fbpx
Nieuws

‘NOM-woningen Palenstein maken ziek’

Hoofdpijn, droge mond, slecht slapen: bewoners van de wijk Palenstein in Zoetermeer zijn niet blij met hun gerenoveerde NOM-woningen. Vooral de balansventilatie moet het ontgelden.

Dat meldt het AD vandaag. Het gaat om bewoners van 52 van de 120 gerenoveerde woningen. Zij hebben inmiddels een advocaat ingeschakeld om hun belangen te behartigen.

De woningen zijn in 2018 door aannemer Dura Vermeer onder handen genomen. De ingreep bestond onder meer uit een nieuwe voorzetgevel, een nieuw dak met zonnepanelen, een laag isolatieparels in de kruipruimte en een installatiemodule van Factory Zero in de voortuin.

Prestatiegarantie

In die module zijn verwerkt een Mitsubishi Ecodan luchtwater warmtepomp, een warmtapwatervat, een Brink wtw-balansventilatie-unit en een ABB-omvormer. Dura Vermeer heeft een contract voor onderhoud en prestatiegarantie voor 40 jaar getekend met woningcorporatie De Goede Woning.

Bewoners hebben de GGD Haaglanden ingeschakeld om de luchtkwaliteit te meten en uit die metingen bleek dat de CO2-concentratie regelmatig boven de norm uit kwam, zo laat een bewoner aan het AD zien.

Inregeling

Jan Willem van de Groep, eigenaar van Factory Zero, laat op Twitter weten dat de problemen niet zitten in de energiemodule, maar dat het te maken heeft met de inregeling van de installatie. De woningcorporatie zegt in het AD dat de mankementen in een aantal woningen al verholpen zijn en dat de overige woningen snel zullen volgen.

17 reacties op “‘NOM-woningen Palenstein maken ziek’

 1. Richard schreef:

  Tja als je aannemer de installateur blijft uitknijpen moet het toch ergens worden teruggehaald
  Precies de zzper uitknijpen die dan vervolgens voor een schijntje alles moet doen wat dan weer ten koste gaat van de kwaliteit
  Ergens in de schakel is iemand niet goed bezig en dan maar wijzen naar elkaar

  Alle waarde naar zijn geld

  Die zzpers toch …

 2. john schreef:

  Juist en wie is er volgens jou niet goed bezig dan?

  Je word als installateur niet uitgeknepen zo simpel is het als je uitgeknepen word legt het aan jezelf je stemt daar zelf in mee!

  Nee is ook een antwoord dit is de prijs, niet mee eens even goeie vrienden maken wij het niet!
  De tijd dat de aannemer de prijs bepaalt is bij ons verleden tijd hoor, we maken het goed of anders niet.

 3. Wim Hijnen schreef:

  Het kan allemaal zo eenvoudig beter . Zorg dat de installatie CO2 gestuurd is en geef de mensen een CO2/vochtigheids metertje dan kunnen ze zelf zien of het goed werkt, en de ventilatie eventueel hoger of lager zetten. En ook zorgen dat er nachtventilatie is , gebruik de nacht koel mogelijkheden.

  • Wilbert schreef:

   Ik ben het hier helemaal mee eens. Meten=Weten! Met een CO2 meter kun je bewust ventileten, dwz. voldoende voor gezonde lucht en niet meer dan noodzakelijk om geen energie te verspillen.

 4. MarkS90 schreef:

  Doet mij aan Vathorst denken …

  • inger reeskamp schreef:

   Dit doet niet alleen aan Vathorst denken, maar ook aan sociale woningbouw in Groningen (twee appartementencomplexen in de Akkerstraat), in Utrecht (Joke Kool-Smitcomplex) en de nieuwbouwwijk Bergierslanden in Meppel, waar de balansventilatie met wtw na de nodige strijd vervangen werd door een traditionele mechanische ventilatie (een fairbox en ventilatieroosters).

   • MarkS90 schreef:

    Ik ben niet op de hoogte van alle “probleemwijken” maar dit is wel wat ik bedoel.

