fbpx
Nieuws

Energieadviseur mag langer zonder papieren

Energieadviseurs krijgen vier maanden extra de tijd om hun papieren te halen voor het opstellen van een energielabel voor woningen. Dat heeft minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken besloten.

Het is de tweede keer dat Ollongren uitstel verleent. Eerst werd de deadline al verplaatst van 1 januari dit jaar, naar 1 juli – komende donderdag dus. Maar omdat er nog niet genoeg energieadviseurs hun vakbekwaamheid hebben behaald, heeft de minister besloten om de deadline te verplaatsen naar 1 november.

Er is veel te doen om het vernieuwde energielabel: het zou te complex zijn en te duur. De Tweede Kamer vroeg de minister daarom een maximumtarief in te stellen, maar zij legt die opdracht naast zich neer. Een wijziging van de Woningwet die hiervoor nodig is zal zomaar twee jaar in beslag nemen en binnen die tijd, zo verwacht ze, zal de prijs waarschijnlijk al wel op een acceptabel niveau zijn gestabiliseerd.

Woningopname op afstand

Wél enthousiast is de minister over het voorstel van de Tweede Kamer om het energielabel (gedeeltelijk) digitaal en op afstand met een app aan te vragen. Ollongren: “Dergelijke ontwikkelingen moedig ik aan en kunnen al op de korte termijn tot kostenreducties leiden.”

Ook ziet ze mogelijkheden om de woningopname eenvoudiger te maken, door minder parameters erin op te nemen. “Implementatie wordt voorzien in de tweede helft van 2022.”

5 reacties op “Energieadviseur mag langer zonder papieren

 1. Martin Van De Wardt schreef:

  Ik ben blij dat ik mijn label nog even snel heb aangevraagd, nu kan ik in elk geval rustig het geklungel aanschouwen.

 2. BvdSteeg schreef:

  De huidige goedkoopste is van de ING-bank € 65,- is tien keer zo duur als mijn huidige label aanvraag. Kosten rijzen gelijk de pan uit.
  Weer een controle instanties erbij. Nederland is sterk om alles maar vast te leggen. Met alle nadelen van dien. Wordt vervolgd.

  • Arnold schreef:

   Inderdaad en als er weer eens iets fout gaat kost het jaren voor het uitgezocht.

  • Leo schreef:

   De ING past hier de nodige Euro’s bij om op die manier klanten te binden. Die van €650 Ismail gewoon geen werk hebben met de ‘labeltjes’ omdat deze genoeg ander goed betaald werk heeft.

 3. PC Wester schreef:

  Het is toch absurd dat er onvoldoende energie-adviseurs zouden zijn en dat dit dan word opgelost door de opleidingstermijn te verlengen.
  Het probleem is eerder dat de functie zodanig is uitgehold door uitblijvende adekwate
  regelgeving dat de belangstelling ervoor is weggeebt bij deze beroepsgroep.
  Daar bovenop komt nu dan ook nog dat er geen redelijke vergoeding voor de te leveren diensten dreigt te worden betaald.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.