fbpx
Nieuws

Bezuiniging leerplekken van de baan

Goed nieuws voor de aanwas van nieuwe vaklui. De beoogde bezuiniging van 19,5 miljoen euro op leerwerkplekken is van de baan. Op Prinsjesdag werd bekend dat het kabinet voornemens was om flink te snijden in de subsidieregeling van het mbo. Werkgevers krijgen nu 2700 euro voor een leerwerkplaats. Dit zou 2500 euro per werkplaats worden.

PvdA-Kamerlid Lodewijk Asscher diende hierop tijdens de Algemene Beschouwingen een motie in. Hij vroeg het kabinet met klem om af te zien van de bezuiniging op de leerbanen. De PvdA’er kreeg de steun van de hele Tweede Kamer voor zijn motie.

Uneto-VNI

Uneto-VNI, dat vorige week al zijn teleurstelling uitsprak over het voornemen, is blij met de motie. Voorzitter Doekle Terpstra: “Praktijkleren, de zogenoemde beroepsbegeleidende leerweg (BBL), is hét succesverhaal van ons technisch onderwijs. Daarop bezuinigen zou de broodnodige instroom van technici en daarmee de energietransitie in gevaar brengen. Gelukkig heeft onze lobby tijdig effect gehad. Dat is belangrijk voor onze leden die zelf al veel investeren in het opleiden van technici.” Wat Uneto-VNI betreft is de toezegging van het kabinet om de bezuiniging op praktijkleren te schrappen niet voldoende.

Terpstra: “We gaan samen met VNO-NCW en andere branches tot het uiterste voor een blijvende en volledige subsidiëring van leerwerkplekken. Dat is cruciaal voor de installatiebranche en de hele economie.” Voor de installatiebranche is het traject van het opleiden van leerlingen via de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) enorm belangrijk. Leerlingen gaan één dag per week naar school en de overige vier dagen zijn ze aan het werk bij een bedrijf waar zij onder begeleiding in de praktijk het vak leren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.