Ga naar hoofdinhoud

,

Balansventilatie zónder kanalen

Brink Climate Systems presenteert op de Vakbeurs Energie een wtw-ventilatieconcept zónder toevoerkanalen. Verse lucht wordt via de centrale hal of trapgat toegevoerd.

Boven of naast de deur van de verblijfsruimte(s) wordt een zogeheten Indoor Mixfan geplaatst, een ventilator die ervoor zorgt dat de lucht uit de verblijfsruimtes afgezogen wordt. Via bovendruk komt de verse lucht via het trappengat in de verblijfruimten. “Door te sturen op CO2-waarden, zowel in de hal als in de vertrekken, kunnen wij met dit systeem garanderen dat de lucht waar mensen in leven van uitstekende kwaliteit is”, schrijft Adriaan Cramer van Brink.

Bestaande bouw

De wtw-installatie maakt gebruik van het trappengat om ventilatielucht in de woning te verspreiden. Per ruimte is een CO2-gestuurde ventilator die lucht uitwisselt.

Het ventilatieconcept is geschikt voor bestaande woningen, die zo zonder ingrijpende bouwkundige aanpassingen kunnen worden voorzien van energiezuinige ventilatie en een gegarandeerd goede luchtkwaliteit. 

Het aanleggen van toevoerkanalen, met veel hak- en breekwerk, is niet meer nodig. De Indoor Mixfan kan ook een uitkomst bieden in nieuwbouw, omdat het vloeren minder complex maakt. 

Nu zijn woningen die de energie uit afgezogen lucht willen hergebruiken, maar geen kanalen kunnen of willen herbergen, nog veroordeeld tot het toepassen van een decentrale wtw-installatie. Dan wordt per ruimte buitenlucht aan en afgezogen.

In de NeroZero meet- en demonstratiewoning in Heerhugowaard – waar Brink Climate Systems bij betrokken is – is dit ventilatieconcept reeds toegepast, met nog een prototype van de ventilator. Het ventilatieconcept was onder de noemer tevens finalist van de 100% Gezonde Woning challenge van woningcorporatie Mitros. Daar was Brink partner in het consortium BBRIT+1.

21 reacties op “Balansventilatie zónder kanalen

  • Ben

    Lijkt perfect om oude mechanische ventilatie te vervangen. Ik ben benieuwd wat het gaat kosten.

  • Pim

    Ben ook benieuwd wat dit gaat kosten.

    1. Pim

      Is er al bekend wat het systeem kost voor een gemiddelde tussenwoning.

  • Rudiger

    Beste Adriaan,

    Waarom is er gekozen voor afzuiging van de verblijfsruimte ipv toevoer? En dan dus overlaten stromen onder de deur.

    Mvg Rudiger

    1. Adriaan Cramer

      Beste Rudiger,
      Als we voor toevoer hadden gekozen, dan hadden we met een externe CO2 sensor moeten werken. Nu we de Indoor Mixfan gebruiken om af te voeren, kunnen we eenvoudig de CO2 waarde in die luchtstroom meten. Deze CO2 waarde komt overeen met de waarde in de verblijfsruimte.
      Met vriendelijke groeten,
      Adriaan

  • Minder kanalen is zeker een plusplunt.
    Maar met dit systeem stuur je de lucht vol CO2 uit de verblijfsruimte naar de gang. In diezelfde gang zit de verse lucht die onder de deur naar binnen moet.
    Hoop je dan dat de luchtlagen gaan stratifiëren zoals dat in een elektrische boiler gebeurt?

    1. Adriaan Cramer

      Beste Peter,
      Het principe van het systeem is dat de lucht juiste zoveel mogelijk mengt. De WTW die wordt gestuurd door een aparte CO2 sensor op de gang zorgt er voor dat de gang ook om een laag CO2 niveau wordt gehouden. Afvoer gaat via de gang naar de natte ruimtes.
      Met vriendelijke groeten,
      Adriaan Cramer

  • de verblijfsruimten moeten minimaal 50% van buitenlucht -volgens bouwbesluit- worden voorzien rechtstreeks in de verblijfsruimten, of men moet een certificaat hebben voor gelijkwaardigheid.

  • Henk

    In feite wordt de woning één groot verblijfsgebied. Met het oog op de 50%-regel kun je dan nog zeggen dat dit voldoet. Echter voor slaapvertrekken gaat dit niet op. Die moeten toch geventileerd worden met 100% verse lucht rechtstreeks van buiten?

