fbpx
Nieuws

Branche zet spotlight op waterzijdig inregelen

Branchevereniging Techniek Nederland gaat de verplichting van waterzijdig inregelen steviger onder de aandacht brengen van aangesloten installateurs.

“Onder andere via webinars en het onder de aandacht brengen van trainingen, zal de voorlichting naar de eigen leden de komende tijd intensiveren”, zegt Techniek Nederland.

Woningbezitters (en dus ook woningbouwcorporaties) zijn sinds maart verplicht om een cv-installatie waterzijdig te laten inregelen en zelfregulerende apparatuur, zoals een kamerthermostaat of thermostatische radiatorknoppen, aan te laten brengen bij de vervanging van ketel of radiatoren. Dit zolang de kosten voor het aanbrengen van deze apparatuur niet meer dan 20 procent bedragen van de kosten van de warmteopwekker.

Extra voorlichting

Techniek Nederland heeft vaak gepleit voor verplicht waterzijdig inregelen van de cv-installatie. “Wij zijn dan ook blij met deze eis. Wij constateren dat veel woningbezitters en woningbouwcorporaties hiervan nog niet op de hoogte zijn”, aldus woordvoerder Dick Reijman.

“Veel woningbezitters zijn hier nog niet van op de hoogte”

“Daarom roepen wij de overheid op om snel met voorlichting naar woningbezitters van start te gaan. Communicatie over deze verplichting is een overheidstaak, installateurs kunnen dit ondersteunen.” Eenzelfde oproep deed deze maand ook de Vereniging Eigen Huis (VEH).

Rekentool en subsidie

Techniek Nederland: “De installateur moet de energieprestatie van de cv-installatie berekenen en ter beschikking stellen aan de klant. Voor de berekening kan hij gebruik maken van de rekentool Energieprestatie Installaties die te vinden is op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).”

Tot het eind van dit jaar is er de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) voor waterzijdig inregelen. Techniek Nederland vindt – net als VEH – dat er ook volgend jaar voldoende subsidie beschikbaar moet zijn voor huiseigenaren en roept de overheid op hierover zo snel mogelijk duidelijkheid te geven.

5 reacties op “Branche zet spotlight op waterzijdig inregelen

 1. W vendrig schreef:

  Allemaal leuk bedacht maar wat als er er sprake is van een 1 pijps cv systeem?

 2. R. Horseman schreef:

  “(verplicht) zolang de kosten voor het aanbrengen van deze apparatuur niet meer dan 20 procent bedragen van de kosten van de warmteopwekker”

  Niet haalbaar tenzij een warmtepomp ter vervanging wordt geplaatst.

 3. Henk schreef:

  Rare verplichting, mensen verwachten een cv-ketel aan de muur tussen de 1400 en 1600 euro.
  Doen wij niet aan mee, want het is niet nodig in deze tijd voor laagste prijs.
  Maar inregelen met nieuwe kranen aftappen en weer in bedrijf stellen gaat toch gauw naar 700-800 euro.( meer als 20% )
  Doe maar niet zegt de consument dan.
  Dan gaan ze wel naar Teun de B.
  Dit krijg je er niet door naar mijn mening .

 4. Nic schreef:

  Kan iemand mij vertellen waarom de link rekentool Energieprestatie Installaties niet werkt bij mij?? Of moet ik weer betaald lid zijn van ROV? Op hun site is niks hierover te vinden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.