fbpx
Nieuws

Kiwa bouwt grootste warmtepomplab

Kiwa bouwt in Apeldoorn het grootste warmtepomplaboratorium van Europa. Dit lab wordt volledig geautomatiseerd ingezet voor het testen van verschillende soorten warmtepompen.

Het gaat om een langjarig project, waarvan in 2018 al de contouren zichtbaar werden. Toen ontwierp Kiwa samen met de Italiaanse leverancier Air Control een volledig nieuw testlaboratorium dat eerst in Italië werd geassembleerd, vervolgens werd ontmanteld, naar Apeldoorn getransporteerd en gereconstrueerd. Het nieuwe testlab verdrievoudigde toen de testcapaciteit van Kiwa voor warmtepompen en componenten.

“En de afgelopen jaren is onze testcapaciteit nog eens verdubbeld”, zegt Jan Pieter Bijkerk, Vice President van Kiwa tegen Installatie.nl. “Door een heel pakket aan investeringen zijn wij klaar om onze bijdrage aan de energietransitie gestalte te geven.” De oplevering van het gerenoveerde gebouw en alle nieuwe voorzieningen staat gepland voor deze zomer.

Ook testen met propaan

“Het warmtepomplaboratorium is gebaseerd op de allerlaatste technologie, zodat wij ook warmtepompen met brandbare koelmiddelen, zoals propaan, kunnen testen”, zegt Bijkerk. “In 2021 willen wij deze faciliteiten verder uitbreiden, zodat ook elektrische veiligheidstesten voor warmtepompen kunnen worden uitgevoerd.

Hij vervolgt: “Daarmee kan op één locatie niet alleen de prestatie, maar ook de veiligheid worden getest en gecertificeerd op basis van internationale standaarden.”

Waterstof

Ook op het gebied van waterstof worden de nodige investeringen gedaan. Zo is onlangs het Waterstofhuis gereed gekomen, waarin kan worden getest met de aanleg van waterstofinfrastructuur in en om de woning.

Op het gebied van waterstoftechnologie wordt een nieuwe teststraat voor waterstofleidingen en -componenten gebouwd en komen er trainingsruimtes en laboratoria voor het testen en keuren van producten bij die geschikt zijn voor waterstof. Ook gaat Kiwa monteurs opleiden voor het ombouwen van aardgas gestookte toestellen naar waterstof.

Kiwa biedt organisaties verder de mogelijkheid om de toegevoegde waarde van waterstoftoepassingen te ontdekken, onder meer met behulp van de zogenoemde waterstoftafel. Hiermee kunnen zij samen met Kiwa-experts experimenten uitvoeren om te ervaren wat de verschillen en overeenkomsten tussen aardgas en waterstof zijn.

Nefit

Op het Nefit-terrein in het nabijgelegen Deventer zal de komende jaren ook stevig worden ingezet op waterstof, zo werd onlangs bekend. De ketelproductie wordt verplaatst naar andere vestigingen van moederbedrijf Bosch in Europa.

1 reactie op “Kiwa bouwt grootste warmtepomplab

 1. harry Duerinck schreef:

  Onafhankelijk testen warmtepompen noodzaak
  Dit is geweldig nieuws voor de hele branche want zo kunnen nieuwe ontwikkelingen
  objectief getest en gepubliceerd worden zodat elke fabrikant kan nagaan wat voor gevolgen een nieuw concept betekent voor de branche
  Ook de consument krijgt eindelijk een duidelijk en objectief gemeten beeld van de
  warmtepompen in kwestie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.