fbpx
Nieuws

3 jaar langer zonnestroom salderen

Woningeigenaren en corporaties met zonnepanelen kunnen drie jaar langer salderen. Het terugleveren van stroom aan het energienet zou per 2020 vervallen, maar blijft nog 3 jaar langer mogelijk. Dit heeft minister Kamp van Economische Zaken besloten. Het nieuwe kabinet moet een oordeel vellen over de periode ná 2023.

Met het verlengen van de salderingsregeling, een vergoeding voor teruggeleverde stroom, komt Kamp tegemoet aan de wensen van brancheorganisaties Uneto-VNI  en Holland Solar. Zij zien in de verlenging een blijvende prikkel om te blijven investeren in deze techniek.

Wat er na 2023 gaat gebeuren, is nog niet bekend. Kamp schetst in een kamerbrief meerdere scenario’s. In de eerste optie komt levert de overheid een subsidie per geleverde kilowattuur bovenop een lagere prijs voor zonnestroom. Een andere mogelijkheid is een eenmalige op de aanschaf van zonnepanelen; ook dan wordt er minder of niets uitgekeerd bij teruglevering. Ook blijft afschaffing nog een serieuze optie: in dat geval moet de techniek zelf de broek op gaan houden. Wanneer de subsidieregeling versobert wordt, biedt dit weer meer kansen voor batterijen voor opslag van zonnestroom. Deze techniek is op dit moment voor veel particulieren nog te prijzig. De verwachting is echter dat batterijen de komende jaren een stuk goedkoper gaan worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.