fbpx
Blog

Even over die verplichte CO-certificering. Het vak van servicemonteur voor cv-ketels gaat de zorg achterna. Ik zie steeds meer gepassioneerde installatiemonteurs afknappen op hun dagelijkse werk. Ze zijn meer en meer tijd bezig om te administreren en te verantwoorden dan met hetgeen waar hun passie ligt: het monteren, repareren en onderhouden van cv-ketels en het blij maken van mensen.

In de zorg werken de meest gepassioneerde mensen die ik ken. De handen aan het bed, de wasbeurt van een oudere of de steun bij een revalidatie. Wanneer je er ergens een keer mee te maken hebt gehad, neem je er je petje diep voor af. Wat vinden ze echt leuk aan de zorg? Mensen met hun vakmanschap en ervaring helpen, blij maken; tijd hebben voor een puzzel, een praatje; wat luchtigheid in alle medische ellende.

Monteur op één

Wie mij een beetje kent, weet ik dat ik voor onze medewerkers, onze goeie gasten, door het vuur ga. Sterker nog: medewerker tevredenheid staat bij mij hoger dan klanttevredenheid; ik geloof dat dat een monteur die lekker in zijn vel zit altijd beter levert; en niet andersom. Dus ik zorg er voor dat het onze goeie gasten aan niets ontbreekt: een tof team, goede materialen, gereedschappen, bedrijfskleding, een bus waar je je vingers bij aflikt. Sterker nog: een opdracht waarvan ik weet dat de meeste van ons er een hekel aan hebben, laat ik gewoon schieten. Hun passie is mijn drijfveer. Ik geef ze alle vertrouwen en alle vrijheid.

Puzzel en passie

De verhalen uit de zorg ken je vast: veel onregelmatigheid, stijgende werkdruk, personeelstekort. Het corona-applaus is al langes weer vergeten. Wat mij vooral stoort is dat zorgmedewerkers maar ongeveer de helft van hun tijd bezig zijn met hun passie. Die andere helft zijn ze bezig om dit vast te leggen en te verantwoorden wat ze hebben gedaan. Omdat processen of hogere machten dit verlangen; en dan worden toffe verpleegsters vanzelf chagrijnige vinkridders, en zit die oudere moederziel alleen boven haar puzzel.

De glimlach verdwijnt

De CO-certificering is ontwikkeld met de beste bedoelingen. Maar is voor de echte vakman met passie een motie van wantrouwen. Gevolg is dat mensen met échte passie voor het vak, minimaal de helft van de tijd met een mindere glimlach het werk staan te doen. Je voelt je niet vertrouwd meer; vertrouwen van overheid, van je branche, van je werkgever. Je knot af tot een monteur zonder passie; iemand die zijn dingetjes doet zoals verwacht wordt, maar het stapje extra achterwege laat. In het ergste geval vind je het wel prima: je stopt ermee. De CO-certificering is ingericht om groepen uit het vak te weren over de rug van de gepassioneerde vakman.

20 minuten vinkjes zetten

Ik zie het nu ook gebeuren bij servicemonteurs, die in totaal 4500 toestellen in onderhoud hebben. Deze vakmannen van het eerste uur zijn door de CO certificering per ketelonderhoud een aantal pagina’s ‘vinkjes’ aan het zetten omdat het systeem het verlangt. Nu hebben wij het hele proces al super efficiënt ingericht, dan nog staat onze monteur na elk onderhoud 20 minuten bewijslast te leveren voor zijn eigen werk omdat het systeem gebaseerd is op wantrouwen in plaats van passie.

Kiezen voor techniek

Dit gaat knagen. De vrijheid die ik mijn gepassioneerde monteurs wil geven wordt beknot. Ze worden onzeker, ze krijgen zorgen, ze voelen druk. Monteurs met gouden handen worden administratieve krachten die werk doen waar ze juist een hekel aan hebben. Daarvoor hebben ze niet voor de techniek gekozen. Ze willen sleutelen, inregelen, storingen oplossen, servicen, een kom koffie doen bij onze fans, een glimlach geven en ontvangen én door. Fuck de vinkjes.

Chagrijn in plaats van glimlach

In plaats van een magneet te zijn voor nieuwe technici, maken we hun vak zo onaantrekkelijk mogelijk omdat we ze omscholen tot parttime ambtenaar. Met een chagrijnige smoel 20 minuutjes vinken, buikpijn hebben over een extra beugeltje, of een waarde die 0,1 afwijkt van de standaard.

