fbpx
Blog
Specialiseren, blog, Stefan van Maasakkers

Specialiseren? Maar wat als er straks weer een crisis komt? Een breed dienstenpakket is dan toch veel slimmer? Ik vind dat veel installateurs daar een denkfout maken. Als generalist ben je eigenlijk nergens echt goed in. Er is altijd wel iemand beter dan jij. Ben je specialist, dan biedt dat alleen maar voordelen. Vier daarvan op een rij:

Sneller werken

De techniek verandert in een razend tempo. Als installateur kun je al die verschillende ontwikkelingen nooit bijhouden. Alleen daarom al is het goed om je meer te specialiseren. Groot voordeel is dan dat je alles van dat onderwerp afweet. En andere vakgebieden niet hoeft bij te houden. Bij een storing weet je daardoor van tevoren al vaak wat er aan de hand is. En je hebt altijd het juiste gereedschap en de juiste onderdelen bij je. Waardoor je over een klus geen twee uur, maar een half uurtje doet.

Hoger tarief

Als specialist kun je een hoger uurtarief vragen. En daar gaat het vaak mis bij bedrijven die zich specialiseren. Want die roepen veel te hard dat hun uurtarief maar liefst 70 euro is geworden. Maar richting aannemers – en ander aangenomen werk – moet je in de offerte natuurlijk nooit een uurtarief noemen. Het voordeel dat jouw monteur een klus sneller af heeft, moet je niet weggeven aan de klant!

Meer plezier

Een ander voordeel van specialiseren is dat het personeel dit erg prettig vindt. Het geeft ze een bepaalde trots. Want zij worden het best in een bepaald vakgebied en kunnen zich daar steeds verder in ontwikkelen. Onder andere door te sparren met collega’s. Dat zorgt voor nog meer werkplezier!

Minder kwetsbaar

Stel, je hebt een installatiebedrijf en doet beveiliging, telecom en algemene elektra. En je bent met twintig man personeel. Op het gebied van beveiliging zijn er dan altijd maar een paar die er echt verstand van hebben. Op het moment dat er daar één of twee van weggaan, is die hele afdeling weg. Terwijl, als je je daarin heb gespecialiseerd, dan kun je zoiets veel makkelijker opvangen. Je bent dus minder kwetsbaar.

Ja maar…

Ja maar, wat als er straks weer een crisis komt? Houd ik dan voldoende werk over als ik me specialiseer? Natuurlijk kun je er dan voor kiezen om toch weer een wat breder dienstenpakket aan te bieden. Maar je kunt het werk ook een stukje verder van huis zoeken. Door een stukje verder te rijden en vast te houden aan jouw specialisatie. Of probeer in jouw regio gewoon je marktaandeel te vergroten van 40 naar 60 procent. Juist als je ergens goed in bent, weet een klant jou ook te vinden!

Stefan van Maasakkers is accountant en vennoot bij accountants- en advieskantoor Rühl Haegens Molenaar, met kantoren in Uden en Venray

Over Stefan Van Maasakkers

Stefan Van Maasakkers

Stefan van Maasakkers (1975) is adviseur en vennoot bij RHM accountancy en advies. Zijn kantoor heeft zich gespecialiseerd in de installatiemarkt en doet jaarlijks een benchmark onder zo’n tachtig installateurs.
Prikkelt graag, spreekt de taal van de installateur en draait niet om de cijfers heen. Zijn doel: installateurs naar een hoger rendement leiden! Geeft ook workshops rendementsverbetering, onder andere voor Techniek Nederland.

Bekijk alle berichten van Stefan Van Maasakkers

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.