fbpx
Nieuws

Woningcorporaties mogen de zonnestroom van pv-installaties op hun daken rechtstreeks aan het net gaan leveren. Er hoeven dan geen kabels meer naar de onderliggende woningen getrokken te worden.

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken wil hiervoor de Woningwet gaan aanpassen. Dat is nodig omdat deze wet bepaalt dat woningcorporaties alleen verduurzamingsmaatregelen mogen nemen die direct ten goede komen aan de bewoners. En wanneer er een directe lijn naar het elektriciteitsnet ligt, dan schieten bewoners er niet veel mee op.

‘Energietransitie versnellen’

Corporatiekoepel Aedes had zich hierover bij het ministerie beklaagd. In plaats van salderen via de huurders, zou een project zich sneller laten terugverdienen met directe netlevering plus SDE+-subsidie. “Aanpassing van de wet zal de energietransitie dus versnellen”, zo liet Aedes in oktober weten.

Dat wil Ollongren nu dus gaan regelen in de Woningwet. “Maar dan moeten de besparingen wel indirect ten goede komen aan de huurder”, zo voegt zij er aan toe. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door een huurverlaging.

Haken en ogen

Alles wat de verduurzaming van de maatschappij ten goede komt moet toegejuicht worden, zegt Christiaan Brester, directeur van Lens Energie. Toch zitten er volgens hem wel wat haken en ogen aan de beoogde opzet.

Lens Energie levert verduurzamingsoplossingen voor woningen en is onder meer de bedenker van Herman de Zonnestroomverdeler. Dat is een slim kastje dat heel nauwkeurig de opgewekte zonnestroom op een gezamenlijk dak kan verdelen onder de bewoners. Lens Energie richt zich sinds een aantal jaar nadrukkelijk op corporaties.

Kleinverbruikers

Om in aanmerking te komen voor SDE+-subsidie, moet een woningcorporatie de beschikking hebben over een grootverbruikersaansluiting. “Maar de corporaties hebben bijna alleen maar kleinverbruikersaansluitingen.” Daar moet dus iets op gevonden worden.

Een tweede punt: woningcorporaties hebben als doel om in 2021 voor hun woningen gemiddeld energielabel B te halen. “Maar door direct te leveren aan het net, telt de zonnestroom niet mee voor een labelverbetering.”

Verhuurdersheffing

En dan is er nog de korting op de verhuurdersheffing. Verhuurders kunnen door hun woningen te verduurzamen een korting tegemoet zien op hun verhuurdersheffing, maar als de geleverde zonnestroom niet wezenlijk bijdraagt aan de verduurzaming van de woningen, kan de corporatie deze korting ook niet innen, stelt Brester.

De Tweede Kamer zal nog voor de zomervakantie over de wetswijziging – waar nog een heel stel andere zaken in geregeld gaat worden – stemmen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.