fbpx
Blog

Wat nou onderzoek?

Wat nou onderzoek?

“Doorbraak voor zonne energie” schreeuwden de nieuwskoppen afgelopen dagen. Corporaties in Nederland hebben het licht gezien: zonlicht. De lente is begonnen.

 

Tweeëntwintig woningcorporaties gaan onderzoeken of zij hun 360.000 woningen van zonnepanelen kunnen voorzien. Onze eigen branche organisatie Uneto-VNI  is verheugd over het initiatief en ziet dit als een belangrijke stap naar grootschalige energiebesparing en revitalisering van de bestaande woningvoorraad.

 

Wat nou? 

Wat nou onderzoeken? Er zijn in de Nederland en omringende landen al ettelijke megawatts aan zonnepanelen geïnstalleerd die dagelijks hun werk doen. Namelijk elektriciteit besparen op de energienota. Klaar. Vreselijk woord eigenlijk dat ‘onderzoeken’, vooral als de uitkomst al zo klaar als een klontje is. Aedes legt een Ei van Columbus dat allang klaar ligt om verorberd te worden. Kijk hier eens.

 

Aanschaffen  

In plaats van duizenden euro’s uit te geven aan haalbaarheidsstudies kan men beter dit geld gelijk aan wenden om zonnepanelen aan te schaffen. Volgens de vereniging van woningbouwcorporaties Aedes tonen de huurders steeds meer interesse voor zonnepanelen als middel om hun energierekening te verlagen.  Logisch, de energieprijzen (gas en elektra) zijn begin dit jaar weer aardig gestegen. Daarin tegen is door overcapaciteit in de productie van pv-panelen wereldwijd de aanschafwaarde enorm in prijs gedaald en de kwaliteit sterk verbeterd. Een interessante investering dus.

 

Zeg maar waar.. 

De volgens het bericht 22 betrokken woningcorporaties (met samen 360.000 woningen) hoeven naar mijn idee alleen maar aan te geven op welke woning en of complex de pv-installatie aangebracht kan worden. Vervolgens zijn er genoeg marktpartijen die een juiste exploitatie op basis van hoogwaardige en kwalitatief goede producten kan opzetten. Gezamenlijk kan men dan kijken naar de investering om zo de financiering mogelijk te maken . Zo kan men voor ieder gebouw mits goed georiënteerd en schaduwvrij voorzien van zonnepanelen. Is dat zo moeilijk?

 

Goede panelen 

Let wel, niet de panelen vanuit de container verkopen in de haven van Rotterdam maar panelen van bedrijven die garantie geven op de opbrengsten, een reputatie hebben opgebouwd en waar je na lengte van dagen nog steeds kunt aankloppen. En niet onbelangrijk: panelen die afgestemd zijn op ons klimaat. Met andere woorden de panelen die ook goed presteren in het middengebied en niet alleen maar kijken naar de topopbrengst conform de zogenaamde “flash” test. Oftewel; kiezen voor prestatie (aanbesteding) en langdurige exploitatie en financiering, in plaats van lange halen snel terugverdiend, iets waar sommige corporaties bij ketel- of zelfs geiservervanging nog wel eens een handje van hebben.

Timing goed?

Er zijn partijen die vinden dat het initiatief van Aedes precies op het goede moment komt. Nou daar kan ik kort over zijn  dit had al veel eerder moeten en kunnen gebeuren. De voorbeelden liggen om de hoek. Ik zou zeggen nu de handjes uit de mouwen en laten we aan de slag gaan: ‘Steeds meer markt partijen hebben de kennis in huis om een exploitatie op te zetten en de zonenpanelen te installeren.’ Goh.

 

Deelnemende corporaties

Voor degene die ervaring hebben met zonnepanelen en contacten hebben binnen de onderstaande corporaties raad ik aan direct in gesprek te gaan. Dat scheelt een hoop zogenaamd ‘onderzoek’. De volgende corporaties nemen deel aan het veelbelovende onderzoek: Talis Nijmegen, Delta Wonen, Woningbelang, Woonbedrijf Ieder1, Vidomes, De Goede Woning Apeldoorn, Woonborg, Eigen Haard, Brabant Wonen, De Woonmensen, Wold & Waard, Pré Wonen, Wetland Wonen, De Alliantie, Acantus, Sité Woondiensten, De Woonplaats, WoonFriesland en Futura Wonen  (samenwerkingsverband AlleeWonen, Casade, Wonen Breburg en Zayaz). U bent één klik verwijderd van een interessante lead waar uw reeds opgedane ervaring en kunde zich direct kan doen gelden. Aan de slag!

Over Erik Bek

Erik Bek (1970) is directeur van E&B Engineering en Bouwbegeleiding. Was monteur, installateur, adviseur, projectleider. Is werktuigbouwkundig ingenieur. Nu helemaal into duurzaam. Grote passie voor duurzame renovatie, pleitbezorger van Meer Met Minder en veelgevraagd spreker over dit onderwerp. Geen blad voor mond.

Bekijk alle berichten van Erik Bek

3 reacties op “Wat nou onderzoek?

 1. Wibo van de Klippe schreef:

  Helemaal mee eens! Niks onderzoek elke Euro rechtstreeks gebruiken voor de aanschaf. Zowel prive als zakelijk al meer dan 8 jaar ervaring met PV installaties.
  Ze helpen alleen je energierekening omlaag.
  Bewijs is ook in Nederland voor handen.

  Gewoon doen!

 2. erna verveer schreef:

  Okee deskundigen, help mij eens op weg.
  Ik heb een dubbel dijkhuis, schuin dak met dakpannen, van 17 meter lang, helemaal vrij, lekker in het zonnetje. Het huis dateert alleen van 1930 en het complete dak is ernstig aan vervanging toe. Ik kan binnen douchen, op diverse plekken en isolatie is een lachertje. Ik heb gelezen over zonnepanelen waarmee je een nieuw dak kunt maken. Dus niet panelen op het dak,maar de panelen ZIJN het dak. Bij wie moet ik aankloppen? Locatie: Hardinxveld, Zuid-Holland.
  Reacties graag per mail naar ern@verveer.com
  Bij voorbaat dank en een zonnige dag gewenst!

 3. Jeroen Kemink schreef:

  Dat ze nu eindelijk het licht eens gaan zien
  maar dan wel weer proberen het wiel opnieuw uit te vinden door
  eigen inkoop uit China.
  Jammer van de tijd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.