    1. Adriaan Cramer

      Beste Bert en Henk,
      Met het meer dan 50% toevoeren van lucht in een verblijfsruimte uit een niet gemeenschappelijke verkeersruimte wijkt dit innovatieve systeem inderdaad af van de eis in art 3.34 lid2 uit het Bouwbesluit 2012. Er mag echter van de eisen in het Bouwbesluit worden afgeweken indien kan worden aangetoond dat met een innovatieve oplossing eenzelfde prestatie (in dit geval gelijkwaardige luchtkwaliteit) kan worden geleverd. Voor dit systeem hebben wij daarom een TNO verklaring “gewaarborgde luchtkwaliteit” beschikbaar.
      Met vriendelijk groeten,
      Adriaan

  • Ben

    Ik vraag mij af of de afvoer vanuit de keuken , toilet , badkamer en Toevoerroosters in slaapkamers kunnen blijven zitten.

    1. Rudiger

      Hoi Ben,
      Ik begreep uit het artikel dat dit concept bedoeld is voor woningen die nog niets hebben. Als je al kanalenwerk hebt zitten, kun je m.i. beter er aan rekenen of een wp of afzuiglucht mogelijk is, die dan de MV vervangt.
      Gr Rudiger

    2. Adriaan Cramer

      Beste Ben,
      Het is inderdaad de bedoeling dat deze blijven zitten. Als een woning al een afvoerkanalensysteem heeft, dan kunnen deze goed hergebruikt worden voor de afvoer van de wtw. Toevoer gaat dan zoals vermeld via de gang en trap via de Indoor Mixfan.
      Met vriendelijke groeten,
      Adriaan Cramer

  • ed

    Wat is de geluidsproductie van de mixfan? Aangezien deze s’nachts zeker zij werk gaat doen in de slaapkamers.

  • j.hunnekens

    Ik blijf ggraag op de hoogte.

  • Erwin van der Graaf

    Goedemiddag,
    Voor mijn werk ben ik veel bezig om te kijken hoe wij het bestaande woningbezit (meestal van corporaties) energiezuiniger kunnen maken. Wat voor systemen komen wij meestal tegen: bestaande gevel heeft glas en ventilatierooster, keuken en badkamers worden d.m.v. natuurlijke kanalen geventileerd en/of hier zit al een standaard Mv.

    Moeten de ventilatieroosters in de gevel (op het glas) met dit systeem weg of juist niet?

    Als ik het goed begrijp is het mogelijk om met alleen een inblaas via de trappengat en de mixfans in alle ruimtes te hebben met uitblaas in het trappenhuis.
    Als de bestaande kanalen het toelaten is het ook mogelijk om de keuken, badkamer en toilet separaat met dit systeem te laten afzuigen, maar is niet noodzakelijk.

  • Geert

    Is er een plek in nederland waar je als particulier in nederland dit systeem en locale wtw in werking kan zien en horen? Ik loop tegen het probleem aan dat je overal kan bestellen maar dat nergens climarad of brink wtw apparaten in werking te zien zijn. Ook de woonzuinig winkel op heyplaat in rotterdam ook wel icdubo genoemd heeft alleen apparaten staan maar niet aangesloten. Heeft iemand een tip?

  • Roland Verheijden

    Is dit systeem al ergens te koop?

  • Marc

    Is dit systeem een stille dood gestorven?
    graag de technische info en de prijzen.
    Kan in de zomer ook worden gekoeld met het systeem?

  • FrankV

    Lijkt me voor veel woningen een prima oplossing, hoewel ik het jammer vind dat die mixventilatoren in ieder vertrek gemonteerd moeten worden.
    Mooier zou (m.i.) zijn om te zorgen dat er plm10% meer lucht ingeblazen wordt dan er afgezogen wordt. Dan blijft er een overdruk in het trapgat, en wordt iedere ruimte sowieso ververst via de reeds aanwezige ventilatieroosters in ramen e.d.
    Voordeel is dan ook nog eens, dat er in de ruimtes minder tocht ervaren wordt door diezelfde roosters (de lucht gaat er door naar buiten immers – geen kouval).

    En met een kleine voorverwarmer – aangesloten op een WP heb je gelijk een LT-verwarming in je huis 🙂

  • GB

    Is dit systeem een stille dood gestorven? Werkt het niet ?
    Graag de technische info en de prijzen.
    Kan in de zomer ook worden gekoeld met het systeem?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Installatie van een overkapping met zonnepanelen als dak

Drama in kruipruimte: installatie-stagiaire (16) verongelukt

Intergas stapt met warmtepomp Xceed door naar propaan

Grotere rol ventilatie in duurzame woning

Pvt-paneel krijgt teracotta variant

Kabinet wil CO2-meter in elk klaslokaal