    • inger reeskamp schreef:

     Voor zover mij bekend is i.t.t. de drie genoemde wooncomplexen de balansventilatie-ellende in Vathorst nog steeds niet opgelost.
     Balansventilatiesystemen met wtw veroorzaken een slechte(re) binnenluchtkwaliteit en dus gezondheidsklachten. Dat is inherent aan het systeem. (zie o.a. het GGD-Eemland/Vrom rapport uit 2007 over Vathorst). Uit landelijk onderzoek ( BBA/RIVM, 2011) bleek dat balansventilatie in 100 % van de onderzochte woningen niet voldeed aan eisen.
     Zgn. aanpassingen lossen het luchtkwaliteitsprobleem niet op. Vervanging door systemen met natuurlijke ventilatie wel. Voorkomen moet worden dat de toepassing van balansventilatie gewoon door blijft gaan, al is het maar omdat met name de huursector financieel niet zal kunnen blijven opdraaien voor faalkosten en schadeclaims. En dat zal het geval zijn zolang niemand zich waagt aan het vaststellen van de aansprakelijkheid voor het balansventilatiedebacle in ons land. Dit systeem was feitelijk al afgekeurd voordat het gepromoot door de overheid grootschalig op de markt werd toegepast.

     • P. de Bever schreef:

      Getriggerd door de uitspraken hierboven heb ik beide rapporten opgezocht. Ik lees hierin dat er geen verband is aangetoond tussen gezondheidsklachten en het toegepaste systeem. Op basis van welke uitspraken in de rapporten trekt u bovenstaande conclusie?
      Persoonlijk lijkt mij het controleren van in- en uitgaande lucht veruit de beste oplossing voor een goed binnenklimaat. Wanneer daarnaast een WTW wordt toegepast, wordt enerzijds het energieverlies aanzienlijk beperkt, anderzijds comfortproblemen voorkomen (koudeval). Zaak is natuurlijk wel dat e.e.a. goed gedimensioneerd is en dat het goed gebruikt wordt. Dat vereist vaak enige gewenning, maar is nog geen reden om een systeem af te keuren.
      Daarnaast zijn bovenstaande rapporten inmiddels bijna 10 jaar oud. Is er ook recent onderzoek beschikbaar over de kwaliteit van balansventilatie?

 5. A.Th.van Wissen schreef:

  Onze groene politici hebben in al hun wijsheid besloten om in toekomst elke woning af te sluiten van de buitenlucht met als gevolg dat alle bewoners worden opgesloten in hun eigen woning met een ziekmakend binnenklimaat . Een zogenaamde “TUPPER-WARE “ woning, volledig afhankelijk gemaakt van steeds gecompliceerder en overgevoelige regelapparatuur met als doel om de nul op de energiemeter te halen waartegen heel bouwend Nederland jaren geleden al te hoop is gelopen is naar aanleiding van veel gezondheidsproblemen van bewoners, zie de Zembla uitzendingen uit 2008 en 2011.

 6. Dugro schreef:

  Het probleem is vaak dat het een combinatie van factoren is.
  Een WTW kan goed werken mits de bewoners het goed gebruiken en het systeem niet uitzetten. Dit zien we in de praktijk vaak gebeuren. Het toepassen van ventilatieroosters in de woning die zeer goed geïsoleerd zijn geven ook comfortklachten zoals koudeval omdat de woning meestal dan ontworpen wordt op LTV. Daarom in het ontwerp altijd meenemen dat de bewoners zelf kunnen luchten en ventileren door het kunnen opendoen van ramen.

 7. Pieter schreef:

  Door een overmaat aan door onszelf uitgeademd CO2 ontstaat dit probleem. Onze isolatiedrift zorgt ervoor dat we omkomen in onze eigen uitlaatgassen.
  Inderdaad voortdurend meten. Meten is weten.
  Bij oplevering van ventilatiesystemen dient een CO2 meting geleverd te worden zodat we kunnen controleren. Het brein wordt gesloopt en zeker bij dementerenden en ouderen kan het tot vervelend probleemgedrag leiden. Tussen de 700 en 900 pm ging het bij mijn jonge dementerende vrouw helemaal mis. Angst en onrust. Dit samen met het Radboud Alzheimercentrum vastgelegd en meegenomen in voorlichting.
  Zie https://www.dementienet.com/dementie/tips-bij-dementie/

