fbpx
Blog

Het personeelstekort blijft een probleem in onze branche. Daarom de vraag: Hoe trek je jongeren naar je bedrijf? Door ze meer salaris te geven? Nee, de jeugd heeft heel andere drijfveren. Maar welke dan?

Uit diverse onderzoeken blijkt dat het salaris niet het belangrijkste is voor de meeste werknemers. Ook niet voor de millennials die nu de arbeidsmarkt opkomen. Gezien en gewaardeerd worden, dat vinden ze veel belangrijker. Maar ook dat er doorgroeimogelijkheden zijn en een goede werksfeer. En dat er gelachen wordt. Durf ook die kwaliteiten van je bedrijf in je personeelsadvertentie te zetten.

Waardering

Gezien en gewaardeerd worden. Dat klinkt supersimpel. Maar daar gaat het vaak fout. Dikwijls al bij het sollicitatiegesprek. Dan wordt bijvoorbeeld de afspraak niet via de mail bevestigd. Terwijl dat wel afgesproken was. Zorg er als directeur ook altijd voor dat je zelf op tijd bent! Kom je standaard te laat, dan geef je daar ongemerkt een verkeerd en ongeïnteresseerd signaal mee af. En zorg dat je je hebt voorbereid en verdiept in de sollicitant! Dat klinkt allemaal logisch. Maar vaak gebeurt dat onvoldoende.

Eigenlijk draait het bij goed personeelsbeleid maar om drie dingen: aandacht, aandacht en nog eens aandacht. Maar wat zie je bij de ondernemer? Die is vaak druk, druk en nog eens druk. Druk met het zetten van personeelsadvertenties en het inschakelen van selectie- en wervingsbureaus. Ze worden zo opgeslokt door hun werk dat ze haast geen tijd hebben om met aandacht dat sollicitatiegesprek te voeren!

Aandacht

Wat dat betreft kunnen we nog veel leren van hoe installateur Martijn Verspeek dat doet met zijn bedrijf. Bekijk daarvoor het inspirerende interview met hem tijdens het VSK Café 2020 op Youtube. Voor jongeren die bij zijn bedrijf starten, ligt er op de eerste werkdag netjes een complete uitrusting klaar; hun werkkleding inclusief de veiligheidsschoenen. Dat is heel iets anders dan dat er op je eerste werkdag nog niks geregeld is. Of dat er bijvoorbeeld geen bureau is om aan te werken. Hoe welkom ben je dan? Als op de eerste werkdag ook al de veiligheidsschoenen klaarstaan, moet je bij het sollicitatiegesprek alleen niet vergeten te vragen naar de schoenmaat. Tja, ook dat is een kwestie van aandacht.

Stefan van Maasakkers is accountant en vennoot bij accountants- en advieskantoor Rühl Haegens Molenaar, met kantoren in Venray en Uden

Over Stefan Van Maasakkers

Stefan Van Maasakkers

Stefan van Maasakkers (1975) is adviseur bij Bol Adviseurs. Zijn kantoor heeft zich gespecialiseerd in de installatiemarkt en doet jaarlijks een benchmark onder zo’n tachtig installateurs.
Prikkelt graag, spreekt de taal van de installateur en draait niet om de cijfers heen. Zijn doel: installateurs naar een hoger rendement leiden! Geeft ook workshops rendementsverbetering, onder andere voor Techniek Nederland.

Bekijk alle berichten van Stefan Van Maasakkers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.