fbpx
Nieuws

Balansventilatie zónder kanalen

8

Brink Climate Systems presenteert op de Vakbeurs Energie een wtw-ventilatieconcept zónder toevoerkanalen. Verse lucht wordt via de centrale hal of trapgat toegevoerd.

Boven of naast de deur van de verblijfsruimte(s) wordt een zogeheten Indoor Mixfan geplaatst, een ventilator die ervoor zorgt dat de lucht uit de verblijfsruimtes afgezogen wordt. Via bovendruk komt de verse lucht via het trappengat in de verblijfruimten. “Door te sturen op CO2-waarden, zowel in de hal als in de vertrekken, kunnen wij met dit systeem garanderen dat de lucht waar mensen in leven van uitstekende kwaliteit is”, schrijft Adriaan Cramer van Brink.

Bestaande bouw

De wtw-installatie maakt gebruik van het trappengat om ventilatielucht in de woning te verspreiden. Per ruimte is een CO2-gestuurde ventilator die lucht uitwisselt.

Het ventilatieconcept is geschikt voor bestaande woningen, die zo zonder ingrijpende bouwkundige aanpassingen kunnen worden voorzien van energiezuinige ventilatie en een gegarandeerd goede luchtkwaliteit. 

Het aanleggen van toevoerkanalen, met veel hak- en breekwerk, is niet meer nodig. De Indoor Mixfan kan ook een uitkomst bieden in nieuwbouw, omdat het vloeren minder complex maakt. 

Nu zijn woningen die de energie uit afgezogen lucht willen hergebruiken, maar geen kanalen kunnen of willen herbergen, nog veroordeeld tot het toepassen van een decentrale wtw-installatie. Dan wordt per ruimte buitenlucht aan en afgezogen.

In de NeroZero meet- en demonstratiewoning in Heerhugowaard – waar Brink Climate Systems bij betrokken is – is dit ventilatieconcept reeds toegepast, met nog een prototype van de ventilator. Het ventilatieconcept was onder de noemer tevens finalist van de 100% Gezonde Woning challenge van woningcorporatie Mitros. Daar was Brink partner in het consortium BBRIT+1.

8 reacties op “Balansventilatie zónder kanalen

 1. Ben schreef:

  Lijkt perfect om oude mechanische ventilatie te vervangen. Ik ben benieuwd wat het gaat kosten.

 2. Pim schreef:

  Ben ook benieuwd wat dit gaat kosten.

 3. Rudiger schreef:

  Beste Adriaan,

  Waarom is er gekozen voor afzuiging van de verblijfsruimte ipv toevoer? En dan dus overlaten stromen onder de deur.

  Mvg Rudiger

 4. Peter Savels schreef:

  Minder kanalen is zeker een plusplunt.
  Maar met dit systeem stuur je de lucht vol CO2 uit de verblijfsruimte naar de gang. In diezelfde gang zit de verse lucht die onder de deur naar binnen moet.
  Hoop je dan dat de luchtlagen gaan stratifiëren zoals dat in een elektrische boiler gebeurt?

 5. Bert schreef:

  de verblijfsruimten moeten minimaal 50% van buitenlucht -volgens bouwbesluit- worden voorzien rechtstreeks in de verblijfsruimten, of men moet een certificaat hebben voor gelijkwaardigheid.

 6. Henk schreef:

  In feite wordt de woning één groot verblijfsgebied. Met het oog op de 50%-regel kun je dan nog zeggen dat dit voldoet. Echter voor slaapvertrekken gaat dit niet op. Die moeten toch geventileerd worden met 100% verse lucht rechtstreeks van buiten?

 7. Ben schreef:

  Ik vraag mij af of de afvoer vanuit de keuken , toilet , badkamer en Toevoerroosters in slaapkamers kunnen blijven zitten.

  • Rudiger schreef:

   Hoi Ben,
   Ik begreep uit het artikel dat dit concept bedoeld is voor woningen die nog niets hebben. Als je al kanalenwerk hebt zitten, kun je m.i. beter er aan rekenen of een wp of afzuiglucht mogelijk is, die dan de MV vervangt.
   Gr Rudiger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.