fbpx
Nieuws

Condensingunit voor kleine winkels

Panasonic introduceert een 4kW en een 15 kW CO2-condensingunit in Nederland. De units zijn geschikt voor kleinere retailomgevingen, zoals kleine winkels, supermarkten, buurtwinkels en tankstations.

De 4 kW CO2-condensingunit realiseert een SEPR van 3,83 voor koeling en 1,92 voor vriezen. Dit is mogelijk dankzij het gebruik van onder meer een door Panasonic ontwikkelde twee-fasen CO2-compressietechnologie, een rotary compressor en Panasonic’s unieke koudemiddelcircuit. Deze CO2-condensingunits zijn al langer leverbaar in Japan, waar het bedrijf ruime ervaring heeft opgedaan met het installeren en onderhouden van een groot aantal units in winkels.

Minder HFK’s

Het gebruik van fluorkoolwaterstoffen (HFK’s) wordt in Europa sinds 2015 stapsgewijs afgebouwd. Ook wereldwijd zijn hierover afspraken gemaakt; zo is in 2016 in het Rwandese Kigali afgesproken om het gebruik van HFK’s in 2036 met 85 procent te hebben verminderd. Om te helpen deze doelstellingen te realiseren zet Panasonic in op de ontwikkeling van CO2-koelsystemen. De Global Warming Potential (GWP) van het meest gebruikte HFK, R404A, is 3920. Door toepassing van CO2 kan dit worden verlaagd naar een GWP van slechts 1.

Duurzame koudemiddelen in winkels

Europese winkeliers hebben al langer interesse in CO2-apparatuur. Zo worden grote CO2-koelsystemen, zoals CO2-boosters, al veel gebruikt in grote winkels. De afgelopen jaren zijn echter ook kleinere CO2-koelsystemen zoals CO2-condensingbuitenunits beschikbaar geworden, die interessant zijn voor kleinere winkels. Deze trend versnelt het gebruik van duurzame koudemiddelen in winkels.

Beschikbaarheid

De nieuwe 4kW en 15kW CO2-condensingunits zijn vanaf de zomer van 2018 leverbaar in Nederland. De modellen voldoen aan alle relevante Europese regelgeving en veiligheidsstandaarden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.