fbpx
Nieuws

Daikin komt met warmtepompboiler

Ook Daikin stapt in de warmtepompboilers. De Japanse warmtepompfabrikant brengt na de zomervakantie een duurzame tapwaterbereider naar Nederland als uitbreiding op het Altherma-programma. De Altherma M HW mikt op huishoudens die nu nog vaak gebruik maken van elektrische boilers voor tapwater. Voordeel is dat het apparaat ook koeling kan leveren.

De warmtepomp kan tot -7 °C voldoende energie uit de lucht halen om het tapwater te verwarmen tot 62 °C.

Boiler met koppeling aan zonne-energie

De warmtepomp komt in types van 200 en 260 liter. De 260 liter is volgens SWK norm voldoende voor een huishouden van 4 personen. Het toestel heeft twee configuraties. In één type kunnen de zonnecollectoren worden gekoppeld. Ook staat het toestel toe om elektriciteit die opgewekt wordt door zonnepanelen aan het systeem toe te voegen. Normaliter haalt het de boiler haar energie uit de buitenlucht, die via een aanvoerkanaal wordt aangezogen en met een afblaas weer naar buiten wordt gebracht. Voor de goede orde: het apparaat vervangt niet de functie van mechanische ventilatie. Als er geen warmtevraag is vanuit de boiler, stopt het aanzuigen van buitenlucht.

Verschillende modi

Het apparaat heeft verschillende modi waarin het kan opereren. Zo kan de gebruiker kiezen om volledig te draaien op buitenlucht, op een combinatie met zonne-energie, geheel of gedeeltelijke toevoeging van het elektrisch element op basis van een het ingestelde setpoint. Het toestel heeft een legionellaprogramma, en kan met toevoeging van het elektrisch element tapwatertemperaturen tot 75 °C leveren.

De warmtepompboiler, een binnen opgestelde lucht/water-warmtepomp, heeft R-134a (GWP 1,430) als koudemiddel. Specificaties zijn hier te vinden.

Ook koelen met warmtepompboiler

Bijzondere optie is dat de warmtepompboiler ook topkoeling kan leveren. De afgekoelde lucht, die in de winter en in tussenseizoenen wordt afgeblazen, wordt dan ontvochtigd en via een aftakking met klep in het afvoerkanaal in de ruimte geblazen.

1 reactie op “Daikin komt met warmtepompboiler

  1. Stefan Brand schreef:

    Geinig dat ik exact hetzelfde type (behounds kleur bovenkant) al twee jaar draaiend heb thuis van Daikin. Er zit subsidie op een wp-b van ik meen 650€. Dit is totaal niet “nieuw” bijzonder dat dat zo wordt gebracht.

    Ik heb de 200L variant en deze ook al aantal keren verkocht aan klanten. (Staat op mijn website een voorbeeld foto) Fysiek is die wel groot. Formaat twee wasmachines opgestapeld op elkaar (200L)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.