fbpx
Blog

In de markt gaat het vaak over geld en als we het niet in geld kunnen uitdrukken, dan proberen we iets soortgelijks. De terugverdientijd is zo’n voorbeeldje.

Puur en alleen om aan te tonen dat mijn product interessanter is dan dat van de concurrent, omdat je het een jaar eerder hebt terugverdiend; wat een onzin! Al vanaf mijn eerste werkdag in de bouw erger ik me aan deze term.

Als dit zo dom is, waarom is deze term dan zo ingeburgerd? Zijn we dan allemaal zo dom in de bouw? Ik denk eerlijk gezegd van niet, ik denk ook dat niemand geïnteresseerd is in de terugverdientijd. Ooit is er een accountmanager mee begonnen en de rest heeft het overgenomen.

Comfort moet leidend zijn

Als we het over verwarming- en ventilatiesystemen hebben, dan zouden gezondheid en comfort de boventoon moeten voeren. Evenals eenvoudig en betaalbaar onderhoud. Hoe krijgen we het samen voor elkaar dat dít in elk project het uitgangspunt wordt?

‘Ooit is er een accountmanager mee begonnen en de rest heeft het overgenomen’

Want wat is nou interessant aan een terugverdientijd? Je vraagt je toch ook nooit af wat de terugverdientijd van een zomervakantie is? Wat dat betreft was ik zeer blij om te lezen dat Doekle Terpstra en ik op één lijn zitten aangaande dit onderwerp.

Schaampanelen

Ik weet dat ik in herhaling val en blijkbaar is het nodig. Want er worden nog steeds dagelijks projecten opgeleverd die te kansloos voor woorden zijn. Woningen met één zonnepaneel om de EPC op 0,4 te krijgen. Gasloze woningen met een verwarmingssysteem dat resulteert in een energierekening  van €300 per maand. Een vriend van mij is de ‘gelukkige’ eigenaar van zo’n gedrocht.

Dus als je lekker met maximaal drie man visite aan de kerstdis zit, denk dan even na wat voor verschil jij kan maken volgend jaar. Al is het maar dat je deze keer tijdens een bouwvergadering wél je mond opentrekt als je twijfels hebt. En waag het vanaf nu niet meer om ooit nog te spreken over de terugverdientijd!

Over Steven van den Bergh

Steven van den Bergh (1985) komt als product manager over de vloer bij opdrachtgevers en adviseurs in de installatiesector. Dagelijks bezig met de combinatie van energiebesparing en gezondheid. Voorvechter van een gezond en fris binnenklimaat. In zijn vrije tijd toegewijd jonge vader en voetballiefhebber.

Bekijk alle berichten van Steven van den Bergh

6 reacties op “Terugverdientijd is dom

 1. Marcel schreef:

  De afgelopen jaren heel wat solar-installaties verkocht, maar ook offertes verloren door te weigeren een terugverdientijd te geven. #kiesjeklanten

  • Steven schreef:

   Precies. Dat is niet altijd makkelijk. Zelf heb ik 12 zonnepanelen. Wat ik mooi vond is dat de verkopende partij het rendement opgaf bij 85%, dus helemaal niet super hoog ofzo. Dat soort dingen vind ik altijd mooi :D.

 2. Henk schreef:

  Terugverdientijden zeggen wel wat: is het economisch wat we doen? Het gaat inderdaad niet alleen om geld, maar ook om de afweging of we dingen goed doen.
  Het voorbeeld van dat ene PV-paneel is zo gek nog niet. Die wordt toegepast om een getalletje te halen. Mijn beeld bij PV-panelen is: veel te duur en nauwelijks financieel rendabel, vergen vel exotische grondstoffen om te maken en leveren bij einde levensduur veel erg lastig en slechts met veel moeite te recyclen materialen. Ze leveren slechts weersafhankelijk energie in een periode dat de energiebeheofte gering is…

 3. LS schreef:

  Als morgen de bijtelling van de elektrische auto gelijk wordt gesteld aan die van een diesel, rijden we allemaal (zakelijk) direct weer diesel. Waarom? Vul het maar in, veel meer comfort. Het is nu eenmaal niet grappig om een uur bij een oplader te staan wachten tot je weer verder kan. Weinig comfort dus! Daarbij kijkt iedereen naar zijn eigen portemonnee. De rentabiliteit in combinatie met het comfort zijn de drijfveren om een product meer efficiënt en beter te maken. Voor zover sla je de plank in mijn optiek volledig mis. Je krijgt wel gelijk als je stelt dat NIET alleen de terugverdientijd een keuze moet of kan bepalen. Het gaat juist om de verhouding van deze twee belangrijke kenmerken welke de keuze tot een product zullen wijzen. Terugverdientijd doet er dus wel degelijk toe maar het is aan een ieder of hij/zij daar comfort voor in zal willen leveren. Ik rijd dus ook gewoon nog even door met mijn diesel (1:14,5) en stook nog even door met mijn gasketeltje (98,5% N)

 4. Yamahaman schreef:

  De opmerkingen die ik hier lees zijn alles behalve intelligent.
  Zonnepanelen zijn Ab-so-luut rendabel.
  Een EV is zeker weten comfortabel. Niet alleen in in ervaring maar ook in gebruik. Laden die je in praktijk voor meer dan 95% thuis. Nooit meer met je ranzige Diesel bij een tankstation wachten…

  • Steven schreef:

   EV kan ik niet over meepraten, al heb ik wel een elektrische scooter haha. En 12 zonnepanelen sinds april dit jaar. Met de huidige stroomprijzen en salderingsvooruitzichten vraag ik me af of ik dit ooit terug ga verdienen. Omdat ik andere beweegredenen had interesseert me dat gelukkig vrij weinig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.