Ga naar hoofdinhoud

Balansventilatie wil raamrooster verdringen

Het wordt steeds makkelijker om woningen uit de jaren ’70 en jonger over te laten stappen op balansventilatie. Ook Itho Daalderop introduceert op komende VSK een renovatieconcept waarmee natuurlijke toevoer van ventilatie via klassieke raamroosters tot het verleden kan behoren.

Daarmee hebben alle grote ventilatiepartijen in Nederland nu overflowsystemen in het gamma; daarmee kunnen bestaande woningen zonder een kanalenstelsel naar de benedenverdieping voorzien worden van toevoerlucht die is voorverwarmd met de energie uit afgezogen lucht.

Raamroosters

Systeem C, natuurlijke toevoer via raamroosters en mechanische afvoer via mv-boxen, is in veel woningen de standaard. Het nadeel van dit systeem is het lek in de schil dat noodzakelijk is voor toevoer. Bij woningen die verduurzaamd worden is het warmteverlies hiervan, plus mogelijke trek in de woning een prangend item. Het ligt dus voor de hand om bij verduurzaming over te stappen naar systeem D.

Renovatie betekent opplussen

Itho Daalderop, traditioneel sterk actief in de corporatiewoningen, komt op de VSK met een renovatieset voor verduurzaming. Dit is een renovatievariant op de Duo Zone die Itho Daalderop al heeft voor nieuwbouw. Met de techniek kan een woning die geventileerd wordt met balansventilatie met warmteterugwinning verdeeld worden in twee zones (woon- en slaapvertrekken) die op basis van vraagsturing gericht geventileerd kunnen worden. De techniek bespaart energie, want het ventileert alleen op plekken waar het nodig is.

Ook collega-fabrikanten, zoals Brink, Zehnder, Duco en Orcon, hebben of komen met oplossingen die gericht sturen op balansventilatie als nieuwe standaard voor nieuwbouw én verduurzaamde woningen, en daarbij ook zonering toe kunnen passen voor balansventilatie.

Hier een uitgebreid artikel over het opplussen van je ventilatiesysteem.

DuoZone Reno maakt gebruikt van de al in de woning aanwezig afvoerkanalen voor de afzuiging, dus hier hoeven geen aanpassingen te worden gedaan. De mv-box wordt vervangen voor een balansventilatietoestel. De toevoerkanalen voor de slaapzone worden eenvoudig via de zolder of het knieschot aangebracht en de slaapzone wordt via een CO2- gestuurde zoneregeling geventileerd naar behoefte. (CO2 sensor in de hoofdslaapkamer)

Het ventilatiesysteem is genomineerd voor een VSK Award.

De luchttoevoer naar de woonkamer gebeurt door centraal in te blazen via de verkeersruimte op de verdieping zodat geen extra kanaal naar beneden hoeft te worden aangelegd. Net als bij de overflowsystemen van Brink en Zehnder hoeven er geen kosten te worden gemaakt voor het aanbrengen van een extra luchttoevoerkanaal van de zolder naar de begane grond. Wel moet er een overstroomvoorziening naar de woonkamer komen.

Klepsturing

De zoneklep voor de woonkamer wordt gestuurd via een CO2- sensor in de woonkamer. Het DuoZone Reno systeem bestaat uit een tweetal kleppen die rechtstreeks op een Itho Daalderop HRU WTW-unit of in de toevoerkanalen kunnen worden geplaatst. Verder omvat het systeem twee CO2-sensoren (woonkamer en hoofdslaapkamer). Deze CO2-sensoren communiceren draadloos met de zoneklep.

Eén reactie op “Balansventilatie wil raamrooster verdringen

  • Jan Smit

    Dit is niet nieuw en ben sceptisch.

    Een CO2 sensor in een slaapkamer resulteerd in onrustige nachten. De CO2 uitstoot bij slapen hoog is en de ruimtes klein. Zeker bij 2pers. Dit resulteerd in max optoeren van de unit met geluid overlast. Partijen als orcon hebben een afwezigheid stand voor de nacht op hun bedienpanelen. Mooi op papier, maar in de nacht zet men de boel uit.

    En 100% overstroom van verkeer- naar verblijfsruimte (woonkamer) is niet toegestaan. Dient dit niet min. 50% verse lucht te zijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Premium

Intergas stapt met warmtepomp Xceed door naar propaan

Grotere rol ventilatie in duurzame woning

Pvt-paneel krijgt teracotta variant

Kabinet wil CO2-meter in elk klaslokaal

‘Teruglevertarief voor zonnepanelen is niet onredelijk’

Consument koopt warmtepomp op basis van één offerte