fbpx
Blog

Vrouw aan de deur

Vrouw aan de deur

De installateur komt. Aan de deurbel staat voor de verandering, en tegen alle traditionele denkbeelden in, een vrouw. En dan..?

 

 “Goedemorgen, Martine Both, loodgietersbedrijf …….., ik kom voor de lekkage in uw badkamer.”

Er valt een stilte.

“Euh… ben je alleen?” Oftewel, zo zie ik hem denken: komt er ook nog een man ?

“Ja meneer, ik ben alleen.”

 

Verwarring

Een nieuw stilte “Oh…” Ik zie hem denken “Shit!” De meneer kijkt even versuft om zich heen en beseft dat als hij mij niet binnen laat, hij of de klus zelf op moet lossen. Of dat hij naar het bedrijf moet bellen om een mannelijke monteur te vragen, maar ja, dat voelt toch ook niet goed.

“Euh…. ja…. euh… kom maar binnen.”

 

Zere been

Dit gesprekje aan de voordeur heb ik al tientallen keren gevoerd en iedere keer moet ik er een beetje om lachen. Ik kan het toch niemand kwalijk nemen? Wie verwacht er een meid als je een installateur laat komen? Een technisch probleem in je installatie die je als man niet zelf op kunt lossen, is namelijk al vervelend genoeg. Maar een meid die dat voor jouw komt oplossen, is voor sommige mannen toch een schop tegen het zere been. Gelukkig zijn de meeste kerels veerkrachtig en na het oplossen van het probleem of als de werkzaamheden zijn uitgevoerd krijg ik toch vaak dat zelfde opmerking, “Goh, wat knap voor een meid.”

 

Krassen in het leer

De opmerking “komt je vader nog” voorkomen, was in mijn hulpmonteurtijd een fikse uitdaging. Als ik nieuwe werkschoenen haalde ik eerst die glimmende zwarte neuzen door het stof en modder en zette een paar dikke krassen in het leer. Nieuwe schoenen waren de grootste boosdoeners bij de moeizame confrontaties zoals hierboven geschreven. Als ik een nieuwe en schone werkbroek aanhad, was het iedere dag raak. “Nee, mijn vader komt niet, nee ik heb geen vakantiebaantje, nee ik loop geen stage. Ik ben hulpmonteur en ja, ik ga daar ook voor naar school.”

 

Stoer

Hoogbejaarde dames reageren altijd het leukst. Bijna allemaal vertellen ze me dat ze dit vroeger nooit mochten, laat staan dat ze het überhaupt konden kiezen op school. Veel dames vertellen mij dan ook dat ze het geweldig hadden gevonden om een technisch beroep te kunnen uitoefenen. En dat ze het stoer vinden dat ik het wél heb gedaan. “Maar meisje”, zegt een dame. “Het was toen helemaal niet aan de orde….”

 

Nu wel dan? Zeg het maar..

 

Over Martine Beijer

Martine Beijer (1986) runde het jonge bedrijf Aquarius Sanitair in Sleeuwijk, in 2012 genomineerd voor Badkamerdetaillist van het Jaar en winnaar Jonge woonondernemer 2012. Sinds 2007 zelfstandig ondernemer. Voorvechter van fris jong ondernemerschap, passie voor alles wat met badkamers te maken. Ziet zichzelf als voorbeeld en klankbord voor jonge mensen, én vrouwen in de installatiebranche.

Bekijk alle berichten van Martine Beijer

4 reacties op “Vrouw aan de deur

 1. Patrick schreef:

  Eindelijk !!
  Zoals zoveel mannen op kantoor en in ‘vrouwenberoepen’ werken, nu ook dan de stoere vrouwen in de installatietechniek.
  Martine, je bent een voorbeeld voor het vak, daar gaat het toch om, kennis en kunde?
  Heel veel succes !!

 2. Theo Lonte schreef:

  Beste Martine, je bent een kanjer! Er zijn gelukkig al meerdere meiden die wel degelijk hun vak verstaan en hun mannetje staan! Er wordt hier veel te weinig in de opleidingen / promotie aan gedaan!
  Ga door, één suporter heb je zeker!! Succes.

 3. cindy schreef:

  Zo herkenbaar voor mij. Zit in de cvketels ondehoud en storingen.

 4. Martine Both schreef:

  Hartelijk bedankt voor jullie motiverende en leuke reacties!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.