fbpx
Nieuws

Advies: huur een vakman in

Een kwart van de Nederlanders pakt de herfstvakantie aan om lekker te klussen. Maar meer dan een derde (35 procent) van de jongeren verwondt zich daarbij. Dit blijkt uit onderzoek van bouwmarkt GAMMA onder 1000 Nederlanders. Daarom is het vaak verstandig om een vakman in te huren voor een klus.

Hoewel meer dan de helft van de Nederlanders (65 procent) klussen leuk vindt, zit onkunde regelmatig dwars. Grote klusfrustraties zijn bijvoorbeeld extra ritjes naar de bouwmarkt, omdat er verkeerd of te weinig materiaal is gekocht, jezelf verwonden, gereedschap dat stuk gaat of het beschadigen van je telefoon tijdens het klussen.

Mobiel als gereedschap

Uit het onderzoek blijkt dat steeds meer Nederlanders hun mobiele telefoon gebruiken als ultiem klusgereedschap. Waar de oudere generatie meestal zichzelf klussen heeft aangeleerd (60 procent), gebruiken jongeren steeds vaker YouTube-video’s (66 procent) om zichzelf te leren klussen. Of ze zoeken tijdens het klussen ter plekke klustips op via hun mobiel (73 procent).

Naast internet vertrouwen jongeren het meest op de kluskennis van hun vader, gevolgd door hun partner. Gemiddeld kloppen klussers het liefst aan bij hun partner, vrienden en professionals. Vrouwen vragen vaker hulp van hun partner dan mannen (49 om 19 procent).

7 reacties op “Advies: huur een vakman in

  1. jos schreef:

    Veel mensen hebben er geen geld meer voor over om een vakman het werk te laten doen en goed materiaal te leveren . Veelal worden de duurste materialen ingekocht .denk b.v. maar aan een badkamerverbouwing , Men haalt veelal merk tegels en sanitair bij internet stunters /bouwmarkten , die vaak slecht adviseren en materiaal verkopen dat vaak ter plekke niet geinstalleerd kan worden Thuisklussers gaan vaak eerst zelf starten of men zoekt nog “een mannetje” via internet die voor peanuts de badkamer komt installeren , meestal probeert men dan aan het einde van de werkzaamheden nog een laatste termijn aan “het mannetje ” niet te betalen door commentaar op de werkzaamheden te leveren die vaak ongegrond zijn omdat ze zelf de verkeerde materialen hebben ingekocht , en die ze toch geinstalleerd willen hebben .Kortom , mensen willen veel voor weinig tegenwoordig . Veel mensen willen wel die mooie badkamer , maar ze hebben eigenlijk geen budget , want drie keer per jaar op vakantie moet doorgaan , en dan moet de vakman maar inleveren . Ik heb zelf e.e.a meegemaakt afgelopen jaren . Beste mensen ,Indien je als vakman/ installateur de vraag krijgt om door de klant zelf aangekochte tegels /sanitair te installeren , zet in je offerte dat de klant ten alle tijden zelf verantwoordelijk is voor z,n zelf aangekochte materialen in hoeveelheid en maatvoering en dat er extra kosten worden doorberekend bij verkeerd aangeleverde materialen en extra terugkomen omdat er naleveringen zijn .Dit gebeurd veel bij internet stunters .Internet stunters hebben tegenwoordig vaak jongelui als adviseur in hun showroom ,zonder vakkennis , deze adviseurs hebben zelf nog nooit een badkamer geinstalleerd , maar verkopen b.v een inbouwkraan voor een muurtje van 5 cm dikte .

  2. John schreef:

    Wat zet in je offerte dat de klant verantwoordelijk is voor de aangekochte materialen. FOUT FOUT FOUT. Als je als installateur de vraag krijgt gaan wij hier dus al zeker niet op in.
    Wij leggen de benodigde waterleidingen en rioleringen naar de plaats en plaatsen van deze elders gekochte materialen mogen ze mooi zelf doen.

    Ook al blijft de klant verantwoordelijk voor de materialen als jij ze plaatst is het jouw verantwoording je bent er immers als laatste aangezeten.

    Ze willen voor een duppie op de eerste rij zitten dan gaan ze maar naar een ander maar niet bij ons. Zelfde gerotzooi met die bouwmarkt en internet troep sanitair, douchewanden en die andere meuk goedkoop maar o wee als er na 2 jaar iets kapot is wat dan je raad het al dan is er niemand meer thuis en komen ze bij jou aan om het op te lossen.

    Degelijke materialen van de bekende merken geven garantie op hun spullen, bouwmarkt en internet gebeurt dit weinig tot niet.

    Heb het 1 keer gedaan gebeurt NOOIT meer wij leveren sanitair en installeren en geven garantie, leveren wij geen sanitair of materialen installeren wij niet.

