fbpx
Nieuws

CO-melder weigert dienst: uit handel

Koolmonoxidemelder JLP-01 van Pentagon, in Nederland geleverd via importeur Index Holland, kan dienst weigeren bij een dodelijke hoeveelheid koolmonoxide. De Consumentenbond slaat alarm, de importeur roept de apparaten terug. In Nederland zouden een paar honderd van deze CO-melders zijn verkocht.

Bij een laboratoriumtest van de Consumentenbond faalde 1 van de 3 exemplaren van dit model: de CO-melder sloeg bij een dodelijke concentratie koolmonoxide geen alarm. Eigenaar Edmund Plet van Index Holland, importeur en leverancier van het merk Pentagon, geeft in de Telegraaf toe dat het bedrijf ’heeft verzuimd’ het nieuws eerder te verspreiden, bijvoorbeeld via de eigen site of sociale media.

Test van CO-meters

Rondom koolmonoxidevergiftiging is sinds de publicatie van het onderzoek van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid veel te doen. De Consumentenbond test voor de Consumentengids van oktober 2016 een groot aantal koolmonoxidemelders. De complete testresultaten van het onderzoek naar koolmonoxidemelders staan in de Consumentengids van oktober die eind september 2016 verschijnt.

Welke meters wel veilig?

De ondernemersorganisatie voor (brand)veiligheid VEBON-NOVB heeft online een lijst met veilige koolmonoxidemelders gepubliceerd. Vorig jaar bleek al dat 12 van de 15 onderzochte CO-melders niet voldoen aan de administratieve of veiligheidseisen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die vorig jaar deze noodklok luidde, publiceerde echter nooit een lijst van apparaten die niet aan de eisen voldeden. Sindsdien verdwenen wel enkele aanbieders uit de markt.

Wettelijke regels?

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid adviseerde het kabinet vorig jaar al om met wettelijke regels en een campagne rondom CO-melders te komen. Naar verwachting komt hier dit jaar duidelijkheid over. Ook Brandweer Nederland constateerde veel fouten en onduidelijkheden in de handleidingen van koolmonoxidemelders.

 

3 reacties op “CO-melder weigert dienst: uit handel

  1. Het komt helaas vaker voor dat goedkoop inferieur Chinees spul wordt aangeboden op internet. Dit zie je ook bij CO2 meters waarmee de mate van ventilatie wordt gemonitord in scholen en kinderdagverblijven. Het is misdadig om inferieure – niet gecertificeerde – CO-melders te verkopen, aangezien een overmaat van CO dodelijk is!

  2. […] Waren Autoriteit. De  Het is niet de eerste CO-melder van dit fabrikaat die teruggeroepen wordt; eerder al moest een vergelijkbaar type (Pentagon EAP21H) teruggeroepen worden omdat het bij […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.