fbpx
Nieuws

Ballast Nedam gaat volledig gasloos

gas, aardgas, koken

Als eerste ontwikkelaar in Nederland bouwt Ballast Nedam Development alleen nog nieuwe projecten zonder gasaansluiting. Ballast Nedam Development werkt al langer aan energieleverende wijken en concludeerde dat er vraag is naar gasloze ontwikkelingen.

Daarnaast dicteert wet- en regelgeving dat Nederland in 2050 energieneutraal moet zijn, zonder gebruik van fossiele grondstoffen. Daarom heeft minister Kamp afgelopen juni besloten dat de verplichte gasaansluiting voor nieuwbouwwoningen komt te vervallen.

Verbod

Voor Ballast Nedam gaat dat niet ver genoeg: zij willen een verbod op nieuwbouwwoningen met een gasketel. Dit zei commercieel directeur Onno Dwars in een interview met Cobouw. “Als er geen verbod komt, blijven netwerkbeheerders nieuwe gasleidingen aanleggen. Maar die gaan veertig jaar mee. Nu al weet je, dat je daar een keer spijt van gaat krijgen.”

Dura Vermeer

Ook Dura Vermeer is voor een verbod. Volgens Joris Stouten, ontwikkelingsmanager van Dura Vermeer, staat niets een aardgasloze nieuwbouwpraktijk in de weg. Hij is dan ook blij dat steeds meer gemeenten af willen van de cv-ketel en looft wethouders die daar voortvarend mee aan de slag gaan.

“De gemeente Rijswijk heeft toch maar de guts gehad om in de crisis te zeggen, wij gaan alles zonder gas doen en alles energieneutraal. Maar nu al merken we de schaalvoordelen. De prijs van een warmtepompsysteem is in vier jaar met wel 30 procent gedaald.”

1 reactie op “Ballast Nedam gaat volledig gasloos

  1. […] op het aardgasnetwerk. In de nieuwbouw is ‘gas-loos’ een trend.  Ballast Nedam maakte vorige week bekend dat haar nieuwbouwwoningen geen aardgas-aansluitingen meer krijgen. Terpstra vindt dat getuigen […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.