    John

    • jos schreef:

      Beste John ,

      Dank voor je reactie op mijn reactie .Iedere vakman/installateur is natuurlijk vrij om een keuze te maken of je wel of niet een door een klant zelf aangeschafte badkamer wil installeren . We komen uit een crisistijd waarin veel mensen niet of nauwelijks een badkamer lieten installeren en de mensen die een badkamer lieten installeren lieten tig offertes maken om zo voordelig mogelijk klaar te zijn .Installateurs werden uitgebuit , sommige erkende installateurs die ik gesproken heb ,stonden voor Oostblokprijzen badkamers te installeren met materialen van internetstunters/bouwmarkten om brood op de plank te hebben voor hun gezinnen en mensen hadden dan nog hoge eisen en probeerde laatste termijnen niet te betalen met rot-smoesen .Ik heb zelf als erkend installateur ook geraffineerde klanten meegemaakt . Deze geraffineerde klanten heeft mij doen besluiten dat ik geen badkamers meer installeer .Klanten zijn tegenwoordig dusdanig onbeschoft ,dat je eigenlijk als installateur eerst een advocatenstudie moet hebben gevolgd om nog een badkamer aan te nemen .Om nog een voorbeeld te noemen dat we leven in andere tijden. 20 jaar geleden werd ik als erkend totaalinstallateur gebeld : Kunt u een stopcontact een meter verplaatsen en stuur de rekening maar op , tegenwoordig krijg je hiervoor eerst een offerteaanvraag .Dan weet je al genoeg? We weten allemaal donders goed dat we in een andere tijd leven en dat Politiek den Haag, de gemeenten , verzekeringen, energiemaatschappijen etc. de kosten , bijdragen,premies maar blijven opschroeven waardoor veel gezinnen vaak geen geld meer vrij hebben om een badkamer te vervangen en vakanties belangrijker vinden , maar dit geeft mensen nog niet het recht om installateurs te benutten voor peanuts een badkamer te laten installeren . Ik denk dat we op dit moment weer als installateur een goede boterham kunnen gaan verdienen .Aantal installateurs neemt komende jaren drastisch af , waardoor de installateurs die er nog over zijn veel werk kunnen verwachten waaruit ze kunnen kiezen . Na zeer magere jaren , kunnen we nu zelf bepalen voor wie we gaan werken en dat verdienen alle opgeleide vakmensen , want veel installateurs/vakmensen zijn afgelopen jaren benut als voordelige klusjesmannen, waardoor veel installateurs het water aan de lippen stond.
      Van belang is nu dat de installateurs die over blijven goede cursussen krijgen van de fabrikanten over nieuwe producten in de markt waardoor klanten niet meer om de kennis van installateurs heen kunnen .Mensen mogen in de toekomst blij zijn dat ze nog een echte vakman kunnen vinden

      • Niels schreef:

        Beste Jos, eerst verwijt je jouw klant dat ze niet weten hoeveel geld ze vrij moeten maken voor een klus en nu ga je ook al verkondigen dat ze geen offerte mogen aanvragen. Kan je me dan uitleggen hoe jouw klant moet weten hoe groot zijn budget moet zijn om jou een klus uit te laten voeren?

  3. jos schreef:

    Beste Niels ,

    Ik denk dat we elkaar verkeerd begrijpen . Er zijn tegenwoordig mensen die nog steeds denken ,na de achter ons liggende crisistijd , dat je als opgeleid erkend installateur voor peanuts komt .De vakman/installateur moet vanaf nu weer goed betaald gaan worden .

  4. Wilco schreef:

    Heb ook een mooi voorbeeld klant belde op storing cv geen warmwater, ik naar de klant ( deze heeft onderhoud contract dus geen kosten alleen materiaal ) bij aankomst geen probleem met cv maar met de nieuwe aangesloten badkamer gemaakt door een klusje man alleen het deze vriend het warm en koudwater verkeerd aangesloten op thermostaatkraan. Dit gemeld aan klant en verteld dat hij een rekening krijgt van ons ja daar was hij het niet mee eens hij heeft toch een contract. Heb het hem duidelijk uit gelegd dat het niet de cv ketel probleem geeft maar het verkeerde leidingwerk. Klant werd boos en wij moesten opdonderen wij waren oplichters en hij zou dit gaan door vertelen aan vrienden en buren. Daar sta je dan als erkende instalateur ondanks dat klact komt van klusje man is hij goed en wij een stel oplichters.

  5. willem schreef:

    Zelf bezoek ik regelmatig bouwmarkten. Het verhaal dat zij alleen maar rotzooi verkopen is onwaar. Ook bouwmarkten hebben producten van bekende kwalitatieve bekende merken. Het verhaal dat bekende merken hun tweede soort lozen op bouwmarken is een broodje aap verhaal.
    Mijn bezoek aan bouwmarkten levert altijd iets komisch op. Regelmatig zie ik klanten zoeken naar producten, zij weten de maatvoering niet en weten niet welke materialen op elkaar passen.
    Capillairen verbinden zijn te ingewikkeld voor de meeste klanten. En de kennis op
    het gebied van elektrische installatie is het bedroevend laag. Toch gaan
    deze bezoekers met karren vol materiaal naar huis en dan maar even via google
    kijken hoe het gebruikt dient te worden. Bezoek eens een Forum van zgn.
    deskundige en je begrijpt wat ik bedoel. De gecertificeerde vakman moet terecht
    voldoen aan veel eisen. Dat onderscheid hen van de zelfklusser.
    Ik zal u een mooi voorbeeld vertellen:
    Bij de kassa staat een man en vrouw met een mooie toilet van een zeer bekend Villero
    en Boch Toiletpot staand. Zij hadden zelfs een mooie bijpassende deksels VILLEROY EN
    BOCH Wc-bril – Subway aangeschaft. Bij elkaar een investering van bijna 300euro.
    Het installatiemateriaal bestond uit 2 meter 12 Cu en een doos vol knelkoppelingen.
    En dan wordt het toch weer een vlag op een strontschuit installatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.