 8. A.verweij schreef:

  ANNO 2022 ZIJN ER IN KESTEREN OOK MENSEN VAN WIE DE WARMTEPOMP NIET GOED WERKT EN MENSEN LETTERLIJK IN DE KOU STAAN!!! IN DE WINTERPERIODE NOTA BENE. EN JA OOK THIUS DE VERHUURDER VAN DE HUIZEN IS EVENGOED AANSPRAKELIJK. ALA JE BELT IS HET BLA BLA BLA ZO HOORT DAT NIET MAAR DE BOEL REPARAREREN HO MAAR. EN HET VERBRUIK IS INEENS 6ZO HOOG ALS VOORGAANDE JAREN? HOE DAN?

 9. Zohra schreef:

  Ja, hier ook al weken geen verwarming in kesteren op de vervoornstraat. Heel frustrerend om genegeerd te worden, wordt niet teruggebeld, niks

 10. Ad van den Reijen schreef:

  Wordt het niet eens tijd dat wij als gedupeerden aan de bel gaan trekken bij het nederlandse kabinet? Ik onderzoek deze kwestie al een lange tijd en ik merk dat alle personen en bedrijven die belangen hebben bij deze technieken zich fel verzetten tegen de kritieken van de gebruikers. Dit ondanks dat ze wetenschap hebben van de problemen die er zijn. Er moet een verbod komen op balansventilatie omdat dit gewoonweg ongezond en onveilig is. Het meest bizarre is dat het kabinet op de hoogte is van de risico’s van deze balanventilatiesystemen maar doet daar vervolgens niets mee. Diverse vernietigende rapporten over balansventilatie heeft het kabinet naast zich neer gelegd met als gevolg dat er honderdduizenden mensen in ongezonde woningen moeten leven en dat worden er iedere dag mee. Dit moet stoppen

 11. Bari basi schreef:

  Ik heb ook problemen op de Leeuwerikweide in Renswoude met mijn balansventilatie.
  Weet iemand hoe ik contact kan opnemen met de advocaat van de mensen die een klacht hebben ingediend in Zoetermeer ?

 12. Lien schreef:

  Ook hier in Hoogeveen waar 44 woningen in 2020 op dezelfde manier gerenoveerd zijn is een derde van de bewoners ziek van de woningen. Vooral met de ventilatie aan is het erger. Met de ventilatie helemaal uit is het minder weg, maar zijn er ngo steeds gezondheidsklachten. Ik ben zelf al meer dan 2 jaar aan het vechten voor gerechtigheid maar je valt van de ene verbazing in de andere als je partijen erbij betreft die je zouden moeten helpen. Voor de verhuurder worden we als gek verklaard en genegeerd. In 2021 ben ik er zelf achter gekomen dat de toevoer en afvoer van de wtw veel te dicht op elkaar zit. Er moet 10x zoveel ruimte tussen zitten. Al die unit’s/kasten die (meestal) voor bij de deur staan van Factory Zero is de ventilatie toevoer en afvoer verkeerd! Het voldoet niet aan de wettelijke eisen. Het mag gewoon niet! Dit is een zeer groot probleem, waarvan ze weten dat het niet klopt en ze gaan gewoon door met deze ziekmakende woningen. En alles maar lekker negeren. Factory Zero is helemaal een afschuwelijk bedrijf. Zit al meer dan 2 jaar te wachten tot ze een keer die klote warmtepomp maken of vervangen. We hebben extra kachels erbij moeten kopen. En nu blijkt van begin af aan de boiler kapot te zijn. Ik ervaar van van begin af aan klachten met het warme water. Wordt ook gewoon genegeerd. 3 weken gelden blijkt hij lek te zijn. Moet vervangen worden. Denk je dat ze dat doen? Nee. Ik zit nu al 3 weken ermee dat de klachten met het warme water steeds erger worden. Normaal douchen en de afwas doen is er niet bij. En iedereen duikt weg als je je negatief uitlaat over de verduurzaming.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.