Volgend jaar worden 10.000 woningen in Amsterdam van het gasnet afgehaald. Ook moet de stad het vanaf 2050 volledig zonder aardgas doen. Het gemeentebestuur heeft dat bekendgemaakt in de nota Naar een Stad zonder Aardgas. Nieuwbouw in de stad krijgt voortaan geen aansluiting meer op het gasnet.
Warmtenet
In twee nieuwbouwwijken liggen al geen gasleidingen meer en over vier jaar moeten 100.000 woningen zijn aangesloten op warmtenetten. Huizen worden dan verwarmd met de restwarmte uit de industrie. Ruim 70.000 gebouwen worden al verwarmd met heet water dat via een leiding van de Nuon wordt aangevoerd vanaf de afvalverbrandingsoven in de stad.
De stad, de corporaties en energiebedrijven gaan ook experimenteren met huizen die al hun energie via het stroomnet binnenhalen. Andere alternatieve energiebronnen die de partners in de stad onderzoeken zijn biogas en aardwarmte.
Lef
Het college van B&W is zich ervan bewust dat het een enorme opgave is om de stad aardgasvrij te maken. Wethouder Choho van Duurzaamheid zegt dat het lef vraagt om hieraan te beginnen. Een uitgangspunt van de gemeente bij het voornemen is dat de kosten voor de bewoners niet stijgen. Amsterdam vraagt bij het rijk om financiële steun bij de overgang naar een aardgasloze stad.
In het energieakkoord hadden gemeenten al afgesproken om nieuwbouwwijken aardgasvrij te maken.
De aardgaswinning is in Nederland verminderd als gevolg van de bevingen in Groningen. Een belangrijke overweging is ook dat Nederland minder afhankelijk wil worden van het Russische aardgas.
Wie betaalt de kosten van de afgesloten bewoners voor de aanschaf van elektrische kookplaten, bijpassende pannen, verwarmingsvoorziening?
De bewoner gaat de kookplaat betalen. De Nuon en gemeente de infrastructuur. Nuon verstrekt ook de verwarmingsvoorziening waar de bewoner een maandelijkse bijdrage voor gaat betalen. In Alkmaar zijn ze ook bezig met een warmtenet. Nieuwbouw wordt er op aangesloten en later ook delen van de bestaande huurwoningen.