fbpx
Nieuws

‘NOM-woningen Palenstein maken ziek’

12

Hoofdpijn, droge mond, slecht slapen: bewoners van de wijk Palenstein in Zoetermeer zijn niet blij met hun gerenoveerde NOM-woningen. Vooral de balansventilatie moet het ontgelden.

Dat meldt het AD vandaag. Het gaat om bewoners van 52 van de 120 gerenoveerde woningen. Zij hebben inmiddels een advocaat ingeschakeld om hun belangen te behartigen.

De woningen zijn in 2018 door aannemer Dura Vermeer onder handen genomen. De ingreep bestond onder meer uit een nieuwe voorzetgevel, een nieuw dak met zonnepanelen, een laag isolatieparels in de kruipruimte en een installatiemodule van Factory Zero in de voortuin.

Prestatiegarantie

In die module zijn verwerkt een Mitsubishi Ecodan luchtwater warmtepomp, een warmtapwatervat, een Brink wtw-balansventilatie-unit en een ABB-omvormer. Dura Vermeer heeft een contract voor onderhoud en prestatiegarantie voor 40 jaar getekend met woningcorporatie De Goede Woning.

Bewoners hebben de GGD Haaglanden ingeschakeld om de luchtkwaliteit te meten en uit die metingen bleek dat de CO2-concentratie regelmatig boven de norm uit kwam, zo laat een bewoner aan het AD zien.

Inregeling

Jan Willem van de Groep, eigenaar van Factory Zero, laat op Twitter weten dat de problemen niet zitten in de energiemodule, maar dat het te maken heeft met de inregeling van de installatie. De woningcorporatie zegt in het AD dat de mankementen in een aantal woningen al verholpen zijn en dat de overige woningen snel zullen volgen.

12 reacties op “‘NOM-woningen Palenstein maken ziek’

 1. Richard schreef:

  Tja als je aannemer de installateur blijft uitknijpen moet het toch ergens worden teruggehaald
  Precies de zzper uitknijpen die dan vervolgens voor een schijntje alles moet doen wat dan weer ten koste gaat van de kwaliteit
  Ergens in de schakel is iemand niet goed bezig en dan maar wijzen naar elkaar

  Alle waarde naar zijn geld

  Die zzpers toch …

 2. john schreef:

  Juist en wie is er volgens jou niet goed bezig dan?

  Je word als installateur niet uitgeknepen zo simpel is het als je uitgeknepen word legt het aan jezelf je stemt daar zelf in mee!

  Nee is ook een antwoord dit is de prijs, niet mee eens even goeie vrienden maken wij het niet!
  De tijd dat de aannemer de prijs bepaalt is bij ons verleden tijd hoor, we maken het goed of anders niet.

 3. Wim Hijnen schreef:

  Het kan allemaal zo eenvoudig beter . Zorg dat de installatie CO2 gestuurd is en geef de mensen een CO2/vochtigheids metertje dan kunnen ze zelf zien of het goed werkt, en de ventilatie eventueel hoger of lager zetten. En ook zorgen dat er nachtventilatie is , gebruik de nacht koel mogelijkheden.

  • Wilbert schreef:

   Ik ben het hier helemaal mee eens. Meten=Weten! Met een CO2 meter kun je bewust ventileten, dwz. voldoende voor gezonde lucht en niet meer dan noodzakelijk om geen energie te verspillen.

 4. MarkS90 schreef:

  Doet mij aan Vathorst denken …

  • inger reeskamp schreef:

   Dit doet niet alleen aan Vathorst denken, maar ook aan sociale woningbouw in Groningen (twee appartementencomplexen in de Akkerstraat), in Utrecht (Joke Kool-Smitcomplex) en de nieuwbouwwijk Bergierslanden in Meppel, waar de balansventilatie met wtw na de nodige strijd vervangen werd door een traditionele mechanische ventilatie (een fairbox en ventilatieroosters).

   • MarkS90 schreef:

    Ik ben niet op de hoogte van alle “probleemwijken” maar dit is wel wat ik bedoel.