Wantrouwen voor vertrouwen

Ik kan er nog steeds niet bij dat we onze monteurs standaard moeten wantrouwen om vertrouwen te krijgen dat ze hun werk goed doen. Dit is niet iets wat enkel in de techniek speelt. Je ziet het op elke plek in de samenleving, en dit voelt niet goed voor mij. We gaan echt de zorg achterna, en dat geeft me geen glimlach!

Nog even een nabrander:

Mijn visie: vertrouw de mensen die goed in hun vak zijn, in plaats van ze lastig te vallen met regels en procedures. Dan komt de kwaliteit vanzelf. Bekijk het eerste deel van onderstaand filmpje maar eens.

Tenslotte: het spel meespelen kost minder energie dan er altijd maar tegen te zijn. Daarom gaan we gewoon onze CO-certificering halen… Mee-stribbelen noemen we dat! 😉

Over Martijn Verspeek

Martijn Verspeek

De eigengereide Martijn Verspeek (1980) runt met 20 medewerkers Installatiebedrijf Verspeek vanuit Valkenswaard. Een klassiek, maar ook modern allround installatiebedrijf, dat zich vooral wil onderscheiden op het gebied van extreme klantvriendelijkheid. Martijn Verspeek is op dit vlak een boegbeeld voor installerend Nederland. Zijn medewerkers zijn goeie gasten en goeie vrouwkes, zijn klanten zijn fans. Denkt in oplossingen en in toegevoegde waarde. Blogt over alles wat hem bezig houdt. Gek van social media en het delen van vakkennis. Jonge vader en een passie voor fietsen.

Dit is zijn LinkedIn

 

Bekijk alle berichten van Martijn Verspeek

12 reacties op “Help, we gaan de zorg achterna

  1. Pieter schreef:

    Helaas is dit de negatieve kant van het verhaal. Positief is o.a. de uitschakeling van de beunhazen en de verbeterde kwalitatief van de veiligheid van de installaties! Een goed ingerichte automatiseren helpt mee om de administratieve lasten sterk te verminderen al zal het eerste jaarlijkse onderhoud volgens de procedure extra werk met zich meebracht. Al met al vind ik het een positieve ontwikkeling!!

    • Hans schreef:

      Beste Pieter, zolang met denkt hiermee beunhazen uit te schakelen klopt het systeem niet. Die schakel je namelijk niet uit. Zolang de eerste de beste klusser nog steeds zijn materiaal kan blijven kopen bij zaken als Warmteservice blijft het beunhazen in stand. Sterker nog, omdat gecertificeerde bedrijven nu duurder worden door alle rompslomp zijn consumenten nu sneller geneigd om een “mannetje” in te schakelen die al snel 20 euro goedkoper is. En gebeurt er iets ernstigs dan zijn deze “cowboys” onvindbaar omdat ze nergens geregistreerd staan. Vergeet een gecertificeerde monteur echter een of twee beugels volgt er een dikke boete. Dit systeem gaat alleen werken als er een verplichte apk voor de consument aan vastzit waarbij zij moeten aan tonen dat de installatie en onderhoud door een gecertificeerd bedrijf zijn uitgevoerd. Zorg daarbij nog eens dat groothandels alleen ketels mag leveren aan gecertificeerde bedrijven en dan pas neem je de goede stappen om de cowboys buiten spel te zetten.

      • Erik Hafkamp schreef:

        Beste Hans, ik denk dat ik je een x uitnodig in één van mijn workshops. Kom gerust eens kijken en dan zal ik je uitleggen hoe de Gasketelwet in elkaar steekt. Er is nog nooit een boete uitgedeeld voor het niet monteren van een beugel. Wat een onzin.
        De essentie van deze wet is totaal anders. Mail me en ik stuur je een uitnodiging | http://www.co-certificatie.nl

      • Martin schreef:

        Beste hans je haalt de woorden uit mijn mond hiermee en sta hier ook zo in wat jij omschrijf, ik ben zelf ook gertificeerd als bedrijf en persoon uiteraard.
        Ik ben helemaal met je eens dat alleen gecertificeerde bedrijven cv-ketels mogen afnemen door middel van de certificering.
        Zolang dat niet wordt gesteld ondermijnt dat in zijn geheel de doelstelling van deze certificering .
        Wat was het mis met het “oude” systeem dat alleen erkende bedrijven cv-ketels mochten plaatsen.
        Ikzelf zie het dit jaar aan hoe het zich ontwikkeld en maak hier de balans in op met de baat en de kosten hierin.

