fbpx
Nieuws

Met H2-ketels stoeien in het Waterstofhuis

In het Waterstofhuis in Apeldoorn kunnen installatiemonteurs oefenen in het ombouwen van een gasgestookte verwarmingsinstallatie naar een installatie die draait op waterstof. De demowoning van Kiwa en netbeheerder Alliander wordt vandaag geopend.

Het Waterstofhuis, ook Hydrogen Experience Centre genoemd, is een als woonhuis ingerichte demo- en opleidingslocatie waar installatiemonteurs leren hoe ze de aardgasvoorziening in woonwijken geschikt kunnen maken voor waterstof. Het Hydrogen Experience Centre heeft een keuken, een meterkast en een volledig warmtesysteem.

Remeha-ketels

Er hangen twee Remeha cv-ketels: een op waterstof en een op aardgas. De leidingen in het huis kunnen voor demo-of trainingsdoeleinden worden aangesloten op een ketel naar keuze. De waterstof komt uit gasflessen buiten de woning.

Paul Hesselink, directeur van Kiwa: “Deze demowoning biedt technici de benodigde opleidingsfaciliteiten om Nederland een stap dichterbij het behalen van de klimaatdoelen te brengen. Kiwa heeft veel kennis in huis van alle aspecten van het waterstofsysteem: van productie en transport tot distributie en eindgebruik. We hebben veel experts op gas- en materiaalgebied en Kiwa is een autoriteit op het gebied van aardgas en andere gassen, zoals waterstof.”

Simpel om te bouwen

Het bestaande aardgasnet is met een aantal beperkte aanpassingen geschikt te maken om waterstof te distribueren tot in de woning. “Het reguliere gasnet gebruiken voor waterstof is dan ook een veelbelovende optie voor de toekomst”, zegt Daan Schut, Chief Transition Officer van Alliander. “De volgende stap is dat we laten zien hoe dit er in de praktijk uitziet. Met deze demowoning bieden we woningeigenaren, leveranciers en beleidsmakers de mogelijkheid om dit zelf te ervaren,” aldus Schut. 

Apeldoorn – Waterstofhuis, KIWA, Alliander. Foto Rob Voss – www.robvoss.nl

Zo kunnen bewoners van de wijk Berkeloord in Lochem – die door Alliander als pilot beoogd is voor het omzetten van woningen met een aardgasaansluiting op waterstof – in het Hydrogen Experience Centre zien welke aanpassingen hiervoor nodig zijn. Berkeloord is een wijk waar veel woningen met een monumentenstatus staan. Door hun bouw is waterstof de beste optie om deze woningen duurzaam te verwarmen.  

Waterstofprojecten

Apeldoorn is zeker niet het enige initiatief waarbij met waterstof in woningen wordt geëxperimenteerd. Zo is er in Stad aan ’t Haringvliet een waterstofwoning gebouwd en ook in Uithoorn zijn verschillende proefwoningen met waterstofketels uitgerust. In Rotterdam is er een appartementencomplex waarin woningen worden gevoed met waterstof, maar hier gaat het om een relatief klein percentage bijmenging. Voor waterstofplannen de wijk de Erflanden in de gemeente Hoogeveen is ook subsidie beschikbaar gesteld.

5 reacties op “Met H2-ketels stoeien in het Waterstofhuis

 1. Eric schreef:

  Interessant !

 2. Marcel schreef:

  Mooie ontwikkeling ben zeer benieuwd.

 3. Didier Vanbossuyt schreef:

  Super, wanneer kan ik aansluiten

 4. René van Heel schreef:

  Mooi, werken aan de toekomst

 5. jos schreef:

  “Hybride bijna altijd goedkoper dan hr ketel”.Onderwerp meest gelezen op deze site. Ik mag gaan hopen dat snel de waterstofketel het wint van de dure hybride warmtepomp .Vliegtuigen, vrachtwagens gaan al vrij snel respectievelijk vliegen /rijden op een waterstof -mengsel ,van waterstof opgewekt in Spanje met zonnepanelen parken en in de vorm van korrels vervoerd per boot naar Europa o.a. naar Nederland en in de opslag ,later weer verwerkt voor waterstof-brandstof .Volgende stap : Daarna komen er vast ook vrij snel waterstof-auto,s op de markt , taak is er voor te zorgen dat er snel veel waterstof tankstations gebouwd gaan worden( die waterstof korrels zelf kunnen verwerken tot brandstof) en autofabrikanten met voordelige waterstofauto,s op de markt komen. Daarna grote waterstofstations door energiemaatschappijen neer laten neerzetten , die waterstofkorrels verwerken tot waterstof in mengvorm en deze brandstof in mengvorm door het bestaande gasleiding netwerk brengen naar uw nieuwe waterstofketel of omgebouwde hr ketel , geschikt voor waterstof .Zal nog even duren , maar toekomst kan snel gaan indien de politiek meewerkt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.