fbpx
Nieuws

CO-Stop onveilig: terugroepactie

Een groot deel van de in Nederland verkochte CO-Stops, de koolmonoxidemelder die de stroomtoevoer naar de cv-ketel af kan sluiten, wordt op last van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit teruggeroepen. Het product voldoet volgens de NVWA niet aan de geldende EN-normen. De terugroepactie betreft de CO-Stops die van 2014 tot december 2015 zijn geproduceerd en tot april 2016 via de technische groothandel zijn uitgeleverd. In totaal gaat het om 3500 exemplaren in Nederland. Hier zijn de serienummers te vinden. Eindgebruikers kunnen online een reclamatieformulier invullen.

Voldoet niet aan norm

De norm bepaalt onder meer wanneer de melder af moet gaan. Leverancier Elbes heeft bij de eerste levering tot en met december 2015 nagelaten het product te testen zoals de normen bepalen, bevestigt Filip Visser van Elbes. Dit betekent dat er een kans bestaat dat de melder niet afgaat bij de voorgeschreven hoeveelheid van 300 ppm koolmonoxide. “Hoewel wij zelf geen producent zijn, dragen we formeel wel de de verantwoordelijkheden van de fabrikant. Dit hebben we niet goed afgekaderd en afgewerkt met onze producent van de apparaten. Het product is uitvoerig getest, maar naar wat nu blijkt niet volgens de exacte letters van de norm.” De nieuwere CO-Stops, verkocht na april 2016, voldoen wel aan de EN 50291, benadrukt Visser. “Overigens ben ik nog steeds van mening dat de gezondheid van geen enkele gebruiker in gevaar komt, maar de NVWA acteert -terecht- keihard wanneer alles niet stipt volgens de regels gaat.”

Elbes was al gestopt met het leveren van de CO-Stop, die in 2015 nog de innovatieranglijst MKB Top 100 haalde. De eigenaar van het patent, waarvan Elbes gebruik maakt, komt dit najaar met een eigen variant van deze techniek op de markt onder de naam ReTwist. Dit product wordt op dit moment bij Kiwa getest om aan alle geldende normen te voldoen. Elbes werkte voor het stopte met de productie al enige tijd met dit bedrijf samen.

8 reacties op “CO-Stop onveilig: terugroepactie

  1. Sjaak schreef:

    dat heb je als er verkeerde voorlichting in de media staat.

    een erkende installateur die een gesloten cv-ketel plaatst kan geen CO veroorzaken.

  2. Service monteur schreef:

    Heb anders genoeg “foutjes” gezien van erkende installateurs, die blijkbaar weleens vergeten de rookgasafvoer te vervangen bij plaatsing van een nieuwe ketel.

    Daar komt nog bij dat als er niet vaak genoeg onderhoud wordt gepleegd aan de ketel, er alsnog kans bestaat op rookgas lekkage.

  3. […] zijn vaker problemen met CO-melders. Eerder deze maand werd al een groot aantal CO-stops teruggeroepen op last van de Voedsel- en Warenautoriteit. Ook in 2015 waren er al problemen met […]

  4. Wilco schreef:

    Ook bij nieuwe gesloten cv ketel kan co 2 ontstaan door lekkage rookgas afvoer maar ook condenszijdig en wissellaarzijdig, zelf als er elk jaar onderhoud wordt gedaan een pakking kan nog goed zijn bij onderhoud maar een maand later lekken, we moeten het gewoon verplicht stellen in nederland dat de ketel altijd uitschakeld zodra er co wordt gemeten in de ruimte dan weet iederen waar ze aan toe zijn.

  5. Wilco schreef:

    En wat is nu nog het woord erkende installateur waard??

  6. installatie monteur schreef:

    het word tijd dat er standaard in de cv ketels een co stop komt.
    gewoon als een veiligheids verplichting.
    vroeger met convectionele ketels had je er ook een ttb in zitten .
    zoiets zou nu moeten met co.
    of een installateur zou het verplicht moeten plaatsen net als je bij ketelvervanging de rookgas afvoer,gaskraan,inlaatcombinatie,overstort ventiel enz moet vervangen.

    Er is al zoveel verplicht waarom dit dan nog niet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.