fbpx
Nieuws

Aan de Suikerbrink in Vaassen zijn drie appartementengebouwen van woningcorporatie Triada met in totaal 45 woningen ingrijpend gerenoveerd en zo helemaal klaargemaakt voor een duurzame toekomst.

Het complex dateert van 1961 en voldeed destijds prima. Inmiddels zijn de 45 woningen verouderd, gehorig en niet energiezuinig. Harrie van de Ven, directeur-bestuurder van Triada, vertelt: “In het Klimaatakkoord is vastgelegd dat Nederland in 2050 geen CO2 meer uitstoot. Daarom wordt overal keihard gewerkt aan een grootscheepse energietransitie. Als woningcorporatie zijn we daar natuurlijk ook heel druk mee bezig en proberen we onze woningen de komende jaren zo energiezuinig mogelijk te krijgen.”

De gemeente Epe is blij met de vernieuwde Suikerbrink, laat wethouder Michiel Wiersinga weten: “Ook bij de gemeente staat de energietransitie hoog op de agenda. En dat na deze omvangrijke renovatie de huurprijzen betaalbaar zijn gebleven is een goede zaak. Wat we ook belangrijk vinden is dat van de 45 appartementen er nu negen bestemd zijn voor jongeren onder de 23 jaar.”

Ingrijpende renovatie

Inclusief de voorbereiding was Suikerbrink een project van enkele jaren. Er zijn eerst twee modelwoningen gemaakt. Daardoor kregen de bewoners goed inzicht in de renovatie. En Triada kon de ervaring gebruiken voor het vervolg van het project. In maart 2020 startte de renovatie met asbestsanering en sloopwerkzaamheden. De woningen kregen een compleet nieuwe indeling die past bij de woonwensen van deze tijd. Alle woningen zijn voorzien van spouwisolatie, isolerende voorzetwanden, dakisolatie en kunststof kozijnen met HR++ glas. Ze worden verwarmd middels het energiezuinige ActiveWarmth; een elektrische wandverwarming.

De muren worden warm

Het systeem verwarmt namelijk alleen daar waar de bewoner zich bevindt. Deze lage-temperatuurverwarming is heel energiezuinig. Het systeem past perfect bij dit renovatieproject. Frank te Poel, CEO van Saint-Gobain Solutions, vertelt: “De energietransitie is een grote uitdaging. We moeten sneller en slimmer bestaande woningen verduurzamen. Daarom hebben we een innovatief verwarmingssysteem ontwikkeld dat echt het verschil maakt bij het toekomstbestendig renoveren van woningen. Zeker bij grootscheepse renovatieplannen van woningen en appartementencomplexen.”

Deze manier van verwarmen is bovendien heel comfortabel voor de bewoner. “Het is een prettige manier van verwarmen, omdat het je hele lijf aanstraalt – een voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld vloerverwarming. Het systeem reageert heel snel. Bewoners ervaren de warmte direct, binnen een kwartier stijgt de temperatuur met 8 graden.”

Verduurzaming

De appartementen zijn vanuit de binnenzijde in alle opzichten onder handen genomen. Zo worden ze door middel van een warmtepomp voorzien van warm water, gebeurt de ventilatie mechanisch met warmteterugwinfunctie en op de daken liggen zonnepanelen. Dankzij deze maatregelen gebruiken de woningen geen aardgas meer. Er is weinig energie nodig voor verwarming én de zonnepanelen leveren een flink deel van de benodigde energie op. Na de renovatie worden de appartementen gewaardeerd met energielabel A. Daardoor kunnen de energielasten laag blijven. Alle appartementen hebben een nieuwe keuken, badkamer en wc gekregen. De gevels en garages zijn volledig gerenoveerd en zijn er nieuwe afgesloten entreepartijen aangebouwd. Na de renovatie van de flats wordt ook het buitenterrein opnieuw ingericht.

De renovatie van de Suikerbrink woningen is een samenwerking van Woonstichting Triada (opdrachtgever), Saint-Gobain Solutions, Van der Leij Bouw, Feenstra en Schuurmans Afbouw.

3 reacties op “Appartementen klaar voor duurzame toekomst

  1. NicoG schreef:

    Is elektrische verwarming, paneel of wand of vloer, met een COP van 1 nog wel van deze tijd?

  2. Martin schreef:

    Het is inderdaad heel erg mooi en duurzaam.Maar waarom zijn er geen liften in de gebouwen gemaakt?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.