fbpx
Nieuws

Aanleg waterstofnet in Groningen gestart

Installatie- en infrabedrijf Baas BV is begonnen met de aanleg van een twee kilometer lange gasleiding die waterstof transporteert van een boerderij naar 33 huurwoningen in het Groningse dorp Wagenborgen. Naar verwachting gaat er in juni 2023 daadwerkelijk waterstof stromen.

De jaren-70-huurwoningen krijgen de beschikking over een hybride warmtepomp-waterstofketel van Intergas. De waterstofketel werkt hierbij samen met de Xtend, de recentelijk geïntroduceerde hybride warmtepomp van Intergas. Op koude momenten en bij tapwaterbereiding wordt waterstof gebruikt.

De waterstofketel heeft een vermogen van 28 kW voor tapwater en 24 kW voor cv-water. Energiewacht isoleert voor aanvang van de aanleg van de waterstofleiding deze huizen tot energielabel niveau B. De woningen krijgen verder zonnepanelen en de bewoners gaan koken op inductie.

Bekijk hier hoe installaties in woningen in Uithoorn werden omgebouwd van aardgas naar waterstof.

Het benodigde waterstof wordt lokaal opgewekt bij een melkveehouder twee kilometer verderop, waar het waterstof wordt geproduceerd en opgeslagen. Dit gebeurt met een elektrolyzer van ongeveer 150 kW, die draait op de energie van een windmolen en zonnepanelen. Veel van het waterstof gaat ook naar een ondergrondse buffer, zodat de waterstof beschikbaar is wanneer er op heel koude dagen gebruik van moet worden gemaakt. Essent wordt de waterstofleverancier van WaterstofWijk Wagenborgen.

Bij het project zijn veel partijen betrokken, waaronder netbeheerder Enexis, Woonstichting Groninger Huis, Intergas, Baas BV, Eelshuis Energie, Energiewacht en Essent.

10 reacties op “Aanleg waterstofnet in Groningen gestart

 1. Hans schreef:

  Ziet ook via:opwegmetwaterstof.nl en via:ovmagazine.nl recente reakties: waterstof:Massa is Kassa. de ontwikkeling van waterstof.

 2. A.J.M. schreef:

  Waterstof is de oplossing om van het aardgas af te komen.

 3. Will Eisinga schreef:

  Ik heb al 10 jaar sinds 2012 geen Gas. Zonnepanelen Inductiekoken en Warmtepomp 65 graden Celsius voor verwarming en warm water. Aangesloten op CV radiatoren. Werkt beter dan Gas. Dit jaar productie 5300 kWh stroom, verbruik 3750 kWh stroom. Geen Gas. Ik betaal 28 euro per maand. Op de jaarrekening 1000 euro terug. Ik verhuur ook een Energiehuis zonder Gas. Zelfde systeem, zelfde verhaal. Hoogezand heeft al 2 Energiewijken zonder Gas. Zonnedaken Inductiekoken Warmtepompschoorsteen. Maandbedrag 55 euro.

  • Thomas schreef:

   Het enige nadeel is dat u waarschijnlijk nog 70% van uw stroom opwekt in de zomer en de warmtepomp juist in de winter een hoog verbruik heeft. Precies op het moment dat de zonnepanelen bijna niets doen. Door de salderingsregeling is dat nu geen probleem, maar dat gaat helaas nog wel veranderen. Seizoens opslag met accu’s is niet haalbaar. Misschien gaat waterstof voor u dan ook een rol spelen.

 4. a schreef:

  Waterstof kan beter terplekke gemaakt worden wegens explosie gevaar.dit is wanhopige manier om afhankelijk the bewaren.erg zielig handelen.Stop de nep kapitalisme.doe dan maar gewoon cominisme.

 5. H schreef:

  Een proefje in Groningen. En dan Groningen weer als laatste aan de waterstof.

 6. Marco schreef:

  Is dit niet een hele dure oplossing wat veel simpeler en goedkoper had kunnen worden opgelost door een volledige warmtepomp in de huzen + thuis batterijen en een grote bufferbatterij op de boerderij? Er gaat nu minstens 30% van de opgewekte energie verloren door de omzetting van electriciteit naar waterstofgas, zonde! Plus dat het aanleggen van het waterstofnet ook veel duurder is ten opzichte van aanleggen van electriciteitskabels.

  Waterstof is NIET de toekomst, volledig electrich wel, zon, wind plus batterijen, simpel, relatief goedkoop en duurzaam.

  • Arie schreef:

   Accu en duurzaam in 1 zin. De materialen die nodig zijn om een accu te maken zijn eindig. Zonnepanelen en windmolens geld hetzelfde voor. Dus niet duurzaam. Ook wordt er veel gezegd over het verlies van energie bij het omzetten van elektra naar waterstof maar er is ook energie verlies bij het transporteren van elektra maar daar horen we niets over.

 7. Hinson schreef:

  Heeft u een dringende financiële lening van welke aard dan ook nodig? Wij verstrekken leningen met slechts 2% rente. Neem contact met ons op via e-mail: agenthinson@gmail.com

  Met de onderstaande details:

  Leenbedrag
  Doel van de lening
  Leningsduur
  Telefoon#
  Land

 8. Verlinden schreef:

  Snel klaar
  Voor al uw financiële vragen kunt u bij ons terecht. Bent u op zoek naar een dringende lening? of: om uw financiële activiteiten een boost te geven? Het interieur van uw appartement, uw huis, uw gebouw renoveren? Arbeidskracht ? koop je een auto voor de bruiloft? Schulden maken ? Een project uitvoeren? Of om andere redenen, als u een lening nodig heeft, laat het ons weten via e-mail: info.kredit862@gmail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.