geen strategie bij tegenslagen. En ook dat hoort er helaas wél bij.

 

 

Over Eddy Buiting

Eddy Buiting (1977) is hoofdredacteur van deze site en vakblad Installatie, producten van Eisma Bouwmedia. Studeerde Journalistiek en Voorlichting in Tilburg, was o.a. dagbladjournalist, en inmiddels al 20 jaar tot over de oren in de uitvoerende bouw- en installatiepers. Schrijver van huis uit, maar inmiddels multimediaal. Observeert, constateert, vraagt, ervaart en schrijft. Drievoudig vader, sportfanaat en bourgondiër. Niet vies van een kwinkslag.

Bekijk alle berichten van Eddy Buiting

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.