fbpx
Nieuws

In Helmond is een woning gebouwd, wat de blauwdruk moet zijn voor een mogelijke sociale huurwoning van de toekomst. Energieneutraal, met een seizoensopslag voor warmte en koeling onder de grond.

Momenteel wordt in het zogeheten Brainport Smart District in de Helmondse wijk Brandevoort het CASA-complex met twee studio’s en een appartement gebouwd. Dankzij een slimme combinatie van  seizoensgebonden ondergrondse bufferopslag voor warmte en koeling (STES), een hoogtemperatuur warmtepomp en een energiedak met PVT-panelen en zonnecollectoren leidt dit tot een uiterst efficiënt thermisch rendement tegen zo laag mogelijk energieverbruik en dus kosten.

Onder leiding van student natuurkunde Antoine Post aan de TU/e heeft het studententeam in samenwerking met de markt vier jaar gewerkt aan de 1.0 versie van de CASA-woning (Comfortable, Affordable, Sustainable, Alternative). Het is een eerste stap naar een geprefabte, energieneutrale sociale huurwoning die seriematig gerealiseerd wordt, ofwel CASA 2.0.

Seizoensbuffer en PVT

Een centrale rol in het seizoensgebonden klimaatsysteem speelt de ondergrondse seizoensbuffer van HoCoSto. Dit pyramidevormige buizensysteem slaat verwarmd water op dat met name in de zomer wordt opgewekt via het energiedak. Verder zijn in het concept een hoge temperatuur warmtepomp en een energiedak verwerkt, dat zowel een thermische als een elektrische opbrengst heeft. Deze PVT-techniek wordt de laatste jaren steeds vaker toegepast. Hier wordt de techniek wordt toegepast om de seizoensbuffer te vullen. In de winter draait het verwarmingssysteem van het huis enkel op een circulatiepomp.

Bouwer Hurks bouwt de woningen. Tientallen partners en sponsors helpen mee in kennisoverdracht, engineering, uitvoering of leveren van componenten zoals Flamco en Duco. Installatie-adviesbureau Volantis heeft de studenten geholpen met de uitwerking van het ontwerp. Geerts Installaties uit Gemert installeert de gebouwgebonden componenten.

(Digitale) Abonnees van Installatie kunnen hier een technisch artikel over dit project lezen.

Inloggen kan rechtsboven op de website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.