fbpx
Nieuws

Dakpan fungeert als zonnecollector

Dakpan fungeert als zonnecollector

Een dakpan met nagenoeg onzichtbare zonnecollector draagt zonnewarmte af aan een voorraadvat met warmtepompinstallatie. Een energiedak dat een pannendak blijft.

 

 

Nelskamp liet de Duitse vinding zien op het Solar Event in Den Bosch, dat tegelijk met de vakbeurs Energie gehouden werd. Het SolarPowerPack van Nelskamp, dat in Duitsland al 5 jaar op de markt is, bestaat uit betonnen dakpannen die aan de buitenzijde voorzien zijn van een nauwelijks zichtbare stalen warmteabsorberende collectorplaat in de vorm en kleur van de pan. nelskampDe aanvoer en retour zijn via de pan verticaal met elkaar verbonden, waarbij het hier doorheen stromende glycolmengsel zonnewarmte opneemt én profiteert van de temperatuurverschillen op het dak. De vloeistof wordt 6 tot 8 graden lager dan de buitentemperatuur door de leidingen verstuurd via een warmtepompinstallatie. De warmte wordt via een horizontale ringleiding onder het pannendak naar het boilervat getransporteerd.

 

Solar-warmtepomp

Volgens Harold Kock van leverancier Nelskamp, dat de installatie in systeem aanbiedt met een solar-warmtepompinstallatie met buffervat van Oostenrijks fabrikaat, kan het systeem concurrerend zijn met bodemwarmte. De warmtepomp laat zich zich vergelijken met een sole-waterwarmtepomp. Het gelaagde vat kan warm water leveren voor lagetemperatuurverwarming en tapwater. “Het constante temperatuurverschil tussen pan en collector vormt een grote bron van energie die ook in de winter toereikend is. Grote plus is dat het dakvlak er uit blijft zien als een pannendak. In de zomer kan een zwarte dakpan temperaturen aannemen tot 85 graden Celsius.” Het systeem wordt in Duitsland al volop toegepast. 

 

Combinatie

nelskamp2Dakpanfabrikant Nelskamp heeft in Nederland ook een pannenconcept op de markt dat dankzij PVT modules zowel zonnestroom als zonnewarmte opwekt. Bij dit 2Power-concept, bestaand uit modules van zes pannen, wordt de warmte die de pv-panelen produceren mede aangewend voor het zonthermische deel van de opwekking.

2 reacties op “Dakpan fungeert als zonnecollector

  1. c.pieterse schreef:

    ziet er goed uit, begin intresse te krijgen. gr. c

  2. G.Elias schreef:

    wil graag prijs info van dit 2Power-concept en installatie verschrift

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.