fbpx
Nieuws

CV-ketelcollectief in de knop gebroken

De Consumentenbond is begin dit jaar al na een maand gestopt met het CV-ketelcollectief, een actie waarmee de bond veilige en goed geïnstalleerde ketels tegen een gunstige prijs wilde aanbieden.

De bond vond de actie bij nader inzien niet passen bij de ontwikkelingen rond de energietransitie en het beperken van de gasvraag, zo laat woordvoerder Joyce Donat weten.

“De reden om te stoppen met het cv-ketel in de huidige vorm, heeft alles te maken met de ontwikkelingen op de energiemarkt, de energietransitie en onze actieve deelname aan de vormgeving van het Klimaatakkoord.”

Voorinschrijvers

Het ketelcollectief ging op 5 februari van start. In de twee maanden daarvoor konden mensen zich voorinschrijven. Begin februari was het collectief echter al gesloten voor nieuwe inschrijvingen.

Voorinschrijvers hebben niet “naast de pot gepiest”, aldus Donat. “Alle voorinschrijvers kregen het aanbod en konden zelf aangeven of ze dat interessant vonden en een ketel tegen die voorwaarden en prijs wilden afnemen. Deze mensen zijn allemaal geholpen, hebben allemaal hun ketel gekregen.”

Top 5 ketelmerken

In totaal zijn er 135 ketels geïnstalleerd door installateur Breman. Woordvoerder Donat: “We hebben gekeken naar de top 5 goed beoordeelde cv-ketelmerken volgens ons consumentenpanel en binnen die merken alle ketels die een 7 of hoger scoren in onze producttests. De installateur moest deze ketels allemaal kunnen leveren en installeren.”

Het zoeken naar een geschikte installateur bleek nog vrij lastig, zo meldde de Consumentenbond eind januari. Maar volgens woordvoerder Donat was dat niet de reden om te stoppen met het collectief.

Contractering

“Het klopt dat het lastig was een installateur te vinden die voor een concurrerende prijs de gewenste ketels kon leveren en installeren. Maar er waren al ideeën hoe dat in de toekomst op te lossen. We hadden, als we door waren gegaan er een oplossing voor gevonden.”

“Het betrof een pilot. Het was van meet af aan de bedoeling om te kijken of en hoe een en ander  werkt. Na evaluatie van de eerste lichting zouden we verder zien.”

7 reacties op “CV-ketelcollectief in de knop gebroken

 1. Richard schreef:

  Het betrof een pilot, tuurlijk
  Alsof er goud wordt verdient aan een ketel plaatsing

 2. dirk van keulen schreef:

  Als oud installateur hoor en zie je veel reacties die de overgang naar de nieuwe energie aanprijzen.In hollandse zaken hoor je wel eens een wijze nuchtere opmerking , na de vraag wat doe jij aan energie enz.v. O ik was met de hand af en wat vindt U, ach het is een hype er zit maar 2% CO2 in de lucht. Het kommentaar van de gespreksleider past niet in zijn kraam dus de stlle aanwezigen denken niet volgens de overheidsrichtlijnen.Wel de hogere opgeleiden met de bijpassende emolumenten die weten het wel.Praktijk gerichte aanbevelingen zou wen
  selijk zijn.Grote boetes op vervuiling van de leefruimtes Leg uit: hoeveel energie zit er in een kuup A-gas en hoeveel in een kW/uur. En de prijs vergelijking?

 3. Sjaak schreef:

  Geachte VEH
  hoe dom kan je zijn om de centrale overheid zonder pardon te volgen.

  we gaan in Nederland de eerste 20 jaar niet van het gas af om de volgende reden

  1 het verlies van de NAM, Gasunie , Shell enz is ongeveer 300 mlj euro
  2 het elektriciteitsnet is daar niet op voorzien, nog meer investeringen ……mlj euro
  3 we hebben de handjes niet om al die elektrische oplossingen uit te voeren
  succes VEH!

 4. Bert schreef:

  wat gaat de consumentenbond nu dan doen !! komen ze nu met een warmtepompcollectief ? en krijgen we nu weer het spelletje van de test met de beste warmtepomp.
  Deze organisatie is er helemaal niet voor de consument maar het riekt net als anders verschrikkelijk naar belangenverstrengeling of niet ? want hoezo alleen Breman ? , Dit soort praktijken zou toch niet mogelijk mogen zijn.

 5. Buizer schreef:

  Als Consumentenbond moet je onafhankelijk en neutraal zijn en je dan binden aan een leverancier en of een type cv ketel is dan principieel niet juist. Je ziet iets dergelijks ook bij VEH die relaties heeft met FBTO en bijvoorbeeld Feenstra.

 6. h.dommerholt schreef:

  Deze acties hebben tot gevolg dat de prijzen en dus het verdien model van de installatiebedrijven onder druk komen te staan. Het is niet alleen de ketel die de prijs bepaald. Dus waar wordt het verdiend? De montagetijdsdruk opvoeren. Lonen laag houden. Gevolg nog meer jongeren zullen het vak mijden. VEH dit hoort niet bij jullieIk neem aan dat jullie er ook een verdienmodel van hebben gemaakt.

 7. Martijn schreef:

  Het verdienmodel zit hem echt niet in het plaatsen van de ketel maar meer in het service contract na het plaatsen van de ketel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.