    • inger reeskamp schreef:

     Voor zover mij bekend is i.t.t. de drie genoemde wooncomplexen de balansventilatie-ellende in Vathorst nog steeds niet opgelost.
     Balansventilatiesystemen met wtw veroorzaken een slechte(re) binnenluchtkwaliteit en dus gezondheidsklachten. Dat is inherent aan het systeem. (zie o.a. het GGD-Eemland/Vrom rapport uit 2007 over Vathorst). Uit landelijk onderzoek ( BBA/RIVM, 2011) bleek dat balansventilatie in 100 % van de onderzochte woningen niet voldeed aan eisen.
     Zgn. aanpassingen lossen het luchtkwaliteitsprobleem niet op. Vervanging door systemen met natuurlijke ventilatie wel. Voorkomen moet worden dat de toepassing van balansventilatie gewoon door blijft gaan, al is het maar omdat met name de huursector financieel niet zal kunnen blijven opdraaien voor faalkosten en schadeclaims. En dat zal het geval zijn zolang niemand zich waagt aan het vaststellen van de aansprakelijkheid voor het balansventilatiedebacle in ons land. Dit systeem was feitelijk al afgekeurd voordat het gepromoot door de overheid grootschalig op de markt werd toegepast.

     • P. de Bever schreef:

      Getriggerd door de uitspraken hierboven heb ik beide rapporten opgezocht. Ik lees hierin dat er geen verband is aangetoond tussen gezondheidsklachten en het toegepaste systeem. Op basis van welke uitspraken in de rapporten trekt u bovenstaande conclusie?
      Persoonlijk lijkt mij het controleren van in- en uitgaande lucht veruit de beste oplossing voor een goed binnenklimaat. Wanneer daarnaast een WTW wordt toegepast, wordt enerzijds het energieverlies aanzienlijk beperkt, anderzijds comfortproblemen voorkomen (koudeval). Zaak is natuurlijk wel dat e.e.a. goed gedimensioneerd is en dat het goed gebruikt wordt. Dat vereist vaak enige gewenning, maar is nog geen reden om een systeem af te keuren.
      Daarnaast zijn bovenstaande rapporten inmiddels bijna 10 jaar oud. Is er ook recent onderzoek beschikbaar over de kwaliteit van balansventilatie?

 5. A.Th.van Wissen schreef:

  Onze groene politici hebben in al hun wijsheid besloten om in toekomst elke woning af te sluiten van de buitenlucht met als gevolg dat alle bewoners worden opgesloten in hun eigen woning met een ziekmakend binnenklimaat . Een zogenaamde “TUPPER-WARE “ woning, volledig afhankelijk gemaakt van steeds gecompliceerder en overgevoelige regelapparatuur met als doel om de nul op de energiemeter te halen waartegen heel bouwend Nederland jaren geleden al te hoop is gelopen is naar aanleiding van veel gezondheidsproblemen van bewoners, zie de Zembla uitzendingen uit 2008 en 2011.

 6. Dugro schreef:

  Het probleem is vaak dat het een combinatie van factoren is.
  Een WTW kan goed werken mits de bewoners het goed gebruiken en het systeem niet uitzetten. Dit zien we in de praktijk vaak gebeuren. Het toepassen van ventilatieroosters in de woning die zeer goed geïsoleerd zijn geven ook comfortklachten zoals koudeval omdat de woning meestal dan ontworpen wordt op LTV. Daarom in het ontwerp altijd meenemen dat de bewoners zelf kunnen luchten en ventileren door het kunnen opendoen van ramen.

 7. Pieter schreef:

  Door een overmaat aan door onszelf uitgeademd CO2 ontstaat dit probleem. Onze isolatiedrift zorgt ervoor dat we omkomen in onze eigen uitlaatgassen.
  Inderdaad voortdurend meten. Meten is weten.
  Bij oplevering van ventilatiesystemen dient een CO2 meting geleverd te worden zodat we kunnen controleren. Het brein wordt gesloopt en zeker bij dementerenden en ouderen kan het tot vervelend probleemgedrag leiden. Tussen de 700 en 900 pm ging het bij mijn jonge dementerende vrouw helemaal mis. Angst en onrust. Dit samen met het Radboud Alzheimercentrum vastgelegd en meegenomen in voorlichting.
  Zie https://www.dementienet.com/dementie/tips-bij-dementie/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.