fbpx
Nieuws

Certificaat voor geluidswerendheid

Stichting Quietroom introduceert het Quietroom Product Certificaat. Dat wordt gegeven aan geluidswerende producten, systemen, diensten en processen in de hotelketen die voldoen aan de normen van het Quietroom label. Ook de Geberit Silent-db20 heeft zo’n certificaat gekregen.

Harde tegels die zorgen voor echo, goedkope airco’s, verkeerde afdichtingen rondom deuren, onjuiste vloerbedekking en slechte isolatie. Geluidsklachten zijn in de hotelbranche wereldwijd een van de grootste problemen, volgens Lucas Keizer, directeur van het Kenniscentrum Geluidsisolatie (KGI Groep) en initiatiefnemer van de stichting Quietroom.

Omdat er geen duidelijke of heel magere richtlijnen zijn. De klant wil een rustige kamer, maar krijgt die niet altijd. Tegenwoordig, met de alom aanwezige social media en de mogelijkheid online reviews te geven op websites als TripAdvisor en Booking.com, komt dat sterker naar voren dan ooit. Slechte reviews kosten een hotel omzet.

Het Quietroom label is in dit licht opgezet en wint wereldwijd terrein. In Europa zijn er inmiddels 150 hotels met het label. Er zijn drie klassen. In elke klasse wordt getest op de aspecten luchtgeluid, nagalm, installatiegeluid en contactgeluid. Klasse 3 is de basis, klasse 1 de top.

Installatie

Er is met de introductie van dit label in 2014 een duidelijke prestatie-eis neergelegd, maar er is onder architecten en aannemers nog veel onduidelijk over de juiste geluidwerende producten, toepassingen, adviezen en montage. Het Quietroom Product Certificaat wil daarin voorzien. Voldoet het product aan de richtlijnen van Quietroom, dan biedt dit de keten (opdrachtgever – ontwerper – aannemer) meer zekerheid.

Het gaat hier zowel over bouwkundige producten – zoals binnenwandsystemen en ondervloeren – als over installaties zoals ventilatiesystemen en producten voor kierdichting. “Het productcertificaat is één”, zegt Keizer. “Ten tweede willen we met het label een steunpunt zijn dat architecten en bouwers kan voorzien van feedback, bijvoorbeeld als ze de juiste combinaties zoeken of iets waar geen achterliggend rapport van is willen laten meten. We willen de schakel helemaal dichtmaken.”

50 producten

Momenteel worden circa 50 producten gecertificeerd. Voor certificatie moeten de producten aan een aantal voorwaarden voldoen. Deze zijn vastgelegd in het Quietroom Handboek richtlijnen, waarin het proces en de randvoorwaarden gedetailleerd zijn beschreven.

Quietroom is zoals genoemd ontstaan vanuit KGI. Keizer over de aanleiding: “Een aantal jaren terug deden wij onderzoek bij een vijfsterrenhotel waar veel geluidsklachten waren. Tijdens die metingen viel mijn mond toch wel open van verbazing. Dunne wandjes, dunne deuren, slechte kierdichting. Het doel van een hotel is toch de klant een goede nachtrust te bieden. Daar stonden die vijf sterren in elk geval niet voor. Vervolgens hebben we in samenwerking met de Hogeschool van Amsterdam marktonderzoek gedaan. Dit bleek wereldwijd een probleem te zijn. Er waren helemaal geen richtlijnen voor geluid in hotels. En bij een keten als Hilton, die wel richtlijnen had, kwam geluid er af met drie alinea’s.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.