  2. Juul schreef:

    Beste Pieter ,

    Wat is uw definitie van * beunhaas*

    Zo moe van die term

  3. Erik Hafkamp schreef:

    Martijn ik ben het heel vaak met je eens en geniet van jouw bedrijfsstrategie. Nu ben ik het met je oneens. De essentie vd Gasketelwet gaat niet over een cm meer of minder afstand tussen beugels. Als jouw medewerkers 20 minuten bezig zijn met zetten van vinkjes, moet je opzoek gaan naar een goede software tool.
    Sinds jaar en dag schrijven fabrikanten voor hoe je een toestel moet onderhouden. Daar is sinds de Gasketelwet niets aan verandert. Het enige wat er is verandert is dat je nu aantoonbaar moet houden aan het installatievoorschrift en onderhoudsvoorschrift van de fabrikant. En ……. 20 vinkjes moet zetten. 1 minuut per vinkje…….. denk het niet.

    • Peter Deckers schreef:

      Helemaal mee eens. De werkzaamheden zouden niet langer duren als het meetrapport dat je gebruikte voor de invoering van de gasketel wet.
      Sterker zelfs, de keuze van de juiste tool zal bij een her bezoek tijdbesparend werken.

  4. Juul schreef:

    Ben jij objectief Erik
    Ook voor jou is de gasketelwet een verdienmodel….

  5. Mark van Hoften schreef:

    Heel slecht verhaal deze keer Martijn. Het brengt jou juist iets. Je gast je onderscheiden in de markt. Waarom STEK, waarom ISO, waarom WKB? Het brengt je structuur en een standaard.

  6. Ton schreef:

    De gasketelwet zou eigenlijk niet nodig zijn maar door het afschaffen van alle vakdiploma’s is het in installerend Nederland fout gegaan. En nu proberen we het op een klungelige manier te repareren door een gasketelwet op te tuigen. Enkel en alleen kan je het probleem op lossen door een Apk in te voeren. Maar daar zitten de nodige haken en ogen aan vast. Maar waar een wil is, is een weg.

  7. michel schreef:

    even een reactie van een {beunhaas} heb pas 18 jaar ervaring in het vak onderhouds/storingsmonteur.
    ik werk niet meer voor een werkgever, en doe her en der een klusje, moet er een ketel afgestled worden vraag ik een bevriende monteur de ketel na te meten en af te stellen.
    maar echte beunen zitten helaas IN het bedrijf.
    ik zit op een camping en daar komt een bedrijf over de vloer die een OPEN gijser in een gesloten ruimte onderhouden en werkend achter laten, de gijser zit in de Douche.
    Dan ben je voor mijn een echte beun.
    Dit bedrijf is best groot, maar personeel heeft geen verstand van zaken want er was laatst een storing in een ketelruimte en ik kwan toevallig langs en we praatte wat met elkaar en toen vroeg hij……..weet jij hoe deze ketel uit elkaar moet….pfffffffff

  8. John van de Ven schreef:

    Ik ben het volledig eens met Martijn, we zijn in Nederland compleet aan het doorslaan.
    We denken hier elk risico te kunnen uitsluiten, mensen die in hun eigen huis uitglijden en van de trap afvallen vergt jaarlijks veel meer slachtoffers.
    De verplichte co-certificering is op deze manier veel te zwaar ingezet zeker nu de uitfasering van gas in gang gezet is.
    Bij gewoon een verplichte training en bewustmaking voor elke monteur, alsmede het uitbannen van open toestellen zouden we al een hele grote stap gemaakt hebben.
    Monteurs vinden het inderdaad helemaal niet leuk om te administreren of deze nu efficiënt gaat via slimme tools of niet.
    Goed werk en service leveren scheidt uiteindelijk vanzelf het kaf van het koren.
    Dit kost veel te veel productie capaciteit die we veel beter in kunnen zetten in de verduurzamings-operatie.
    Het tekort aan technisch personeel loopt nu al de spuitgaten uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.